Eduard Novak, ministrul tineretul și sportului, rămâne fără permis de conducere
Eduard Novak, ministrul tineretul și sportului, rămâne fără permis de conducere
Politic Ultima Ora

Ministrul Tineretului, rămâne fără permis de conducere. A fost prins cu 148/ km la oră pe centrura Brașovului, cu mașina Guvernului

Ministrul Tineretului și Sportului, UDMR-istul, Eduard Novak nu a reușit să își recupereze permisul de conducere, după ce, polițiștii l-au prins conducând cu 148 de kilometri pe oră, pe centura Brașovului.

Eduard Novak, ministrul Tineretului și Sportului, a rămas fără permis de conducere pentru 90 de zile și s-a ales cu o amendă, după ce a pierdut procesul cu IPJ Brașov.

Oficialul, aflat la volanul BMW-ului Ministerului, a fost surprins de radarele de pe centura Brașovului circulând cu o viteză de 148km/h. Incidentul a avut loc în vara anului 2022, însă ministrul a depus o solicitate de anulare a procesului verbal.

Judecătoria Brașov s-a ocupat de acest dosar, iar procurorii au decis să respingă solicitarea de anulare a procesului verbal făcută de Eduard Novak.

Proba video depusă la dosar de IPJ Brașov a arătat clar că ministrul, aflat la volanul unui BMW X5 de culoare neagră, circula cu o viteză cu 58 de km/h mai mare decât limita legală.

„În concret, din proba video ataşată la dosar rezultă clar comiterea faptei imputate petentului, respectiv faptul că la data de 03.06.2022, a condus autovehiculul cu nr. B…MTS pe VO1K, dinspre DN 1 – Dârste către intersecția DN 11, cu viteza de 148 km/h, pe sector de drum cu limitare de viteză la 90 Km/h (+58 km/h), iar din Raportul operator radar rezultă că persoana care conducea autovehiculul era petentul, aspect necontestat de acesta. Intimata a făcut dovada că aparatul radar folosit este conform cu normele legal, aşa cum rezultă din buletinul de verificare metrologică, fiind folosit de către un operator care are calitatea de poliţist rutier”, se arată în motivarea consultată de Fanatik.

Ministrul tineretului a rămas fără permis
Ministrul tineretului a rămas fără permis

Ministrul Sportului nu este la prima abatere

Potrivit informațiilor din dosar, ministrul Sporturilor a semnat procesul verbal, însă a avut unele obiecții, respinse de instanță. Aparatul radar, dotat cu „funcții de auto-focalizare și auto-iris”, folosit de polițiștii brașoveni este unul dintre cele mai performante din România.

Eduard Novak a rămas fără permis de conducere pentru o perioadă de 90 de zile și a fost sancționat cu o amendă în cuantum de 1.305 lei.

Potrivit motivației judecătorilor, ministrul nu este la prima abatere, iar amenda „corespunde pericolului social al faptei și conduitei acestuia”. Decizia nu este una definitivă și poate fi contestată de Eduard Novak în termen de 30 de zile.

„Această concluzie se impune, mai ales, în condiţiile în care comportamentul petentului a fost în sensul contestării procesului-verbal, solicitând anularea acestuia prin intermediul plângerii contravenționale, nicidecum al asumării unei erori, deci al unui comportament responsabil care ar fi îndrituit instanţa să aprecieze că avertismentul era apt să contribuie la conştientizarea unor abateri.

De asemenea, aceste fapte contravenţionale prezintă un grad de pericol social ridicat, prin aceea că pot conduce la pagube materiale importante, cât mai ales la consecinţe mult mai grave precum pierderea vieţii participanţilor la trafic sau vătămarea integrităţii lor.

Sancţiunea completară a reţinerii permisului de conducere intervine de drept odată cu săvârşirea faptei de către petent, iar faţă de pericolul social al faptei şi circumstanţele personale ale petentului aplicarea acesteia apare ca fiind legală și oportună”, se mai arată în motivarea judecătorului.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.