Se pregătesc schimbări pentru diaspora. Ce proiect este în curs
Politic

Majoritatea parlamentară îi sfidează pe românii de pretutindeni și subfinanțează relația statului român cu ei 

Miercuri, 13 ianuarie 2019, deputatul PMP Constantin Codreanu, președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a susținut la tribuna Camerei Deputaților o declarație politică privind modul în care coaliția de guvernare PSD-ALDE îi sfidează pe cei peste 10 milioane de români din afara granițelor țării prin intermediul Bugetului de stat pe anul 2019.

Deputatul Constantin Codreanu a ținut să puncteze: ”Doamnă președinte de ședință, distinși colegi, declarația mea politică face referire la subiectul cheie al acestei săptămâni din Parlamentul României – Legea Bugetului de stat pe anul 2019. Dacă acum o săptămână prezentam cele mai importante amendamente ce vizau domeniul românilor de pretutindeni cu principalele sale trei componente: românii din comunitățile istorice, Republica Moldova și diaspora economică, astăzi vreau să condamn fără niciun fel de ezitare modul profund regretabil și inadmisibil în care s-au comportat reprezentanții guvernării.

Atunci când am încercat să dezbatem propunerile de modificare a proiectului Legii Bugetului de stat, s-a creat un tăvălug al votului împotrivă, pe care PSD-ALDE l-a aplicat fără niciun fel de discernământ cu privire la propunerile venite din partea noastră, a opoziției. Cel mai elocvent exemplu în acest sens îl reprezintă o serie de amendamente care nu au avut niciun fel de impact bugetar, ci, vizau, doar reformulări corecte și ajustări ale textului pe care l-a propus Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP), dar au primit vot negativ.

Ceea ce este și mai deranjant, un aspect pe care românii din afara granițelor trebuie să îl cunoască și pe care l-am afirmat de nenumărate ori de la această tribună, este faptul că și în cazul Legii Bugetului de stat pe anul 2019 vorbim de nerespectarea cadrului legislativ. De exemplu, vorbim de ignorarea Hotărârii de Guvern (HG) 492/2004 privind organizarea și funcționarea Institutelor Culturale Românești din străinătate prin reorganizarea centrelor culturale din străinătate, precum și înființarea unor institute noi, a Legii 299/2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni și, nu în ultimul rând, a Ordonanței de Urgență a Guvernului (OUG) 65/2017 pentru modificarea și completarea Legii cetățeniei române nr. 21/1991, acte normative ce nu pot fi aplicate fără alocarea fondurilor necesare.

În primul caz vorbim despre neînființarea unor Institute Culturale Române cu sediul la Moscova, la Kiev cu filiala la Cernăuți, la Belgrad și la Atena. În al doilea rând vorbim despre neconstituirea unui muzeul al românilor de pretutindeni, mai ales într-un an în care deținem președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene. Și nu în ultimul caz, facem referire la imposibilitatea dublării numărului de membri ai Comisiei pentru cetățenie din cadrul Autorității Naționale pentru Cetățenie, repet, aspect prevăzut în OUG 65/2017.

Voi încheia exprimând, încă o dată, propria-mi nemulțumire, dar și pe cea a mediului asociativ și a simplilor cetățeni din afara României care se văd în situația de a fi cel mai important investitor în economia țării, cu 4,9 miliarde de dolari intrați anul trecut, și care primesc la schimb doar 28 de milioane de lei. Un fapt inacceptabil ținând cont că sprijinul acordat românilor de peste hotare este o chestiune de securitate pentru statul român”.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.