Atenționare de călătorie. Cod portocaliu și roșu de vânt puternic în Croația
MAE, avertizare de călătorie pentru Croația. Cod roșu de vânt
Politic Externe Ultima Ora

MAE vrea să o salveze pe românca arestată pentru spionaj la Moscova

Ministerul Afacerilor Externe a solicitat oficial Ambasadei Federației Ruse la București detalii suplimentare și clarificări cu privire la informațiile vehiculate în mass-media rusă referitoare la cazul Karinei Țurcan, care a fost reținută la Moscova.

”Ministerul Afacerilor Externe a solicitat oficial Ambasadei Federației Ruse la București detalii suplimentare și clarificări cu privire la cazul menționat (la informațiile vehiculate în mass-media rusă referitoare la cazul persoanei reținute la Moscova – n.r.). Din datele obținute la acest moment, persoana vizată deține și cetățenie română. MAE atrage atenția asupra caracterului speculativ al informațiilor vehiculate în mass-media ruse și îndeamnă la abordarea cu precauție a subiectului”, se arată într-un comunicat de presă al MAE.

Karina Ţurcan, o femeie originară din Republica Moldova, a fost arestată în Rusia, fiind acuzată de spionaj în favoarea României, aceasta riscând până la 20 de ani în închisoare dacă va fi găsită vinovată, informează presa rusă, potrivit Mediafax.

Potrivit agentiei de presă Tass, măsura arestării preventive a fost luată de Tribunalul din Lefortovo în urma cererii procurorilor. Țurcan va sta în arest până pe 13 august.

Karina Valerievna Țurcan, angajată a companiei Inter RAO, este acuzată de încălcarea articolului 276 din codul penal, care se referă la spionaj, în sensul de trădare națională. In conformitate cu legislatia din Rusia, acuzația de spionaj se aplică numai străinilor, pe când în cazul cetățenilor ruși acuzația devine „trădare națională” sau „a statului”. Ţurcan riscă până la 20 de ani în închisoare.

Potrivit site-ului companiei, Țurcan este membră a consiliului de administraţie al companiei Inter RAO din 2012, conducând pentru o perioada divizia geografică Moldova — Ucraina — România, potrivit platformei de stiri Sputnik.

Presa rusă scrie că Țurcan a fost reținută și arestată vineri, 15 iunie, de agenții FSB. Agenții i-au percheziționat biroul și locuința Karinei Țurcan iar „angajații companiei vor fi interogați în procesul penal ca martori”, mai relateză Sputnik. Arestarea ei a fost făcută publică abia ieri, 19 iunie.

Citând surse anonime, cotidianul Kommersant scrie că Țurcan avea legături cu un om de afaceri care colabora cu serviciile secrete din România, informează site-ul postului Radio Europa Liberă (RFE/RL).

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.