Ultima Oră. Monica Macovei, pusă sub acuzare. Fostul ministru al Justiției, a lovit un motociclist cu mașina, în 2022. VIDEO
Ultima Oră. Monica Macovei, pusă sub acuzare. Fostul ministru al Justiției, a lovit un motociclist cu mașina, în 2022. VIDEO
Politic Ultima Ora

Macovei trage semnalul de alarmă: Tudorel Toader impune controlul total asupra anchetelor penale

Monica Macovei a postat pe pagina de Facebook o analiză a intențiilor PSD în privința schimbării șefului DNA:

“<Concursul> prin care Tudorel Toader vrea să propună un nou procuror-șef DNA arată adevăratele intenții: controlul total asupra anchetelor penale. Acest lucru trebuie schimbat!

Este inacceptabil ca interviul candidaților pentru șefia DNA să se desfășoare doar cu ministrul Justiției „sprijinit de secretarii de stat”, care au “un rol consultativ”. De ce la interviu nu participă și Procurorul general? De ce la interviu nu participă și un psiholog, care poate da informații esențiale despre caracterul, onestitatea și integritatea unei persoane? Și cine evalueză capacitățile de management, comunicare, de reacție rapidă și muncă sub presiune? Doar nu doctorul în drept Toader care îi slujește pe condamnații și anchetații din coaliția de guvernare.

 

Apoi, secretarii de stat pot adresa întrebări procurorului participant la selecție, „direct sau prin intermediul ministrului justiției”. Adică, dacă ministrului Justiției nu îi place o întrebare pusă de un secretar de stat, o poate cenzura? Ce rost are precizarea că secretarii de stat pot întreba „direct sau prin intermediul ministrului”?

Criteriile publicate de Minister mai arată că selectarea procurorilor „are loc pe baza aprecierilor proprii ale ministrului justiției”. Urmărește Tudorel Toader să pună o marionetă la șefia DNA care să asculte ordinele de la sediile de partid?

Un ministru al Justiției responsabil și de bună-credință, care susține lupta anticorupție, nu poate propune la conducerea DNA decât un procuror din interior, care știe ce înseamnă anchete imparțiale, care a dovedit că poate rezista atacurilor politice și nu se lasă intimidat. Un procuror care are deja experiență în anchetarea faptelor de corupție la nivel înalt, pentru că nu mai suntem la sfârșitul lui 2004, când marea corupție nu era anchetată. Un procuror care a dovedit independență față de factorul politic.

Acestea trebuie să fie principalele calități ale unui procuror-șef al DNA. Și, cu siguranță, în DNA sunt mulți procurori competenți.

Toți aceștia ar trebui să se înscrie la concurs, să dea peste cap orice aranjament pe care Tudorel Toader l-ar gândi cu prietenii lui politici.

Președintele Iohannis, care, potrivit legii în vigoare, poate refuza propunerea, ar trebui, la rândul lui, să numească numai un procuror puternic, hotărât să ancheteze politicieni”, explică Monica Macovei.

 

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.