Angel Tîlvăr
Angel Tîlvăr
Politic #coronavirus #pandemie Ultima Ora

Tîlvăr: „Prețul RCA ar trebui să scadă! Două luni, traficul auto a fost drastic redus!“

Prin Decretul nr. 195/16.03.2020, pe tot teritoriul României, s-a instituit starea de urgență, care prevedea printre altele, restrângerea dreptului de circulație pentru cetățenii României.

Prin Decretul nr. 240/14.04.2020, a fost prelungită starea de urgență, păstrându-se, evident, restrângerea dreptului de circulație pentru cetățenii României.

Luni, 18 mai 2020, printr-o Hotărâre de Guvern, a fost instituită starea de alertă care, la rându-i, nu permite exercitarea dreptului de circulație decât în anumite condiții. În momentul în care acest comunicat de presă este emis, ne aflăm în stare de alertă, iar dreptul de circulație al cetățenilor a fost restrâns sau restricționat începând din 16 martie până în 16 mai, sperându-se intrarea în normalitate la 15 iunie.

Conform estimărilor, după introducerea restricțiilor de circulație impuse de pandemia de COVID-19, numărul accidentelor rutiere a scăzut semnificativ.

În aceste condiții, este evident că valorile de trafic au scăzut dramatic, iar numărul de accidente de circulație cu pagube materiale a scăzut și el, considerabil.

Prin urmare, nu este greu de bănuit că despăgubirile pe care le suportă companiile de asigurări sunt mult mai mici decât cele  care, statistic vorbind, erau așteptate în perioada martie-mai.

De aceea, consider că toate companiile de asigurări ar putea să reducă prețul asigurării de tip RCA sau să prelungească valabilitatea celor existente, fără plată, cu perioada în care nu s-a putut circula fără restricții. În acest fel sau propunând facilități care să aibă același efect, companiile de asigurări ar putea să participe la efortul pe care toți cetățenii României l-au făcut, îl fac și îl vor face pentru combaterea sau atenuarea efectelor pandemiei de coronavirus.

Acest demers de solidaritate, pe care l-aș saluta, merită făcut și prin prisma faptului că piața românească de asigurări a fost un teren prietenos pentru acest gen de afaceri, profiturile realizate nefiind neglijabile.

Cu siguranță, conducătorii auto, dar și familiile care dețin mașini ar aprecia interesul pe care companiile de asigurări îl arată adaptării la realitățile românești și la condițiile create de provocarea COVID-19.

Cred că merită menționat și că, la nivelul UE, genul de măsuri pe care mi le-aș dori pentru cetățenii români sunt din ce în ce mai mult luate în discuție și cerute de către populație, cu atât mai mult cu cât principiul solidarității stă la baza proiectului european, iar exemple de companii care pun accent pe dimensiunea socială a economiei nu sunt puține.

Angel Tîlvăr

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.