Lovitură pentru corupți! Crește puterea Procurorului Șef European, Laura Codruța Kovesi
ALERTĂ! Laura Codruța Kovesi dă vestea ȘOC pentru corupți! ”Marea Bestie a Europei va fi Capturată!”
Ultima Ora Breaking News Economic Justiție Politic

Lovitură pentru politicienii corupți. Marile fapte de corupție din România, din nou pe mâna lui Kovesi

Laura Codruța Kovesi începe, anul acesta, activitatea în fruntea procuraturii europene, la cârma celei mai noi instituții de forță a comunității, Parchetul European (EPPO).

Laura Codruța Kovesi a fost investită în funcția de procuror-șef european anul trecut, însă abia de la finele acestui an, fosta șefa DNA își va intră în atribuții.

Parchetul European (EPPO) este organismul Uniunii Europene însărcinat să conducă investigații penale în scopul protejării intereselor financiare ale UE.Odată ce va fi funcțional, Parchetul UE va avea competență de a investiga și a urmări penal infracțiuni care afectează bugetul UE, precum:

  • fraudă

  • corupția

  • spălarea de bani

  • fraudă transfrontalieră în materie de TVA

Parchetul European va efectua investigații transfrontaliere în cazuri de fraudă în care sunt implicate fonduri ale UE de peste 10.000 EURO sau în cazuri de fraudă în materie de TVA la nivel transfrontalier care implică daune de peste 10 milioane EURO

Potrivit actului de constituire al EPPO, dacă Parchetul European preia un caz, autoritățile competențe naționale, cum ar fi DNA, trebuie să facă un pas în spate și să lase procurorii europeni să lucreze, însă trebuie să colaboreze cu aceștia.

Practic, toate marile cazuri de fraudă și corupție care pot aduce prejudicii financiare întregului bloc comunitar, vor fi anchetate de fosta șefa DNA.

Obiectivele urmărite de Uniunea Europeană prin implementarea Parchetului European sunt stabilite în jurul principiului fundamental al instituirii unui spațiu de libertate, securitate și justiție.

În vederea concretizării acestor idealuri, EPPO are următoarele sacrini:

a) de a contribui la consolidarea protejării intereselor financiare ale instituțiilor Uniunii, iar prin această de a crește încrederea cetățenilor europeni în bună administrare a banilor publici;

b) crearea unui mecanism coerent de cercetare și urmărire penală în cazul infracțiunilor ce intră în competență acestuia;

c) realizarea unei cercetări și urmăriri penale mai eficiente decât cele realizate până acum de organele competențe ale statelor membre;

d) sporirea numărului de urmăriri penale și trimiteri în judecată, iar prin această ajungerea la o eficientă mai ridicată în recuperarea prejudiciilor cauzate prin fraudele fiscale;

e) eficientizarea cooperării între statele membre printr-o cooperare directă între procurorii europeni delegați; f) descurajarea fraudelor fiscale transfrontaliere asubra bugetului Uniunii Europene.Parchetul European va putea anchetă și fraude sau fapte de corupție săvârșite în România.

Demnitarii români ar putea ajunge din nou să fie anchetați de Kovesi, însă puterea pe care această o are în fruntea EPPO este mult mai mare decât cea pe care o avea când conducea Direcția Națională Anticorupție, prin prisma faptului că acum crește transparență și cooperarea instituțiilor europene în sancționarea corupției.

De exemplu, EPPO ar putea prelua un caz precum Tel Drum în care fostul lider PSD Liviu Dragnea este acuzat de fraudă cu fonduri europene de 27 de milioane de euro.

Chiar dacă nu are un caracter transfrontalier, cazul ar putea fi considerat că reprezentând ”o amenințare gravă la adresa intereselor financiare ale Uniunii sau a reputației instituțiilor Uniunii și a încrederii cetățenilor Uniunii”.

Parchetul UE va avea o structura pe două niveluri: strategic și operațional Nivelul strategic va fi compus din:

  • un procuror-șef european, responsabil cu gestionarea EPPO și organizarea activității acestuia
  • un colegiu al procurorilor, responsabil de luarea deciziilor privind chestiuni strategice

Nivelul operațional va cuprinde:

  • procurori europeni delegați, responsabili pentru desfășurarea investigațiilor și urmaririlor penale
  • camere permanente, care vor monitoriza și direcționa investigațiile și vor lua decizii privind chestiuni operaționale

EPPO va fi înființat în baza Tratatului de la Lisabona și va avea sediul la Luxemburg, alături de Curtea Europeană de Justiție (ECJ) și Curtea Europeană de Conturi (ECA).

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.