ATAC! Viorica Dăncilă cere demiterea de urgență a lui Orban! Apel către parlamentarii PSD! Moțiunea trebuie votată cât mai urgent
ATAC! Viorica Dăncilă cere demiterea de urgență a lui Orban! Apel către parlamentarii PSD! Moțiunea trebuie votată cât mai urgent
Politic Ultima Ora

Liberalii depun moțiunea de cenzură „Opriți Guvernul marionetă”. Opoziția are nevoie de 165 de voturi

Liberalii depun, astăzi, în Parlament, moţiunea de cenzură „Opriţi Guvernul marionetă!”

„Primii parteneri sunt formaţiunile politice din opoziţie, USR şi PMP. În rest negociem cu toată lumea. Negocierile vor continua până la ziua dezbaterii şi votului cu fiecare parlamentar în parte şi cu fiecare grup. Am discutat şi cu PRO România, vom vedea. Aşteptăm semnături şi din partea lor”, a mai spus liderul PNL, întrebat dacă parlamentarii Pro România vor susţine moţiunea de cenzură.

În textul moţiunii de cenzură, liberalii acuză partidul de guvernământ că a folosit Curtea Constitutională a României (CCR) pentru „a amputa” atribuţiile preşedintelui Klaus Iohannis.

„PSD, cu mâna CCR, a mutat astfel decizia privitoare la revocarea procurorilor marilor parchete în curtea ministrului Justiţiei, ministru numit politic care poate lua oricând decizii politice arbitrare, înlocuind procurori în funcţie de interese politice. Această abordare contravine poziţiei Uniunii Europene care s-a poziţionat împotriva politizării justiţiei”, se arată în documentul liberalilor.

Matematic partidele de Opoziţie ar avea 165 de voturi, din totalul de 233 necesare adoptării moţiunii de cenzură, chiar dacă sunt susţinuţi şi de parlamentarii neafiliaţi înscrişi în Pro România lui Victor Ponta.

Potrivit procedurii parlamentare, o moţiune de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor şi se comunică Guvernului la data depunerii. Pentru a fi adoptată, o moţiune de cenzură are nevoie de votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. În prezent, numărul total al parlamentarior este de 465, potrivit Mediafax.

Anul trecut, pe 23 noiembrie, plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului a respins moţiunea de cenzură „PSDragnea, în campanie mumă, la putere ciumă” prin care liberalii îi cereau demisia premierului Mihai Tudose.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.