Legea „Fără condamnaţi penal în şcoli” a fost promulgată 1
#coronavirus Politic Ultima Ora

Legea „Fără condamnaţi penal în şcoli” a fost promulgată

De acum, persoanele condamnate penal nu mai pot fi cadre didactice. Proiectul USR, al cărui iniţiator sunt, a fost promulgat de preşedintele Klaus Iohannis.

Siguranţa copiilor trebuie să devină o prioritate în România, iar legislaţia naţională trebuie armonizată cu legislaţia europeană. Legea iniţiată în Parlament răspunde nevoilor de siguranţă nerespectate de statul român care nu avea niciun filtru clar pentru stoparea abuzurilor, agresiunilor fizice sau violurilor asupra minorilor. Legea USR prevede că nu pot ocupa o funcţie didactică persoanele condamnate penal definitiv pentru infracţiuni contra persoanei săvârşite cu intenţie în împrejurări legate de exercitarea profesiei.

Proiectul iniţial de lege a fost amendat, din păcate, de către parlamentarii PSD în sensul restrângerii condamnărilor penale care fac imposibilă angajarea în şcoli şi universităţi la infracţiuni împotriva persoanei, săvârşite cu intenţie, în exerciţiul profesiunii. Corupţia, de pildă, nu face parte din ele.

Nici plagiatul. Vom reveni asupra legii când vom avea majoritatea parlamentară! USR este de părere că legea adoptată de Parlament şi promulgată de preşedintele Klaus Iohannis este un pas important în crearea cadrului legal prin care siguranţa fizică şi psiho-emoţională a copiilor să fie protejată. Proiectul a plecat de la cazuri concrete de abuz din partea profesorilor şi tergiversări în justiţie.

Cel mai mediatizat caz este abuzul profesorului de sport Maternik, din localitatea Șanţ, care de ani de zile agresează copii, fără ca justiţia să aibă o decizie şi o poziţie fermă în privinţa accesului său la activităţile didactice. În momentul de faţă, respectivul profesor are încă două dosare penale de purtare abuzivă asupra copiilor, dar şi o distrugere de documente oficiale.

Cristina Iurişniţi

Deputat USR

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.