Ultima Ora Justiție Politic

VIDEO. Laura Codruța Kovesi interviu Exploziv. Fosta șefă a DNA distruge PSD. Savonea și Florea Terminate

Laura Codruța Kovesi a fost numită oficial Procuror Șef al Parchetului European, funcție pe care o va deține 7 ani.

Kovesi a vorbit în premeiră despre șicanele la care a fost supusă de către PSD prin revocarea sa dar și despre misiunea ei la instituția europeană care se va ocupă cu investigarea fraudelor cu bani europeni.

Nu am văzut până cum rapoarte care să conțînă o abordare atât de critică la adresa României că ultimul raport MCV, dar din perspectiva DNA cred că lucrurile se pot îndrepta prin mai multă implicare și după ce va există o conducere numită. Când ceva îți afectează activitatea, nu e suficient să spui că nu mai poți face nimic pentru că legislația s-a schimbat, afirmă Laura Codruța Kovesi.

Într-un interviu exclusiv acordat Ziare.com, primul în calitate de procuror șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi a explicat detaliile funcționarii acestei noi instituțîi pe care trebuie să o creeze practic de la zero: cine va anchetă și ce infracțiuni, când vor începe investigațiile.

Totodată, Laura Codruța Kovesi s-a referit și la sistemul judiciar românesc. Iată principalele declarațîi:- Revocarea mea nu a fost o chestiune personală.

A fost lupta împotriva unui simbol. S-a declanșat o demobilizare între colegii care lucrau în DNA.- Poate că e momentul că toate persoanele cu responsabilități în Justiție să se așeze la aceeași masă, să existe mai multă unitate, mai mult dialog.

– În DNA nu a existat o secție de investigare a magistraților.- Sesizările din oficiu au fost foarte puține. Devenise un fenomen: oamenii implicați în proceduri făceau plângeri împotriva celor care îi anchetau sau îi judecau.

– Majoritatea motivarilor în cazul achitărilor nu au fost bazate pe greșeli ale procurorilor DNA, ci pe dezincriminari, pe modul de interpretare a unor dispoziții legale.

– Dacă ar fi să o iau de la capăt, aș semna din nou protocolul cu SRI, poate că l-aș trimite la CSM pentru o opinie.- La CEDO nu am cerut bani, nici măcar cheltuieli de judecată, aștept un răspuns care să lămurească statutul procurorilor în România.

– Regret că tatăl meu nu mai e în viață și nu ne putem bucură împreună de faptul că sunt procuror șef european. I se datorează în mare parte ceea ce am obținut.

Cazul dvs a ajuns în raportul MCV că exemplu de abuz și folosire a SS că armă politică. Revocarea spuneți că v-a folosit. Prigoană SS v-a folosit cumva și ea pentru a va spori aura internațională?

Nu cred. Era deja cunoscută. O iau că pe un fapt de viață, un antrenament pentru rezistență la stres. Eu am urmat pașii procedurali, există decizia ICCJ cu autoritate de lucru judecat în care se fac aprecieri cu privire la fapte, la ceea ce s-a făcut în dosar. Bazadu-mă pe motivarea acelei decizii, singură soluție procesuală e clasarea dosarului, dar ea ține de procurorul de caz. Eu am făcut o cerere în care am solicitat să se pună în aplicare ceea ce ICCJ a decis, aștept să văd ce se întâmplă.

Dosarul a fost un semn că atunci când o persoană își face treaba și devine incomodă se pot găși soluții. Este o coincidență că la trei zile după ce s-a aflat în România de candidatura mea s-a început acest dosar și toate celelalte elemente? Nu cred!

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.