Klaus Iohannis și Marcel Ciolacu
Klaus Iohannis și Marcel Ciolacu
Exclusiv Politic Ultima Ora

BOMBĂ. Klaus Iohannis UMILIT de Marcel Ciolacu. Omul președintelui face pasul în spate. Totul a durat doar 1 zi

Ministrul Educației, Ligia Deca, fostul consilier al președintelui Iohannis, i-a retras atribuțiile delegate secretarului de stat Florian Lixandru, după ce acesta a criticat public proiectele de legi înaintate de ministru partidelor și a cerut dezbatere amplă.

Ministrul Educației, pus la punct de PSD
Ministrul Educației, pus la punct de PSD

După acest gest, făcut de ministrul educației, Marcel Ciolacu, liderul PSD, i-a convocat pe Nicolae Ciucă, premierul României și președinte al PNL și pe Kelemen Hunor, șeful UDMR la o discuție în care au decis ca ordinul dat de ministrul educației să fie abrogat și Lixandru să își reia atribuțiile de secretar de stat.

Amintim că în cursul acestei dimineți ministra Educației, Ligia Deca, i-a retras atribuțiile delegate secretarului de stat Florian Lixandru, după ce acesta a criticat public proiectele de legi înaintate de ministru partidelor și a cerut dezbatere amplă, potrivit unui ordin de ministru obținut de G4Media.ro. Documentul oficial este semnat pe 1 februarie 2023.

Ministrul Ligia Deca, nevoită să-i redea drepturile lui Florin Lixandru
Ministrul Ligia Deca, nevoită să-i redea drepturile lui Florin Lixandru

„Începând cu data prezentului ordin se abrogă Ordinul nr 6.46/04.10.2022 privind delegarea unor atribuții domnului secretar de stat Ionel Florian Lixandru”, prevede actul normativ.

Omul lui Iohannis umilit de PSD
Omul lui Iohannis umilit de PSD
Ce scria Florian Lixandru:

„Din perspectiva PSD, Legile Educației sunt proiecte mult prea importante care trebuie dezbătute temeinic, pe îndelete!

PSD va pune în discuția Coaliției stabilirea unui calendar extins de analiză publică și adoptare. Timp este suficient, jalonul PNRR privind legile educației are termen trimestrul 3 al acestui an. Și, în plus, inclusiv Comisia Europeană recomandă ca proiectele care cuprind reforme sistemice, deci și cele privind Legea Educației, să nu fie grăbite pentru încadrarea în termen, ci să fie calitativ pregătite/finalizate până la data depunerii cererii de plată, respectiv până în martie 2024.

PSD are patru obiective esențiale, strategice, de mare importanță pentru copii și părinți, în privința proiectelor legilor educației;

1) acces neîngrădit la educație pentru toți copiii;

2) Combaterea abandonului școlar;

3) importanța pregătirii viitoarei forței de muncă, respectiv calificarea în funcție de cerințele pieței muncii;

4) dezvoltarea afterschool-ul lui pentru sprijinirea părinților care muncesc”.

Admiterea în liceu – PSD nu va accepta o formulă care restrânge drastic accesul copiilor la educație de calitate, este cel puțin discutabil dacă liceele să aibă dreptul să-și organizeze propriile limitări, pentru că ar crește riscul practicile lui alea meditațiilor și al corupției.

Probele de bacalaureat – PSD privește cu multă rezervă înmulțirea probelor de examen, așa cum este propusă în proiect.

Eliminarea formării inițiale pentru învățător/învățătoare prin liceele pedagogice, nu este o soluție mai ales în condițiile lipsei acute de profesor dedicați.

Învățământul special care, după opinia noastră, ar trebui să țină cont inclusiv de realitatea bazei materiale școlare existențe.

Nu în ultimul rând, Legea Educației trebuie să cuprindă și prevederi în ceea ce privește pe copiii din diaspora. Dacă tot vrem să se întoarcă românii acasă, trebuie să găsim soluții corecte pentru integrarea copiilor născuți și crescuți in diaspora.

Au fost mult prea multe modificări ale Legii Educației, fără efectul scontat. Doar în ultimii 11 ani, legea educației a suferit 112 modificări.

PSD insistă că de această dată să fie o dezbatere temeinică!

România poate aloca anul 2023 pentru analiza cu întreaga societate (factorii interesați din educație, sindicate dar și cu părinții și asociațiile de elevi) pachetul legilor educației și apoi pentru a le dezbate și adopta în parlament până la trimiterea cererii de plată cinci, adică până cel târziu martie 2024.”

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat luni la Parlament, despre retragerea atribuţiilor secretarului de stat PSD Florin Lixandru, că dacă ministrul Ligia Deca a făcut acest lucru pentru că a spus că are alte păreri în ceea ce priveşte legile ne aflăm în faţa unui fenomen, el precizând că a trăit înainte de ’89.
  • ”Dacă doamna ministru a făcut acest lucru pentru că domnul Lixandru a spus că are alte păreri în ceea ce priveşte legile ( legile educaţiei, nr) ne aflăm în faţa unui fenomen, părarea mea, eu credeam că e uitat, arată a ceva, eu am trăit înainte de ’89 şi am trait cam ce vârstă aveţi dumneavoastră”, a spus Ciolacu.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.