ciolacu îl dimamitează pe dorneanu
ciolacu îl dimamitează pe dorneanu
Ultima Ora Politic psd

JUDECĂTORII AU DAT VERDICTUL. SE DESFIINȚEAZĂ PSD! NIMENI NU SE AȘTEPTA LA AȘA O LOVITURĂ

La Tribunalul București este depus un dosar pentru radierea din rândul partidelor politice a PSD. Cererea vine din partea mai multor organizații civice, dar a lui Liviu Dragnea, fostul lider al partidului.

Judecătorii Curții Constituționale au decis că un partid politic se poate desființa dacă promovează legi care încalcă legea fundamentală, așa cum este și cazul PSD, care a cerut eliminarea pensiilor speciale, fapt ce contravine Constituției.

În paragraful 111 din decizie, „Curtea subliniază că legiferarea cu încălcarea deciziilor Curții Constituționale este incompatibilă cu statul de drept, consacrat de prevederile art.1 alin.(3) din Constituție”.

Cu alte cuvinte, a susţine public şi a promova în Parlament eliminarea pensiilor de serviciu ale magistraţilor reprezintă un atac la statul de drept, ceea ce poate atrage dizolvarea partidelor politice în cauză.

Potrivit articolului 40, alin. (2) din Constituţie, „Partidele sau organizaţiile care, prin scopurile ori prin activitatea lor, militează împotriva pluralismului politic, a principiilor statului de drept ori a suveranităţii, a integrităţii sau a independenţei României sunt neconstituţionale.”

Potrivit art. 46 din Legea nr. 14/2003 – Legea partidelor politice, „(1) Un partid politic se dizolvă pe cale judecătorească în următoarele condiţii: a) când se constată încălcarea prevederilor art. 30 alin. (7) şi ale art. 40 alin. (2) şi (4) din Constituţia României, republicată, de către Curtea Constituţională, precum şi ale art. 3 alin. (3) şi (4) din prezenta lege.” Potrivit alin. (2) al aceluiaşi articol, cererea de dizolvare se adresează Tribunalului Bucureşti de către Ministerul Public, arată judecătorii CCR.

În aceeași situație este și PNL care a depus o lege asemănătoare.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.