Guvernul cedează olandezilor de la Damen Șantierul Naval Mangalia
Politic Economic Social Ultima Ora

Guvernul cedează olandezilor de la Damen Șantierul Naval Mangalia

Guvernul cedează companiei olandeze Damen managementul Șantierului Naval Mangalia; Statul devine acționar majoritar. Ordonanța de Urgență adoptată de Executivul Dăncilă corectează ”vidul legislativ în ceea ce privește guvernanța corporativă a companiilor de stat”, potrivit Ministerului Economiei.

‘Ordonanța de Urgență completează un vid legislativ care nu a fost avut în vedere în anul 2011 când a fost elaborată OUG nr.109 și nici pe traseul din Legislativ al legii de aprobare din anul 2016 a OUG nr.109/2011. Lacuna legislativă privește situația companiilor la care statul român devine, din acționar minoritar, acționar majoritar’, a transmis instituția.

Actul normativ promovat de către Ministerul Economiei permite încredințarea conducerii executive a societății, controlul managerial și/sau operațional către acționarul privat, numai după o analiză a Adunării Generale a Acționarilor și doar în anumite condiții, printre care:
–    ca statul român să devină acționar majoritar, după ce a fost acționar minoritar;
–    ca acționarul privat să dețină capacitatea tehnică și financiară necesară dezvoltării companiei.

Această opțiune a statului român nu contravine regulilor instituite de OECD și nu derogă de la principiile unui management privat profesionist.

În acest context, investitorul privat este cel care asigură capital, know-how, tehnologie, comenzi și contracte, brand, etc. Eficienţa unui operator economic depinde, în mod determinant, de performanţa managementului acestuia, de corecta implementare în funcţionarea societăţii a mecanismelor de bună guvernare. De aceea, acttul normativ promovat de către Ministerul Economiei permite consolidarea societăților la care statul redobândește calitatea de acționar majoritar.

Încredințarea conducerii manageriale, care se face de către Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) poate fi revocată tot de către AGA dacă se dovedește că performanța societății nu se păstrează sau scade capacitatea tehnică și/sau financiară a companiei, adică dacă nu mai sunt îndeplinite condițiile în care a fost acordată încredințarea managementului.

Olandezii de la Damen au preluat în martie Santierul Naval Mangalia, dar îi vor permite statului român să devină acționar majoritar al unității de producție.

Angajații Șantierului Naval Mangalia au ieșit în stradă, în fața Ministerului Economiei. ‘Protestăm pentru că am fost mințiți și amăgiți, în ultimii 2 ani, de către toate Guvernele care s-au perindat sporadic pe la Palatul Victoria. Protestăm pentru că bâlbâiala lor ne știrbește viitorul, pentru că lipsa competenței, lașitatea și micimea lor este suportată de noi, de copiii nostri și de locuitorii orașului Mangalia, au transmis aceștia.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.