Timișoara-oraș martir al Revoluției din decembrie 1989
Justiție Politic Social Ultima Ora

GATA! Inițiativa de revizuire a Constituției, ”Fără penali în funcțiile publice”, a îndeplinit toate condițiile pentru Parlament

USR și voluntarii din campania ”fără penali” au reușit marți îndeplinirea ambelor condiții pentru ca inițiativa cetățenească de revizuire a Constituției să poată fi depusă la Parlament: strângerea a minimum 500.000 de semnături și atingerea pragului de 20.000 de semnături în minimum 21 de județe.

GATA! Inițiativa de revizuire a Constituției, ”Fără penali în funcțiile publice”, a îndeplinit toate condițiile pentru Parlament

”Voiam numa’ să zic doo lucruri: 1. azi s-au îndeplinit ambele condiții pentru #fărăpenali. Adică avem și peste 500.000 (mai exact, aproape 800.000), și 21 de județe cu peste 20.000 de semnături. 2. USR e emoționant de jmeker. LATER EDIT: Dacă sunteți din Alba, Hunedoara, Arad, Mureș, Argeș, Bacău, Vaslui sau Tulcea și n-ați semnat, semnați, că vrem să avem peste 24.000 în fiecare județ, în caz că ne invalidează primăriile niște semnături”, a scris Alex Tocilescu pe Facebook, anunțând îndeplinirea celor două obiective.

Inițiativa ”Fără penali în funcții publice” a fost demarată la începutul acestui an. Se dorește modificarea articolului 37 din Constituţie, care reglementează dreptul de a fi ales, astfel încât să se interzică persoanelor condamnate penal la pedeapsa închisorii să candideze la alegerile locale, parlamentare şi prezidenţiale, dacă au săvârşit infracţiuni în mod intenţionat. Alineatul 3 al articoului 37 ar suna în felul următor:

“Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de Preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării”.

Comitetul de iniţiativă al campaniei “Fără penali în funcţii publice” a fost înfiinţat în mod oficial la începutul lunii februarie, prin autentificarea notarială a declaraţiei de constituire, în conformitate cu dispoziţiile Legii nr. 189/1999 privind exercitarea iniţiativei legislative de către cetăţeni.

Printre membrii comitetului de iniţiativă numără filosoful şi eseistul Mihai Şora; filosoful, scriitorul şi membrul GDS Gabriel Liiceanu; pianistul şi membrul GDS Dan Grigore; juristul şi membrul GDS Eugen Vasiliu; activistul civic Valeriu Nicolae; preşedintele Asociaţiei Colectiv GTG 3010 Eugen Iancu; membrii grupului “Rezistanţa” Oana Negru şi Mihai Tudorică; reprezentantul Forumului Democrat al Germanilor din România Klaus Fabritius; precum şi cetăţeni implicaţi în acţiuni civice.

loading...

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.

Folosim cookie-uri pentru a va asigura o interactiune cat mai buna cu site-ul. Prin continuarea navigarii permiteti utilizarea cookie-urilor. Sunt de acord Detalii