ALERTĂ. Gabriela Firea scrisoare către toți membrii PSD. Cere vot de încredere pentru Dragnea. ”Nu vreau să candidez”
Politic Social Ultima Ora

Gabriela Firea are ”colindători”. Protest la Primăria București. „Încă doi ani de beznă și vorbe goale?”

Mai multe organizații nonguvernamentale protestează în fața Primăriei Capitalei față de activitatea Gabrielei Firea. Acestea lansează raportul „Încă doi ani de beznă și vorbe goale?” la doi ani de mandate ai primarului general.

Gabriela Firea are ”colindători”. Protest la Primăria București. „Încă doi ani de beznă și vorbe goale?” 1 Gabriela Firea are ”colindători”. Protest la Primăria București. „Încă doi ani de beznă și vorbe goale?” 2

Asociațiile ActiveWatch, CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică și Organizația pentru Promovarea Transportului Alternativ în România (OPTAR) lansează astăzi raportul „Încă doi ani de beznă și vorbe goale?’. Este un raport de analiză al primilor doi ani de mandat a Primarului General și a Consiliului General.

Lansarea raportului are loc în cadrul unei adunări publice care se desfășoară pe trotuarul de vizavi de Primăria Municipiului București (trotuarul adiacent Grădinii Cișmigiu). La finalul adunării publice, fiecare dintre participanți va depune o copie a raportului la Registratura PMB pentru fiecare dintre cei 55 de consilieri generali și pentru Primarul Municipiului București.

Asociațiile semnatare au analizat activitatea Consiliului General și pe a Primarului General în cel de-al doilea an de mandat. Au fost analizate ședințele din perioada iunie 2017 – iunie 2018 și include analiza a 20 de ședințe de Consiliu General.

Gabriela Firea are ”colindători”. Protest la Primăria București. „Încă doi ani de beznă și vorbe goale?” 3

Principalele concluzii ale raportului sunt:

  • Doar 4,28% dintre proiectele de hotărâre (654) cu caracter normativ (exceptând planurile de urbanism) au fost publicate pentru dezbatere publică, conform legii. În general, proiectele sunt publicate pe site-ul primăriei cu aproximativ 5 zile înainte de ședințele Consiliului, fără a fi puse în dezbatere publică,
  • Proiectele de hotărâre introduse suplimentar pe ordinea de zi (în medie 5/ședință) nu sunt publicate pe site. Uneori, chiar și consilierii ajung în posesia proiectelor suplimentare în timpul ședințelor. Cum aceste proiecte de hotărâre nu sunt aproape niciodată urgente, nu există nicio justificare pentru suplimentarea ordinii de zi. Din această perspectivă, pe lângă eludarea prevederilor legii 52/2003, sunt încălcate și prevederi ale legii 215/2000 (Legea Administrației Publice Locale).
  • Dreptul cetățenilor de a lua cuvântul în cadrul ședințelor Consiliului General este refuzat în mod repetat.
  • O altă problemă extrem de gravă la capitolul democrație locală este încălcarea constantă a dreptului cetățenilor de a protesta în fața sediului Primăriei Municipiului București. Explicăm pe larg în paginile raportului cum, sub pretextul unei alte adunări publice notificate pentru o perioadă lungă de timp (zi de zi, timp de 13 luni), au fost respinse celelalte adunări publice solicitate a se desfăşura în fața Primăriei, cu toate că respectiva adunarea publică avizată nu a avut loc nici măcar o dată.
  • Nu există printre hotărârile CGMB din acest an unele care să aibă impact major asupra vieții bucureștenilor aflați în situații vulnerabile, care să conducă la ieșirea din vulnerabilitate sau la integrarea socială a acestora. La final de doi ani de mandat al actualei conduceri a Primăriei Capitalei putem spune că sărăcia nu este pe agenda decidenților politici.
  • În domeniul mobilității urbane, Primăria Municipiului București nu doar că nu a implementat nicio măsură din setul de măsuri pe termen scurt (2 ani) din Planul de Mobilitate Urban Durabilă, dar uneori chiar a luat măsuri contrare proiectelor asumate. Întârzierile de implementare a proiectelor prioritare au dus la pierderea fondurilor din această perioadă și pun în pericol inclusiv posibilitatea de accesare de fonduri europene deoarece respectarea PMUD este o condiție pentru obținerea acestora.

‘Dacă ritmul în care proiectele sunt implementate în Municipiul București, în primii doi ani de mandat, este menținut, este probabil ca la final de mandat, în orașul București, calitatea vieții va fi încă și mai proastă decât la începutul mandatului’, au declarat reprezentanții organizațiilor non-guvernamentale.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.