ATENTAT CU RACHETĂ ANTITANC LA CASA ALBĂ. SUSPECTUL A FOST ARESTAT DE FBI Biroul Federal de Investigaţii (FBI) a arestat şi a prezentat în instanţă
Alertă. FBI intervine în cazul crimelor de la Caracal
Politic Justiție Social Ultima Ora

FBI propune un plan de restabilire a democrației în României, în cinci puncte…

Louis Freeh, fost director al Biroului Federal de Investigaţii (FBI), citat de revista Forbes, a elaborat un plan în cinci puncte pentru restabilirea statului de drept în România, acesta făcând referire la protocoalele secrete.

Fostul director al FBI a vorbit despre o acțiune dramatică pentru restabilirea statului de drept în România pe fondul escaladării îngrijorărilor cu privire la modul în care un mecanism anti-corupție erodează libertatea și restricționează libertatea de exprimare, notează editorialistul Andrew Cave pentru forbes.com.

Louis Freeh a elaborat un plan în cinci puncte pentru o națiune care a dus la titluri globale cu acuzații de protocoale secrete. „Aceste protocoale secrete (…) reprezintă un acord sub acoperire pentru a înlătura statul de drept prin convertirea ofițerilor serviciilor de informații în agenți judiciari”, i-a spus lui Cave într-un interviu. „Acestea subminează integritatea și independența sistemului judiciar prin sprijinul nedrept al procurorilor și compromiterea independenței magistraților.

Plan în cinci puncte

Louis Freeh a elaborat un plan care conţine cinci recomandări adresate României, pentru remedierea situaţiei în contextul criticilor privind existenţa protocoalelor secrete între Serviciul Român de Informaţii (SRI), Parchetul General şi Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

Acesta recomandă Guvernului României şi Parlamentului aplicarea următoarelor măsuri pentru remedierea a ceea ce numeşte o „criză gravă a statului de drept”.

1) Un angajament ferm pentru a investiga și urmări corupția în limitele legii, dar și în cadrul legii;

2) Facilităţi pentru persoanele care au fost condamnate fără respectarea procedurilor juridice, pe baza probelor insuficiente sau nelegale sau în virtutea judecătorilor controversaţi menţionaţi în protocoale;

3) Înființarea unei comisii independente a judecătorilor și experților de renume internațional, împuterniciți și finanțați pentru investigarea protocoalelor secrete, examinarea operațiunilor Procuraturii Generale, DNA și Serviciului de informații SRI al României și recomandări specifice pentru reformă;

4) Un angajament al Guvernului pentru identificarea judecătorilor care au fost subiecte ale „dosarelor” create prin protocoale şi revizuirea acuzaţiilor;

5) Crearea unor birouri de responsabilitate profesională pentru Procurorul General, DNA și SRI pentru a examina plângerile împotriva acestor agenții și a ofițerilor lor și a stabili standarde adecvate de conduită și responsabilitate.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.