Kovesi nu iartă. Dragnea este vizat din nou
Kovesi nu iartă. Dragnea este vizat din nou
Exclusiv Politic Ultima Ora

Șefa Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, anunță că sunt anchetați “înalți funcționari publici”

Parchetul European, condus de Laura Codruța Kovesi, a primit mai multe semnale care conțin acuzații grave de fraudă și corupție sistemică cu fonduri europene în Bulgaria.

Aceștia sunt „funcționari publici de rang înalt”. Mai multe detalii nu au fost încă date publicității. Cercetările sunt în desfășurare, menționează instituția.

Parchetul European a avut legătură cu arestarea fostului premier bulgar, Boiko Borisov, a PR-ului acestuia, Sevdelina Arnaudova, și a fostului ministru de finanțe, Vladislav Goranov, săptămâna trecută.

Șefa Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, anunță că sunt anchetați “înalți funcționari publici” 5
24 May 2019, Bavaria, Munich: Boiko Borisov, Prime Minister of Bulgaria, speaks during the joint final rally of the European People’s Party (EPP), the Christian Democratic Union (CDU) and the Christian Social Union (CSU) on the occasion of the European elections. Photo: Sina Schuldt/dpa

Ministerul de Interne de la Sofia a declarat atunci că acțiunea lor a fost legată de investigații ale instituției conduse de Kovesi. Ulterior, însă, mesajul a fost șters.

Șefa Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, anunță că sunt anchetați “înalți funcționari publici” 6

Totodată, luni, din cuvintele premierului Kiril Petkov a rezultat că există un raport conform căruia în Bulgaria a fost redus controlul asupra cheltuirii fondurilor europene. Aceasta este concluzia unui raport nou al Agenției de Inspecție Financiară de Stat (AIFS). Potrivit acestuia, aproximativ 90% din banii din fondurile europene au mers către un anumit grup de oameni.

Petkov a explicat că în cea mai mare parte a procedurilor de concurs a existat un singur participant. El a adăugat că unitatea de audit, care trebuia să verifice modul în care sunt cheltuite fondurile europene, se afla atunci sub conducerea fostului ministru de Finanțete, Vladislav Goranov.

„Dacă aceasta nu este o evidentă manipulare sau o lipsă de control, nu știu ce este. De unde vine legătura? Dacă o persoană, ipotetic, este coruptă, nu este coruptă doar pentru leva sau euro. Acesta este felul în care aceasta conduce”, a spus premierul.

Șefa Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, anunță că sunt anchetați “înalți funcționari publici” 7

El a legat două rapoarte – unul de la AIFS pentru lipsa a peste jumătate de miliard de leva de la buget din taxele pentru jocuri de noroc și cel anunțat acum pentru controlul asupra cheltuirii fondurilor europene. În baza primului, în urmă cu doi ani, au început investigațiile împotriva omului de afaceri Vasil Bojkov.

Totuși, acum se verifică dacă statul nu a împiedicat în mod deliberat plata taxelor. În același timp, a fost întocmit un dosar pentru posibila extorcare a lui Bojkov, care susține că a plătit mită de milioane lui Borisov și Goranov.

Petkov a criticat Procuratura bulgară pentru că nu a vrut să-l interogheze pe omul de afaceri din domeniul jocurilor de noroc, Vasil Bojkov, prin conexiune video. El a comentat că a decis să depună mărturie în dosarul împotriva lui Borisov din cauza raportului privind fondurile europene.

„Acest raport ar vorbi de posibilitatea că au existat nereguli sub conducerea domnului Goranov și astfel de informații pot duce la apeluri telefonice, ascundere de documente, ascundere de probe și acest lucru se poate întâmpla cu câteva apeluri. Asta a fost partea mea”, a spus el.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.