Bolnavii de cancer din România, primesc o veste excelentă de la Bruxelles
Bolnavii de cancer din România, primesc o veste excelentă de la Bruxelles
Exclusiv Politic Social Ultima Ora

Bolnavii de cancer din România, primesc o veste excelentă de la Bruxelles. Reușita unui europarlamantar român. 50% din decese ar putea fi evitate.FOTO

Veste bună pentru România.

Planul de luptă împotriva cancerului a fost adoptat de plenul Parlamentului European.

”Este o veritabilă revoluție în sănătate. 50% din decesele provocate de cancer ar putea fi evitate.

Vreau o nouă strategie și măsuri concrete pentru ca viața tuturor românilor afectați de cancer să fie protejată.

Acum am reușit”, spune europarlamentarul Tudor Ciuhodaru, inițiatorul Olanului de luptă împotriva cancerului.

Concret:

1. Soluțiile pe care le-am susținut ca membru al comisiei speciale (formată din doar 33 de membri la nivel european) au fost adoptate cu o uriașă majoritate de peste 90%.

652 voturi pentru, 15 împotrivă și 27 abțineri

2. Ca membru al comisiei speciale din parlamentul european am susținut mereu două obiective majore: românii bolnavi de cancer să poată trăi mai mult și mai bine și reducerea inegalităților și inechităților față de alte state europene.

3. În plus, această nouă abordare a cancerului într-o strategie cuprinzătoare, cum este acest Plan de luptă împotriva cancerului, ar putea fi utilizată ca model pentru alte boli netransmisibile pentru că ne dorim „O singură sănătate” integrată în toate politicile UE pentru a realiza o veritabilă Uniune Europeană a sănătății.

Europarlamentarul Tudor Ciuhodaru, le dă o veste excelentă bolnavilor de cancer
Europarlamentarul Tudor Ciuhodaru, le dă o veste excelentă bolnavilor de cancer
Motivațiile acestui demers sunt clare:
1. 1,3 milioane de persoane care mor anual din cauza cancerului în Europa între care 6000 de copii și tineri.
2. Cancerul este a doua cauză de deces în Europa după bolile cardiovasculare și prima cauză de deces din cauză de boală în rândul copiilor cu vârsta de peste un an.
3. Un sfert din cazurile de cancer la nivel mondial sunt din Europa deși avem doar 10% din populația lumii.
4. 12 milioane de supraviețuitori ai cancerului și familiile acestor pacienți se confruntă zilnic cu dificultăți în a reveni la o viață normală.
5. Situația s-a deteriorat în pandemie. 1 milion de cazuri de cancer nu au fost diagnosticate. 1 din 2 persoane cu potențiale simptome de cancer nu au fost trimise urgent pentru diagnostic (!!!100 milioane de teste de depistare nu au fost efectuate) iar 1 din 5 pacienți care suferă de cancer nu a primit la timp tratamentul chirurgical sau chimioterapia de care avea nevoie.
Diagnosticul tardiv, restricționarea accesului la tratament au dus la scăderea șanselor de supraviețuire.
6. Sunt inechități și inegalități majore între cetățenii europeni- reflectate de diferențele de 25% dintre ratele de supraviețuire în diferite state europene.
7. E nevoie ca toți pacienții să beneficieze de diagnostic precoce și să aibă acces la tratamente și metode de îngrijire eficace, inovatoare atât pentru cancer cât și pentru complicațiile și comorbiditățile legate de cancer.
Doar pentru prevenție, screening și depistare precoce sunt 5 soluții noi:
(1) Codul european de luptă împotriva cancerului pe care l-am elaborat va fi pus în aplicare tocmai pentru a reduce riscurile de cancer pe baza celor mai recente dovezi științifice. Codul va fi actualizat periodic printr-un ciclu bazat pe monitorizare și evaluare continue.
(2) Introducerea unui program de screening pentru cancerul de col uterin, sân și colorectal în toate statele membre (! Sprijinit financiar de UE prin programul Orizont Europa) care să acopere până în 2025 90% din cazurile eligibile.
(3) Dezvoltarea unor noi programe de screening adaptate la risc pentru cancerul pulmonar, prostată și monitorizarea pacienților cu hepatită B și C pentru a preveni dezvoltarea cancerului
(4) Protocoale standardizate comune de screening la nivelul UE.
(5) Dezvoltarea unui sistem european coerent și unitar prin pacienții au dreptul să obțină „a doua opinie” pentru cazurile de cancer dificile sau atipice valabil în oricare alt stat membru.
În plus, prin amendamentul pe care l-am susținut în plen, am obținut un sprijin financiar special de care vor beneficia toți părinții cu venituri mici care își însoțesc copilul la tratament în străinătate.
Oncologia pediatrică a fost și este întotdeauna o prioritate pentru mine.
Vreau să fim tratați la Iași, București, Alba Iulia, Oradea, Timișoara, Suceava sau Bacău la fel ca la Bruxelles sau Berlin. Și nu mă refer doar la tratamentul medical, motivează Ciuhodaru.

 

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.