NATO începe luni în Germania cel mai mare exerciţiu aerian din istoria sa
NATO începe luni în Germania cel mai mare exerciţiu aerian din istoria sa
Exclusiv Politic Ultima Ora

Decizii majore ale NATO pentru România și restul țărilor din est. Sute de mii de soldați vor lupta împotriva lui Putin

Liderii NATO vor decide la summitul Alianței de la Madrid din 29-30 iunie întărirea semnificativă a posturii de descurajare pe flancul estic, în condițiile în care Rusia va fi desemnată drept cea mai amenințare la adresa alianței.

Principalele decizii așteptate la summitul NATO:

– grupurile actuale de luptă ale NATO din România și alte țări estice vor putea fi ridicate la rang de brigadă, ceea ce înseamnă creșterea numărului de militari până la 4.000

– prepoziționarea de echipamente militare și muniție în țările din est.

Războiul din Ucraina a demonstrat că, odată început un conflict militar, e dificil de trimis în țara agresată echipamentul militar necesar pentru defensivă, așa că aliații au decis să echipeze țările din flancul estic pentru a rezista într-o astfel de ipoteză

– crearea unor forțe speciale de întărire ce vor putea fi trimise rapid, în maximum 48 de ore, în țările din estul NATO în cazul unei agresiuni.

Practic, vor fi zeci de mii de soldați din trupele NATO pregătiți permanent să fie trimiși în țările din est în caz că Rusia ar ataca o astfel de țară.

Potrivit tabloidului britanic The Sun, această forță de reacție rapidă ar urma să numere 200.000 de militari

– elaborarea de planuri regionale de apărare (numite planuri de contingență în jargonul NATO), în locul actualelor planuri naționale.

Cu alte cuvinte, țările din estul NATO își vor pune la comun mijloacele militare pentru a se sprijini în eventualitatea unei agresiuni ruse, ca să crească eficiența răspunsului militar

– crește integrarea militară între aliații NATO, care își vor pune la comun capacitățile militare în diverse domenii (senzori militari, date sensibile etc.)

– în noul concept strategic al NATO, documentul oficial care dă direcția Alianței pentru viitorul deceniu, Marea Neagră va apărea în premieră ca punct important în ceea ce privește securitatea colectivă.

De asemenea, documentul strategic va insista asupra apărării colective, piatra de temelie a NATO, care prevede că dacă un aliat este atacat militar, toate celelalte state membre vor interveni în conflict

La summitul NATO vor mai fi adoptate pachete de sprijin neletal pentru Ucraina și Republica Moldova.

Vor exista decizii de sprijin pentru Georgia și Bosnia – Herțegovina, două state partenere NATO și pe care Rusia vrea să le destabilizeze, scrie g4media.ro.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.