Newsbucuresti.ro: Daniel Ghiță, atac dur la Klaus Iohannis! 3
Politic Ultima Ora

Newsbucuresti.ro: Daniel Ghiță, atac dur la Klaus Iohannis!

Deputatul Daniel Ghiță solicită ministrului Culturii și Identității Naționale, Bogdan Gheorghiu, clarificarea condițiilor în care a fost amplasată statuia baronului Samuel von Brukentahl în Piața Mare din Sibiu, inaugurată în prezența președintelui Iohannis, scrie newsbucuresti.ro.

Parlamentarul face această cerere în condițiile în care, în data de 11 septembrie 2021, președintele României, Klaus Iohannis, și primarul Municipiului Sibiu, Astrid Fodor, au inaugurat în Piața Mare din Sibiu, în fața palatului-muzeu cu același nume, o statuie a baronului Samuel von Brukentahl, care a ocupat funcția de guvernator al Transilvaniei în perioada 1777-1787, în care Transilvania era încorporată în Imperiul Habsburgic.

Fostul luptător K1 precizează în cerere că numeroși români consideră neavenită amplasarea acestei statui, având în vedere ca baronul Samuel von Brukentahl a fost guvernatorul Transilvaniei în timpul reprimării sângeroase a răscoalei din 1784 a țăranilor iobagi români din această provincie, care a culminat cu execuția atroce, prin tragere pe roată, a principalilor conducători, Horea și Closca.

Ghiță: Alături de execuția plină de cruzime a lui Horea și Cloșca, nedemnă de un guvernator adept a iluminismului, în memoria colectivă a românilor a rămas faptul că în cursul represiunii au fost ucisi mii de țărani români din Transilvania.

”Conform prevederilor articolului 5 din Legea nr.120/2006 (Legeamonumentelor de for public), amplasarea monumentelor de for public trebuie săse realizeze cu respectarea tuturor prevederilor legale în vigoare privindurbanismul şi autorizarea executării lucrărilor de construcţii, precum şi cu avizulprivind concepţia artistică a monumentului de for public, emis de MinisterulCulturii sau, după caz, de serviciile deconcentrate ale acestuia, în baza analizeirealizate de Comisia Naţională pentru Monumentele de For Public, respectiv decomisiile zonale pentru monumentele de for public.

În temeiul prevederilor articolului 112, alineatul 1 din Constituția României și ale articolului 198 din Regulamentul Camerei Deputaților, avizul privind concepția artistică a statuii baronului Samuel von Brukentahl și vă solicit să-mi comunicați dacă Primăria municipiului Sibiu sau Consiliul Local al Municipiului Sibiu au solicitat și au obținut de la Ministerul Culturii și Identității Naționale dacă a fost realizată o analiză în acest sens de către Comisia Națională pentru Monumentele de For Public.

Totodată, vă solicit să-mi comunicați numărul și data eliberarii certificatuluide urbanism și autorizației de construire emise de Consiliul Local al MunicipiuluiSibiu pentru aceasta statuie.”, se mai transmite în cererea deputatul PSD Ilfov, Daniel Ghiță.

loading...

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.

Folosim cookie-uri pentru a va asigura o interactiune cat mai buna cu site-ul. Prin continuarea navigarii permiteti utilizarea cookie-urilor. Sunt de acord Detalii