Corina Creţu, mai face o încercare: Există bani europeni pentru Autostrada Târgu Mureş - Iaşi 1
Politic Economic Social Ultima Ora

Corina Creţu, mai face o încercare: Există bani europeni pentru Autostrada Târgu Mureş – Iaşi

Comisarul European Corina Creţu a afirmat joi, din nou, că proiectul Autostrăzii Târgu Mureş – Iaşi poate fi finanţat din bani europeni. Legea prin care Guvernul este obligat să construiască Autostrada Unirii, Târgu Mureş – Iaşi, a fost adoptată miercuri de plenul Camerei Deputaţilor.

„Reiterez disponibilitatea mea şi a serviciilor DG REGIO de a finanţa prin fonduri europene studiul de fezabilitate şi etapizarea construcţiei autostrăzii Târgu Mureş-Iaşi-Ungheni. Aceasta poate fi eligibilă pentru cofinanţare din Fondurile structurale şi de investiţii europene, având în vedere faptul că face parte din reţeaua TEN-T de bază, fiind inclusă totodată şi în Master Planul General de Transport. Rămâne la latitudinea autorităţilor române dacă doresc să facă o solicitare în acest sens Comisiei Europene. Vă doresc o zi frumoasă!”, a scris Comisarul European pe contul său de Facebook. Un proiect de lege privind aprobarea realizării autostrăzii Iaşi-Târgu Mureş, numită Autostrada Unirii, a fost adoptat miercuri, 7 noiembrie, de Camera Deputaţilor din România, în calitate de for decizional.

Agerpres.ro scrie că, potrivit proiectului, iniţiat de parlamentari ai Partidului Mişcarea Populară şi semnat de reprezentanţi ai tuturor formaţiunilor politice, Autostrada Unirii începe la graniţa României cu Republica Moldova printr-un nou pod peste râul Prut şi se termină printr-o conexiune cu autostrada A3 Braşov – Borş, în apropierea oraşului Târgu Mureş.   Autostrada Unirii se finanţează de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor, din credite externe şi din fonduri europene nerambursabile şi/sau prin parteneriat public-privat. În fiecare lege bugetară anuală, pe durata implementării proiectului, se vor aloca acestui obiectiv credite bugetare conform necesarului de finanţare comunicat de Ministerul Transporturilor.

Comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu, a declarat miercuri că autostrada Târgu Mureş-Iaşi-Ungheni poate fi eligibilă pentru cofinanţare din Fondurile europene structurale şi de investiţii şi este responsabilitatea autorităţilor române să pregătească un proiect în acest sens. Potrivit oficialei, accesibilitatea regiunii de nord-est a României este foarte importantă, zona urbana Iaşi este cea mai populată din România, după capitala Bucureşti.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.