ULUITOR: PSD aduce Armata împotriva populației. Omoară porcii fermierilor ”preventiv” la Călugăreni. Va fi scandal
Politic Justiție Social Ultima Ora

Comisia Europeană trimite INSPECȚIA în România pentru PESTA PORCINĂ. Trebuie justificate 43 de milioane de euro pentru… dezinfectoare

Comisia Europeană (CE) este tot mai interesată de evoluția pestei porcine africane (PPA) în România, reiese din declarațiile făcute de unul dintre reprezentanții instituției pentru MEDIAFAX. Inspectori ai instituției vor veni la București pentru a vedea cum au fost cheltuiți banii europeni pentru pesta porcină . Partea Română spune a relocate 43 de milionae de euro pentru dezinfectoare. Conform declarațiilor publice, necontrazise, aceste dezinfectoare sunt sub controlul nașului lui Drganea jr – Sorin Paul Stănescu. În această ordine de idei, menționăm că deși pesta porcină nu are antidot mașinile sunt ”dezinfectate” în draci pe drumurile României. Cu ce?

„Comisia consideră că evoluția pestei porcine africane este îngrijorătoare, deoarece România a anunțat, în mai puțin de patru luni, aproape 1.000 de focare în gospodăriile domestice, virusul fiind, de asemenea, confirmat în mai multe exploatații comerciale. Această situație este extraordinară și ridică îngrijorări foarte serioase”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Anca Păduraru, purtător de cuvânt pe domeniile Sănătate, Siguranța Alimentației și proiecte specifice legate de Uniunea Energetică în cadrul CE.

Reprezentantul Comisiei spune că au fost adoptate măsuri specifice de către instituție pentru a răspunde situației și va continua să ajute România, atât cu asistență tehnică, cât și financiară. În plus, Comisia este pregătită să continue să ajute România și să furnizeze orice fel de asistență suplimentară tehnică, de care ar putea avea nevoie autoritățile veterinare din România, precum și asistență financiară.

„Având în vedere numărul mare de focare din România din această vară, este probabil ca necesitățile financiare ale autorităților române să fie cu mult peste suma alocată inițial pentru programul pestei pestei porcine din 2018 – 726.000 de euro. În același timp, în ceea ce privește gestionarea / implementarea măsurilor, Comisia Europeană lucrează la pregătirea unui audit în România în luna octombrie, axat pe implementarea măsurilor luate pentru prevenirea, controlul și eradicarea pestei porcine africane”, mai spune Anca Păduraru.

Referitor la întâlnirea dintre comisarul pentru agricultură Phil Hogan și ministrul Petre Daea, care a avut loc la data de 4 octombrie, reprezentantul CE a precizat, pentru MEDIAFAX, că aceștia s-au întâlnit „pentru a continua angajamentele recente privind situația pestei porcine africane în România”.

„A fost întâlnire sinceră și prietenoasă, în timpul căreia ministrul a subliniat o serie de măsuri pe care autoritățile române le propun. Mai multe dintre ele propuneau modificări în Programul Național de Dezvoltare Rurală (n.red. – PNDR) din România. În această privință, ministerul român și serviciile Comisiei desfășoară în mod intensiv discuții în curs”, a explicat Anca Păduraru.

Purtătorul de cuvânt a menționat că România a informat Comisia cu privire la intenția sa de a realoca 43 de milioane de euro din bugetul programului său de dezvoltare rurală pentru finanțarea măsurilor care abordează situația PPA (cum ar fi amenajarea de garduri, incinerarea finanțării, formarea pentru fermierii mici etc.), iar comisarul Hogan i-a dat asigurarea ministrului că Comisia va face tot posibilul să accelereze aprobarea acestei cereri de modificare a PNDR din România.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat, săptămâna trecută, la Guvern, că Uniunea Europeană (UE) a alocat României 43 de milioane de euro, pentru investiții în dezinfectoare, laboratoare sanitar-veterinare și incineratoare.

„Comisia Europeană a acordat României 43 de milioane de euro, aceste sume urmând să fie repartizate în zona investițională (…), pentru a investi în România în dezinfectoare, laboratoare sanitar-veterinare, echipamente de detectare, incineratoare și procurarea de scrofițe pentru repopulare. Avem în continuare discuții cu cei de la Comisie. Chiar astăzi am avut o videoconferință. Luni, urmează să le transmitem planul, pentru a primi aprobarea de urgență”, a detaliat, atunci, Petre Daea.

 

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.