Premierul Ciucă somat de la Bruxelles să dea în judecată Austria și Olanda
Premierul Ciucă somat de la Bruxelles să dea în judecată Austria și Olanda
Exclusiv Politic Ultima Ora

ALERTĂ-DOCUMENT. Premierul Ciucă somat de la Bruxelles să de în judecată Olanda și Austria. FOTO

Premierul Nicolae Ciucă este somat de la Bruxelles să sesizeze Curtea Europeană de Justiției a Uniunii Europene, privind veto-ul dat de Austria și Olanda, privind aderarea României la Spațiul Schengen.

Concret, Eugen Tomac, europarlamentar și lider al PMP, îi cere lui Ciucă să nu piardă timp prețios și să acționeze în judecată cele două țări.

Eurodeputatul invocă şi motivele pentru care votul a încălcat principiile şi tratatele europene.

Preşedintele PMP, Eugen Tomac, a trimis o scrisoare deschisă premierului Nicolae Ciucă, având în vedere:

Premierul Ciucă, somat de liderul PMP, Eugen Tomac să dea în judecată Austria și Olanda
Premierul Ciucă, somat de liderul PMP, Eugen Tomac să dea în judecată Austria și Olanda

”SCRISOARE DESCHISĂ

Domnului Nicolae Ionel Ciucă Prim-ministrul României

Domnule Prim-ministru, Având în vedere:

1. Declarațiile comune făcute de cancelarul Austriei, Karl Nehammer, și premierul Țărilor de Jos, Mark Rutte, privind opoziția țărilor lor față de extinderea spațiului Schengen prin aderarea României şi Bulgariei la spațiul de liberă circulație europeană;

2. Declarațiile făcute de reprezentanții Suediei referitoare la faptul că nu vor include pe agenda Consiliul JAI din martie 2023 tema extinderii spațiului Schengen în lipsa unui acord prealabil între toate statele membre ale UE;

3. Eșecul Consiliului informal al JAI din 26 ianuarie 2023, acolo unde România nu a obținut un calendar concret privind dezbaterea acestui subiect;

4. Veto-ul nejustificat al Austriei și Țărilor de Jos față de extinderea Spațiului Schengen, în ciuda Comunicării Comisiei din 16 noiembrie 2022.

Vă solicit ca, în numele Guvernului României, să faceți toate demersurile necesare, astfel încât românii să poată circula liber în spațiul Schengen.

Concret, să demarați procedura de sesizare a Curții de Justiție a Uniunii Europene privind nelegalitatea dreptului de veto exprimat de Austria și Țările de Jos la ședința Consiliului JAI din 8 decembrie 2022.

Votul Consiliului JAI din 8 decembrie 2022 încalcă mai multe principii și dispoziții legale ale Uniunii Europene:

• Protocolul privind condițiile și aranjamentele referitoare la admiterea Republicii Bulgaria și a României în Uniunea Europeană din Tratatul de aderare al României la Uniunea Europeană, protocolul 1, art. 4 alin. (2);

• Libertatea de circulație a persoanelor și a mărfurilor (art. 21 alin. (1) si art. 26 alin. (2) TFUE);• Principiul cooperării loiale între statele membre (art. 4 alin. (3) TUE);

• Principiul cooperării loiale între instituțiile Uniunii (art. 13 alin. (2) TFUE);• Principiul nediscriminării (art. 21 din Carta drepturilor fundamentale ale Uniunii Europene);Un proces la CJUE nu suspendă negocierile.

Schimbă doar datele problemei și arată că România știe, în sfârșit, să se apere cu instrumentele oferite de UE.

În condițiile în care lucrurile sunt foarte clar stipulate în Tratate și în Acordul Schengen, avem elemente suficient de puternice pentru a susține o acțiune la CJUE.

Românii trebuie să beneficieze de aceleași drepturi ca orice alt cetățean european, conform Tratatelor constitutive ale UE.

Încălcarea acestora este sancționabilă de către CJUE, existând chiar precedente cu privire la acțiuni de succes din partea României.

Este o chestiune de demnitate națională, dar și un demers legitim din perspectivă juridică. Înainte să ne acorde alții drepturile, trebuie să înțelegem că 20 de milioane de români sunt cetățeni europeni și un drept esențial le-a fost încălcat.

Prin urmare este datoria noastră să luptăm pentru dreptate!

Eugen Tomac Deputat în Parlamentul European

Preşedinte al Partidului Mişcarea Populară”, arată Tomac în scrisoarea trimisă lui Nicolae Ciucă.

Scrisoarea prin care i se cere premierului ciucă să sesizeze CJUE
Scrisoarea prin care i se cere premierului Ciucă să sesizeze CJUE
Scrisoarea prin care i se cere premierului Ciucă să sesizeze CJUE
Scrisoarea prin care i se cere premierului Ciucă să sesizeze CJUE

Aderarea României și Bulgariei la Schengen – respinsă de Austria și Olanda – nu figurează pe agendă. Cu o zi înaintea JAI, Olanda a cerut ca Uniunea Europeană să oblige mai multe ţări să-şi preia cetăţenii consideraţi neeligibili pentru a rămâne pe teritoriul blocului comunitar, prin restricţionarea accesului la vize.

Temele aflate pe agenda JAI

Pe agenda reuniunii informale se află, potrivit programului oficial, următoarele teme:

  • Migrație și azil – politica de returnare în UE
  • Lupta împotriva crimei organizate
  • Rolul Eurojust în sprijinirea coordonării investigațiilor de către autoritățile naționale, precum și asupra unui nou instrument pentru transferul procedurilor penale.
  • Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei

Pe agenda JAI nu se află și tema extinderii Schengen

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.