Sfânta Nina
Sfânta Nina
Politic Ultima Ora

Calendar creștin-ortodox, 14 ianuarie, 2024. Sfânta Nina; Sfinții Părinți uciși în Sinai și Rait; Odovania Praznicului Botezului Domnului

Sfânta Nina este prăznuită pe 14 ianuarie. Sfânta Nina s-a născut în jurul anului 290, în Capadocia. Era rudă apropiată a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, potrivit unui vechi manuscris fiind chiar verişoara acestuia.

La împlinirea vârstei de 12 ani, Sfânta Nina, ajunge în grijă stareței Niofora, pentru că tatăl ei devine pustinc, iar mama să ia decizia să-și petreacă viața îngrijindu-se de săraci și de cei în suferință.

Cu binecuvântarea episcopul Iuvenalie, pleacă din Ierusalim către Armenia.

În anul 315 ajunge în Mtskheta, locul în care, potrivit celor mărturisite de stareța Niofora, s-ar află „Cămașa lui Hristos“.

Odovania Praznicului Botezului Domnului – astăzi se încheie perioada de prăznuire a sărbătorii Botezului Domnului.

Termenul odovanie vine din limba slavonă și înseamnă „sfârșit” sau „încheiere”. Este ultima zi în care se poate lua Agheasmă Mare. Din secolul al IV lea, Biserica a rânduit că praznicele împărătești și zilele închinate unor sfinți să fie prăznuite într-un mod deosebit.

Au atât un timp de pregătire numit înainte-prăznuire și o perioada de prelungire a serbării, cunoscută sub denumirea de după-prăznuire. Ultima zi a serbării este numită odovania, adică încheierea sărbătorii.

Menționăm că în perioada pre-serbării, cât și în cea de după serbare, sunt prezente cântări, rugăciuni și lecturi în legătură cu sărbătoarea respectivă.

Odovania Botezului Domnului. Sfanta Nina
Odovania Botezului Domnului. Sfanta Nina

Sfinții Părinți care au fost uciși în Muntele Sinai și Rait, sunt sărbătoriți pe 14 ianuarie.

Au trăit în secolele IV și V și au fost omorâți de barbarii din Arabia și Etiopia. Părinții din Muntele Sinai își petreceau zilele în chilie, pentru dobândirea liniștii. Avva Antonie spunea în acest sens, că precum peștii care stau la uscat mor, tot astfel și călugării care stau în afară chiliei, își pierd liniștea.

Se adunau în biserica și făceau împreună priveghere de noapte numai sâmbătă seară spre duminică, iar dimineață, la Sfânta Liturghie se împărtășeau cu toții. Vederea lor era îngerească, pentru că se topisera trupurile lor de înfrânare și de priveghere; căci viețuiau că și când erau lipsiți de trupuri, neavând nimic din cele ce s-au obișnuit a aduce plăcere și patimi. Își hrăneau trupul cu puține finice sau muguri de stejar.

Unii mâncau o dată pe zi, alții în a două sau a treia zi, iar alții numai o dată pe săptămâna își întăreau trupul neputincios cu hrană.

Barbarii, căutând aur și negăsind, i-au ucis pe părinții din Muntele Sinai și Rait. Monahul Amonie mărturisește că în prima năvălire a barbarilor au pierit 38 de părinți în Sinai și 39 în Rait.

Troparul Sfinţilor Cuvioşi Mucenici din Sinai şi Rait

Glasul 4

Dumnezeul părinţilor noştri Care faci pururea cu noi după blândeţile Tale, nu îndepărta mila Ta de la noi; ci, pentru rugăciunile lor, în pace îndreptează viaţa noastră.

Sfinţii Cuvioşi Mucenici din Sinai şi Rait
Sfinţii Cuvioşi Mucenici din Sinai şi Rait

Tot astăzi, facem pomenirea:- Sfintei Nina, luminătoarea Georgiei- Sfântului Cuvios Teodul, fiul lui Nil cel Înțelept;- Sfântului Cuvios Ștefan, ctitorul Mănăstirii Hinolacul;- Sfântului Cuvios Sava, arhiepiscopul Serbiei și ctitorul Mănăstirii Hilandar;- Sfintei Mucenițe Agni.

Mâine, 15 ianuarie, facem pomenirea Sfinților Cuviosi Pavel Tebeul și Ioan Colibasul.

Sursă: CrestinOrtodox.ro

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.