BOMBĂ pe scena politică românească! AUR își unește forțele cu dreapta conservatoare în Parlamentul de la Bruxelles 1
Politic Ultima Ora

BOMBĂ pe scena politică românească! AUR își unește forțele cu dreapta conservatoare în Parlamentul de la Bruxelles

Premierul ungar Viktor Orban a convenit cu omologul său polonez Mateusz Morawiecki și cu liderul „Liga” Matteo Salvini formarea unui grup unic al dreptei ultraconservatoare în Parlamentul European.

Viktor Orban și Matteo Salvini vor să creeze o nouă formațiune naționalistă, printre aliați fiind și AUR

Cei trei lideri au decis să înceapă negocierile pentru ca Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni și Grupul Identitate și Democrație să fuzioneze în Parlamentul European astfel încât partidele naționaliste și eurosceptice să aibă o voce unitară în acest for.

FIDESZ-ul lui Viktor Orban nu face parte deocamdată din niciunul dintre aceste grupuri parlamentare europene, însă dacă se va ralia acestui proiect, noul grup va avea o pondere mai mare decât social-democrații europeni, fiind depășit doar de către grupul PPE, al partidelor de centru-dreapta.

AUR, deja membru în Alianța Conservatorilor și Reformiștilor, și-a anunțat susținerea pentru acest demers, George Simion apreciind că este nevoie ca naționaliștii europeni să se unească.

Orban, mediator între partidele dreptei ultraconservatoare

Premierii Poloniei și Ungariei, Mateusz Mazowiecki și Viktor Orban, alături de Matteo Salvini, fostul ministru de Interne al Italiei, au discutat subiectul într-o videconferință care a avut loc miercuri.

Politicienii au concluzionat că declaraţia despre viitorul Europei, protecţia statelor naţionale şi a valorilor tradiţionale, care a fost emisă în iulie, de către 16 partide politice, a fost una de succes: aceasta a stârnit un interes mare pe tot continentul, iar în ultimele luni, mai multe organizaţii şi partide politice şi-au manifestat intenţia de a se alătura”, se spune într-un comunicat al biroului de presă al premierului Orban, citat de Hirado.hu.

George Simion: „E timpul ca naționaliștii din Europa să se unească”.

Susținem acest front comun, suntem acolo. Este timpul ca naționaliștii și forțele creștine din toată Europa să se unească. Va fi al doilea grup în Parlamentul European. Să le dea Dumnezeu înțelepciune să-și unească forțele”, a spus Simion.

Liderul AUR crede că, după alegerile europarlamentare din 2024 și AUR va fi reprezentată în Parlamentul de la Bruxelles și, în consecință, și influența României în grupul nou format va crește.

Vom avea și noi reprezentanți în Parlamentul European de la următoarele alegeri și lucrurile vor sta altfel și la nivel de reprezentare a României la cel mai înalt”, a mai spus George Simion.

Deocamdată, negocierile dintre cele două formațiuni paneuropene vizează doar fuziunea grupurilor din Parlamentul European, partidele care le-au generat – Partidul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni și Partidul Identitate și Democrație – urmând să rămână deocamdată separate.

FIDESZ, aflat la putere în Ungaria, nu face parte din niciuna din aceste formațiuni politice europene, însă partidul condus de către premierul Viktor Orban s-a retras din Partidul Popular European (PPE) în luna martie a acestui an.

Un grup mai puternic decât cel al socialiștilor europeni

În momentul de față, în Grupul Conservatorilor și Reformiștilor activează 61 de europarlamentari, iar în Identitate și Democrație sunt înscriși alți 76 de deputați europeni. Dacă cele două grupuri din PE fuzionează, și acestora li se vor adăuga cei 12 europarlamentari ai FIDESZ, se va ajunge la un număr de 149 de europarlamentari, cu doi mai mulți decât în grupul Socialiștilor și Democraților. Doar PPE va avea o pondere mai mare în Parlamentul de la Bruxelles, cu 187 de membri.

Rămâne de văzut care va fi viabilitatea noii construcții politice în condițiile în care partidele naționale care o alcătuiesc au orientări diverse.

Partide cu orientări heteroclite

Partidul Conservatorilor și Reformiștilor a fost înființat la mijlocul deceniului trecut la inițiativa conservatorilor britanici, pe vreme când Regatul Unit făcea încă parte din Uniunea Europeană. Sub umbrela sa s-au adunat formațiuni conservatoare și reticente față de un nivel mai mare de integrare a țărilor membre UE. În momentul de față, cea mai influentă formațiune este Partidul Lege și Justiție, aflat la putere în Polonia. Din grupul ECR face parte și europarlamentarul român Cristian Terheș (PNȚCD), ajuns la Bruxelles pe listele PSD.

În grupul Identitate și Democrație se regăsesc formațiuni eurosceptice, anti-imigraționiste. Partidele naționale cele mai influente din interiorul său sunt Frontul Național (Franța) condus de către Marine Le Pen și Liga lui Matteo Salvini. Alternativa pentru Germania este doar partid asociat însă europarlamentarii săi activează în cadrul grupului ID.

AUR a început demersurile de afiliere la Partidul Conservatorilor și Reformiștilor după intrarea în Parlamentul de la București, din luna ianuarie. Într-un interviu acordat unei publicații maghiare în luna iulie, Simion spunea că FIDESZ este un model pentru AUR, iar el și Viktor Orban susțin aceeași ideologie, anume a suveranității popoarelor europene și a păstrării valorilor tradiționale.

Sunt Viktor Orban al Romaniei, pentru ca AUR si FIDESZ au aceeași ideologie”, spunea Simion.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.