Traian Băsescu audiat 4 ore la DNA pentru un caz al statului Israel
Politic Ultima Ora

Băsescu: Orban va cădea. Sesizarea lui, o greşeală mult prea mare

Liderul PMP, Traian Băsescu, fost şef al statului, a declarat sâmbătă seara că sesizarea făcută de preşedintele Ludovic Orban pe numele premierului Viorica Dăncilă a fost ”o greşeală mult prea mare”, afirmând că acesta ”va cădea” de la conducerea PNL.

”Nimeni nu crede că această iniţiativă a lui Ludovic Orban este una sesizare independentă, făcută de Ludovic Orban de unul singur. În funcţie de cine vorbeşte, o atribuie ori preşedintelui Klaus Iohannis, fie lui Merkel. Nimeni nu ştie exact de unde, dar toţi presupun. Nu i-o atribuie lui Orban. De altfel, cred că dacă îl întrebi conţinutul sesizării nici nu e în stare să o reproducă. (…) Vă daţi seama cum sună nebunia asta în cancelarii? Au făcut-o de oaie de data asta, mai ales cu prima reacţie a preşedintelui care s-a înregistrat – <nu ştiu ce aranjează cu evreii> şi a reacţiei lui Orban, care o acuză pe Dăncilă de înaltă trădare. Va cădea Orban după părerea mea, pentru că greşeala e mult prea mare, indiferent cine i-a inspirat-o. Eu vreau să cred că preşedintele Iohannis nu e implicat”, a declarat Traian Băsescu la România TV.

El a mai spus că premierul nu poate fi acuzat decât de  lipsă de cooperare loială între instituţii, care nu există în Codul penal.

”Cred că a fost neinspirată ca acţiune, mai ales prin motivarea pe care a dat-o. Părerea mea este că se va solda cu nimic. (…) Nu cred că preşedintele va intra într-un asemenea joc (suspendarea premierului – n.r.). Una e să ceri cu vorba (demisia premierului – n.r.) şi alta e să te compromiţi într-un act oficial, pentru că niciodată nu se va putea materializa acuzaţia de înaltă trădare”, a declarat Traian.

Totuşi, în opinia fostului şef al statului, memorandumul aprobat de Executiv referitor la demararea analizei privind oportunitatea relocării ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim a generat o mare problemă de politică externă a României.

”În fapt, ne-a împins la situaţia în care ne aflăm la două opţiuni. Am reuşit să ne aşezăm între opţiunea americană şi opţiunea Uniunii Europene. Ne-am aşezat singuri. Dacă nu era acest scandal aveam a merge în pas cu statele UE pe o politică corelată. Ne-am aruncat nelegitim, ce-i drept, deşi nu s-a mers până la momentul unui angajament, dar am lăsat această impresie că vrea guvernul dar nu vrea preşedintele, ceea ce l-a pus pe preşedinte într-o situaţie foarte dificilă, inclusiv diminuându-i mult capacitatea de negociere în favoarea României asupra poziţiei cu privire la mutarea ambasadei. (…) Această dispută internă a reuşit să ne oblige ca într-un timp scurt să avem nişte decizii. Ne încurcă teribil. Ambii (SUA şi UE – n.r.) sunt partenerii noştri. Obişnuiţi să gândească numai la reacţia zilei de mâine. Daddy, Liviu Dragnea a vrut să fie cu guvernul lui proamericanul numărul unu al patriei şi a dat acest semnal în mod neautorizat, dar au pus România în urma dezbaterii publice în situaţia de a decide rapid. (…) În momentul de faţă, România e în cea mai grea situaţie de politică externă în care a fost în ultimii 20 de ani”, a mai spus Băsescu.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.