referndum
Politic Justiție Social Ultima Ora

Autoritățile NU au voie să îndemne alegătorii să meargă sau nu meargă la vot. Este o infracțiune pentru care Liviu Dragnea a fost condamnat în dosarul Referendumului din 2012

Ministerul de interne a comunicat sîmbătă seara în raportarea de la ora 18:00 privind Referendumul pentru familia tradițională că polițiștii fac verificări privind un primar din Giurgiu care a îndemnat alegătorii să meargă la vot, deși campania electorală s-a încheiat vineri, 5 octombrie, la miezul nopții. ”În județul Giurgiu, polițiștii efectuează verificări după ce au primit o sesizare cu privire la faptul că primarul unei localități i-ar fi îndemnat pe participanții la o cununie civilă să meargă la vot”, se arată în comunicatul MAI.

Liderul PSD Liviu Dragnea a fost condamnat pentru că a determinat autoritățile locale să ”exercite presiuni” asupra alegătorilor să meargă la referendumul din 2012 privind demiterea președintelui României.

”Potrivit Legii referendumului nr. 3/2000, participantul la acest proces electoral trebuie să îşi exprime/manifeste voinţa în mod individual, aplicând ştampila „Votat” numai într-unul din cele două pătrate ale buletinului de vot, corespunzător opţiunii sale (art. 37 alin. 2 din Lege). Aşadar, voturile trebuiau să fie liber exprimate, conform dispoziţiilor art. 3 din Legea nr. 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi Senatului (valabilă şi în materia referendumului).
De asemenea, potrivit dispoziţiilor art. 4 alin. 3 şi art. 4 alin. 4 din Legea nr. 35/2008: „Orice control asupra modului în care votează un alegător este interzis … Participarea cetăţenilor la alegeri se face pe baza liberului consimţământ al acestora. Nimeni nu are dreptul de a exercita presiuni asupra unui alegător pentru a-l determina pe acesta să participe sau să nu participe la alegeri.”

Totodată, art. 54 din aceeaşi lege interzice promisiunea, oferirea sau darea de bani ori de alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze sau să nu voteze în cadrul referendumului”

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.