Alertă. Fiul lui Andrei Pleșu, vizat într-un dosar cu trafic de droguri de risc
Politic Ultima Ora

Andrei Pleșu: Niciun popor nu poate fi defăimat

Niciun popor nu poate fi defăimat, spune Andrei Pleşu. De ce? Pentru că nu poate fi definit integral doar prin câţiva reprezentanţi care mai fac şi greşeli de exprimare în propria limbă!

„Depinde ce numim defăimare, pentru că una din formele cele mai acute ale defăimării este lingușeala bleagă și lăcrămoasă. Asta este tot o formă de defăimare”, spune Andrei Pleșu în emisiunea „În faţa ta”, de la Digi 24.

„Există și autodefaimare subînțeleasă. Dacă trimiți să te reprezinte la Bruxelles pe cineva care nu știe nicio limbă, care nici limba lui nu o știe bine și care n-are în spate nicio ispravă, asta e un fel de a-ți da singur palme”, punctează scriitorul.

„Dacă spui: România e un popor de proști, asta e o defăimare. Întâi nu trebuie să spui despre nicio comunitate lucruri generale și 2. nu e adevărat. Niciun popor nu e definibil în sensul asta. Și în România, slavă Domnului, sunt oameni de toate calibrele. Și sunt și foarte mulți oameni deștepți. Asta e o defăimare. Dar dacă spui că România a încăput pe mâna unor hoți, unor proști, asta e defăimare? Nu. Este un strigat de ajutor”, explică Andrei Pleșu.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.