ANALIZĂ NEWSTEAM Lecțiile alegerilor locale 5
#coronavirus #pandemie #primarul general ciolacu Exclusiv firea Politic ponta psd rares Ultima Ora

ANALIZĂ NEWSTEAM Lecțiile alegerilor locale

Alegerile locale din 27 septembrie 2020 confirmă faptul că în acest moment există trei forțe politice relevante cu adevărat la nivel național: Partidul Național Liberal, Partidul Social Democrat și USR – PLUS. Valul schimbării politice din România este în două culori diferite – PNL şi USR – PLUS, corespunzând unor mentalități și generații diferite.

USR – PLUS devine treptat partidul orașelor mari și al generaţiei tinere și demonstrează că poți câștiga încă alegeri propunând figuri noi, oameni fără o notorietate publică deosebită și cotați ca victime sigure în sondajele de opinie. Bucureștiul rămâne un bazin electoral decisiv pentru USR – PLUS, așa cum s-a întâmplat și în cazul europarlamentarelor din anul 2019.

Per total, marele câștigător al acestor alegeri este însă Ludovic Orban. A dus partidul la un scor istoric și va rămâne, aproape sigur, premier al României și după alegerile din 6 decembrie. Pe de altă parte, este clar că, deși există pericolul unei rivalităţi dure între PNL și USR-PLUS, aflate în continuare în competiția pentru electoratul anti-PSD, e clar că cele două entități sunt condamnate să guverneze împreună în legislatura următoare.

PSD, condamnat la opoziție până în 2024

PSD a obținut cei mai mulți președinți de Consilii Județene (20, față de 28 în 2016), PNL are 17 (față de 8 în 2016), iar UDMR păstrează 4 din cele 5 Consilii Județene cucerite acum patru ani (a pierdut Bihorul, unde PNL a avut un candidat de neclintit, Ilie Bolojan). Înfrângerea lui Marian Oprișan, după 20 de ani consecutivi la cârma Consiliului Județean Vrancea, demonstrează că epoca baronilor locali după modelul anilor 2000 s-a terminat definitiv și irevocabil. La capitolul primării de municipii reședință de județ au rezultat și mai multe surprize. Partidul Naţional Liberal va avea în următorii patru ani primari în 15 municipii reşedinţă de judeţ, faţă de cei 14 ai Partidului Social Democrat. Liberalii ocupă primul loc, în ciuda unor înfrângeri istorice în fiefurile tradiționale de la Alba Iulia, Braşov şi Timişoara.

De remarcat și faptul că ministrul lucrărilor publice, dezvoltării și administrației, Ion Ștefan, a bifat o nouă înfrângere la Focșani și devine irelevant din punct de vedere politic, mai ales în contextul detronării lui Marian Oprișan de către colegul său de partid, senatorul Cătălin Toma.

Pensionare forțată pentru veteranul Tăriceanu. Ponta tremură și el în perspectiva parlamentarelor

Un lucru e clar. Călin Popescu-Tăriceanu, care până anul trecut era al doilea om în stat, președinte al Senatului României, a devenit complet irelevant din punct de vedere politic, iar formațiunea sa, ALDE, va dispărea cu siguranță în urma scorului înregistrat la locale.

Nici Pro România nu a reușit mare lucru, iar Victor Ponta nu e deloc sigur dacă poate trece pragul electoral în toamnă. Rămâne de văzut dacă se poate realiza o alianță sau o fuziune cu PSD, așa cum a anunțat Marcel Ciolacu.

După obținerea mandatului de primar la Sectorul 5 prin Cristian Popescu Piedone îi oferă și lui Dan Voiculescu argumente suplimentare pentru a-i forța mâna lui Marcel Ciolacu și a accepta oamenii Partidului Puterii Umaniste (social-liberal) pe listele pentru parlamentare.

De partea cealaltă, Traian Băsescu a reușit să rețină Partidul Mișcarea Populară pe linia de plutire, chiar cu riscul asumat de a bifa prima înfrângere electorală a carierei. Fără candidatura sa la Primăria Capitalei, PMP ar fi avut soarta ALDE în perspectiva alegerilor parlamentare.

În concluzie, stimați cititori, vă mulțumim încă o dată că ne sunteți alături și ne bucurăm că rezultatele care încep să fie comunicate de către Biroul Electoral Central demonstrează că estimările NewsTeam sunt foarte apropiate de realitatea de la urne.

loading...

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.

Folosim cookie-uri pentru a va asigura o interactiune cat mai buna cu site-ul. Prin continuarea navigarii permiteti utilizarea cookie-urilor. Sunt de acord Detalii