ALERTĂ. Galeriile de fotbal promit RĂZBOI cu Jandarmaria pe 1 Decembrie, la Alba Iulia
Politic Social Ultima Ora

ALERTĂ. Galeriile de fotbal promit RĂZBOI cu Jandarmaria pe 1 Decembrie, la Alba Iulia

Suporteri ai galeriilor de fotbal au promis că vor merge la Alba Iulia pe 1 Decembrie și îi vor huidui pe jandarmi dacă vor defila la ceremonialul militar, conform Mediafax. Pe Facebook a fost creat evenimentul ”Interzis Jandarmeriei Române să defileze de 1 Decembrie 2018”, asumat de o revistă, prin intermediul căruia suporterii echipelor de fotbal anunță că vor huidui jandarmii dacă vor defila la ceremonialul militar de la Alba Iulia. Aceasta în condițiile în care președintele Klaus Iohannis și Familia Regală au anunțat că vor sărbători Ziua Națională a României și în Alba Iulia.

”Pentru toate abuzurile făcute asupra suporterilor, pentru toate bătăile date jurnaliștilor, suporterilor, cetățenilor acestei țări, pentru toate înscenările pe care le-au făcut, începând cu 13-15 iunie 1990 și continuând pe cele pe care le-am demascat deja, ianuarie 2012 și protestele recente din Piața Victoriei, noi, Revista Ultra, anunțăm în mod oficial că Jandarmeria Română nu are ce căuta în cadrul defilării militare organizată cu ocazia Zilei Naționale a României. La an aniversar, la 100 de ani de la Marea Unire, să-i vedem pe jandarmi defilând nu ar fi decât o altă înjosire la care poporul român este supus. Dacă Jandarmeria Română nu va avea decența să se retragă de la parada de 1 decembrie, atât la Alba Iulia, cât și în București, vă invităm sa îi oferiți ceea ce merită sau să vă întoarceți cu spatele la defilarea jandarmilor, ridicând aceleași degete pe care Florin Iordache le arată românilor”, se arată în descrierea evenimentului.

Reprezentanţii Jandarmeriei Alba vor defila, la fel ca în fiecare an, de 1 Decembrie, în cadrul ceremonialului militar. Alături de ei vor defila poliţişti, pompieri, ofiţeri SRI şi militari, respectiv elevi ai şcolilor militare.

Politicienii și societatea civilă, în schimb, îndeamnă la calm, considerând neavenite protestele de 1 Decembrie.

Întrebat de astfel de boicotări, primarul din Alba Iulia, Mircea Hava, a spus, în urmă cu două săptămâni, că ”trebuie să fii foarte meschin” şi să ai ”un suflet foarte mic şi negru” pentru a huidui efectivele de jandarmi la defilarea de Ziua Naţională.

”Am aflat cu jandarmeria că vor să se întoarcă cu spatele. Este un lucru al nostru. Nu vreau să fac educație. La noi toată lumea este în aceeași găleată (…) Eu despre Jandarmeria din Alba Iulia, pe care îi cunosc bine și cu care colaborăm foarte bine, chiar foarte bine, nu aș putea să fac lucrul acesta. Poate la București s-a întâmplat ce s-a întâmplat. Ați văzut, știți prea bine cum se modelează imaginile, nu țin partea nimănui. Aș vrea să văd și eu să văd toate filmele, nu bucățele pe care le-am văzut, am văzut mai mult poate decât ați văzut dumneavoastră, dar aș vrea să difuzeze cineva toate filmele de acolo să se vadă cine în cine a dat. Ce e drept acolo au scăpat caii. Nu țin partea nimănui. Să folosești 1 Decembrie pentru chestiuni de genul ăsta mi se pare că trebuie să fi foarte meschin şi să ai un suflet mic, mic, mic şi negru. Și să te doară capul că te-ai născut. Trebuie să ai un suflet mic”, a spus Hava.

Primarul consideră că, dacă la Alba Iulia va boicota cineva jandarmeria, nu va strica sărbătoarea, deoarece nimeni nu îi va băga în seamă.

”Am mai auzit și de chestiuni de genul ăsta, că vin unii să protesteze de nu știu unde. Domnule, chiar aici v-ați găsit la 1 Decembrie, la 100 de ani, să protestați? O să vă bage cineva în seamă? Eu vă garantez că nu vă bagă nimeni în seamă! Decât că o să faceți un gest mic, negru, amărât, gârbovit, sărbătoarea nu ne-o strică, că vor sta cu spatele la jandarmi (…) e problema lor. Nouă nu ne strică sărbătoarea. Nici măcar nu o să mă uit încolo”, a mai spus Hava.

La rândul ei, premierul Viorica Dăncilă a declarat, întrebată despre protestul anunţat pe Facebook pentru 1 decembrie, că Ziua Naţională trebuie să unească, nu să dezbine, fiind prea importantă pentru a fi organizate acţiuni de protest.

„Cred că măcar acum, când se apropie Ziua Naţională, ar trebui să dăm dovadă de mai multă unitate. Este o zi importantă pentru fiecare român, este o zi importantă pentru România, este important ce mesaj dăm generaţiilor următoare, ce mesaj dăm pentru celelalte state şi cred că toate aceste elemente trebuie să le aibă în vedere orice bun român. Fiecare are dreptul să fie nemulţumit, să meargă la proteste, dar eu cred că Ziua Naţională e prea importantă pentru noi ca să avem astfel de manifestări. Este ziua care trebuie să ne unească, nu să ne dezbine”, spunea Dăncilă.

Klaus Iohannis va participa, de la ora 15.00, la inaugurarea Monumentului Unității Naționale, iar 30 de minute mai târziu la ceremonialul militar, care se anunţă a fi cel mai grandios din ultimii ani. Prin tradiție, parada este principalul punct de atractie al manifestarilor din 1 Decembrie.

Vor defila pe jos 23 de detasamente cu aproximativ 1.600 de persoane din Ministerul Apărării Naționale (Statul Major al Forțelor Terestre, Statul Major al Forțelor Aeriene, Comandamentul Comunicațiilor și Informaticii și Comandamentul pentru Forțele pentru Operații Speciale), Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Justiției (Administrația Națională a Penitenciarelor) și Serviciul Român de Informații.

De asemenea, vor participa la ceremonie 18 detașamente de defilare pe roți, cu aproximativ 150 de mijloace tehnice.

Vor survola zona și 23 de aeronave militare (elicoptere IAR-330 Puma, avioane C-27J Spartan, IAR-99 Soim, F-16 Fighting Falcon).

În blocul de ceremonie se vor regăsi și formațiuni pe jos și îmbarcate ale armatei poloneze.

Pe timpul defilării trupelor vor fi executate 21 de salve de artilerie, mai arata Biroul de Informare al Diviziei 4 Infanterie „Gemina”.

De asemenea, și Familia Regală va ajunge în gara Alba Iulia, la ora 9.30, cu Trenul Regal, care va fi remorcat de locomotiva cu abur Pacific 231.065, construită în anul 1922.

Vor fi prezenți Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, Alteța Sa Regală Principele Radu, ASR Principesa Elena și soțul ei, ES Alexander Nixon, ASR Principesa Sofia și ASR Principesa Maria.

Totodată, pe Facebook au fost create mai multe evenimente, prin care oamenii din toate colţurile ţării îşi anunţă prezenţa la Alba Iulia de 1 Decembrie.

”Milioane de români au luat drumul străinătății în căutarea unui trai decent. Li se spune „diaspora” (din limba greacă̆, „spora” – a împrăștia; „dia” – împrejur). Centenarul României trebuie să le fie dedicat și lor, oriunde s-ar afla în lumea largă. Î̂n aceste vremuri, Marea Unire înseamnă, mai presus de orice, uniunea românilor de pretutindeni în Capitala sufletului românesc, Alba Iulia. Pe 1 Decembrie 2018, la 100 de ani de România, ne revedem la Alba Iulia să spunem într-un singur glas: La mulţi ani, România! Venirea noastră acasa, de peste tot din lume, va fi cel mai frumos cadou pe care îl putem face României. Măcar o dată la 100 de ani. Daţi de veste mai departe! Veniţi de 1 Decembrie la Alba Iulia, oriunde aţi fi în lumea largă, să transmitem lumii întregi că ne pasă de România”, se arată în descrierea ”Centenarul Diasporei: Pe 1 Decembrie 2018 ne vedem la Alba Iulia”.

Alt eveniment a primit denumirea ”Unirea 1 Decembrie 2018”, iar în descrierea sa este postat mesajul ”1 Decembrie 2018 : Marea Unire si înlăturarea sistemului criminal!”.

”Unioniştii din Bucureşti Merg la Alba Iulia de 1 Decembrie”, este alt eveniment creat pe Facebook.

”Pe 1 Decembrie, români din toată lumea vor fi la Alba Iulia pentru a celebra Centenarul Marii Uniri, acolo unde înaintaşii noştri au realizat cel mai mare deziderat al poporului român. Acest eveniment unic în viaţa fiecărui om care a cântat vreodată „Deşteaptă-te Române!” nu trebuie ratat. Vom pleca pe data de 30 noiembrie, seara, din Bucureşti cu autocarul, urmând să ajungem pe data de 1 decembrie la Alba Iulia. Toată ziua o vom sărbători începând cu marşul unioniştilor care va pornii de la Gara Feroviară, exact aşa cum au făcut-o şi strămoşii noştri acum 100 de ani”, se arată în descrierea lui.

La Alba Iulia, în minivacanţa de 1 Decembrie, sunt aşteptaţi peste 100.000 de vizitatori.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.