Claudiu Manda
Politic Ultima Ora

ALERTĂ. Conducerea Senatului, convocată joi seara în ședință

Conducerea Senatului A FOST convocată joi seara în ședință. Este ultima zi a sesiunii parlamentare extraordinare, astfel că Guvernul nu mai poate da ordonanțe de urgență, după această dată, decât cu convocarea din nou a Legislativului. USR spune că cel mai probabil se dorește prelungirea sesiunii extraordinare până la data de 10 august.

Liderul grupului senatorial USR, Vlad Alexandrescu, a scris pe Facebook că a primit un mesaj privind convocarea Biroului permanent fără niciun fel de explicaţie, exprimând opinia că, cel mai probabil, se doreşte prelungirea sesiunii extraordinare până pe 10 august.

„Este inacceptabil ce se întâmplă, tratează opoziţia parlamentară ca pe nişte slugi ai unui singur om! Mi-au trimis astăzi un mesaj prin care sunt convocat la Biroul Permanent al Senatului, mâine la ora 18, fără niciun fel de explicaţie, niciun fel de ordine de zi. Ne cheamă să decidem ceva mâine, dar nu ştim ce trebuie să decidem, nu ştim ce plănuiesc. Cel mai probabil, vor să prelungească sesiunea extraordinară până pe 10 august, cum spun unele surse, dar nu putem fi siguri căci democraţia se face în secret în Parlamentul României din câte se vede”, a transmis Alexandrescu.

Potrivit actualelor prevederi legislative, ordonanţele de urgenţă intră în vigoare numai după depunerea spre dezbatere în procedura de urgenţă la Camera competentă şi după publicarea în Monitorul Oficial. Dacă nu se află în sesiune, Camerele Parlamentului se convoacă în mod obligatoriu în cinci zile de la depunere.

Vicepreședintele Senatului Claudiu Manda a declarat, miercuri, că ședința Biroului permanent al Senatului a fost convocată la ora 18.00 pentru a înregistra Ordonanțele adoptate în Executiv.

O nouă ședință de Guvern a fost anunțată de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu, după ședința de marți. Marți, Executivul a avut pe ordinea de zi mai multe Ordonanțe de Urgență, printre care și una privind gestionarea deșeurilor.

Convocarea ședinței de Guvern marți a venit în contextul zvonurilor privind o posibilă Ordonanță de Urgență pe amnistie și grațiere, pe care Guvernul ar fi urmat să o dea. Președintele Klaus Iohannis era așteptat chiar să prezideze ședința de Guvern, așa cum a făcut când Guvernul condus de Sorin Grindeanu a vrut să adopte Ordonanța 13 și legea grațierii.

În deschiderea ședinței de Guvern, premierul nu a pomenit nimic despre o ordonanță pe grațiere. Pe ordinea de zi se află, în schimb, o ordonanță privind deșeurile, pentru punerea în acord cu legislația europeană.Președintele a vorbit marți dimineața la telefon cu premierul Dăncilă și a chemat-o la o discuție, la Palatul Cotroceni.

Întâlnirea a avut loc miercuri dimineață, și a avut ca temă preluarea președinției Consiliului Uniunii Europene, de la 1 ianuarie 2019.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.