Austria confirmă acordul parţial cu România şi Bulgaria referitor la Schengen
Austria confirmă acordul parţial cu România şi Bulgaria referitor la Schengen
Politic Ultima Ora

ADERAREA ROMÂNIEI LA SCHENGEN SE DISCUTĂ ASTĂZI ÎN PARLAMENTUL EUROPEAN

Parlamentul european va dezbate, luni, un raport al Comisiei pentru Libertăți Civile prin care se cere aderarea de urgență a României și Bulgariei în spațiul Schengen. Marți, europarlamentarii urmând să voteze și să ia decizia finală pe acest subiect. 

Dezbaterea vine după ce membrii Comisiei pentru libertăți civile din cadrul Parlamentului European au cerut, la începutul lunii noiembrie, miniștrilor UE să ia măsuri pentru admiterea de urgență a României și Bulgariei în spațiul Schengen, susținând că o aderare în două etape ar prezenta prea multe riscuri.

O abordare în două etape (suprimarea controalelor la frontierele interne maritime şi aeriene, urmată de eliminarea controalelor la frontierele interne terestre) ar prezenta anumite riscuri şi ar putea avea un efect negativ asupra viitoarei extinderi a spaţiului Schengen.

Decizia ar trebui să ia forma unui act juridic unic, au afirmat eurodeputaţii, care au solicitat, de asemenea, miniştrilor UE să mai ia o decizie în privinţa aderării Croaţiei la spaţiul Schengen de îndată ce Zagrebul va îndeplini criteriile cerute.

Consiliul Uniunii Europene a adoptat, anul trecut, noi reguli de intrare în Spațiul Schengen. Astfel, se modifică sistemul de intrare și ieșire în statele care fac parte din spațiul european de liberă circulație, dar și regulamentul de modificare a Codului frontierelor Schengen în legătură cu sistemul de intrare/ieşire. Din acest sistem vor participa și România și Bulgaria, deși cele două state nu sunt încă membre ale spațiului Schengen.

Sistemul va înregistra informații cu privire la intrarea, ieșirea, precum și refuzul intrării pentru cetățenii din țări terțe care traversează frontierele externe ale Spațiului Schengen. „Comisia Libertăţilor Civile a reafirmat că Bulgaria şi România ar trebui să devină membre cu drepturi depline ale spaţiului Schengen şi a respins perspectiva unei aderări parţiale, mai întâi cu frontierele aeriene şi maritime şi apoi cu frontierele terestre”, a declarat atunci  raportorul Serghei Stanişev, din cadrul grupului parlamentar european al socialiştilor şi democraţilor (S&D).

„Această abordare în două etape creează un precedent periculos, care nu doar că nu are nicio bază juridică solidă, dar care implică totodată inconveninete economice, sociale şi politice asupra UE”, a adăugat eurodeputatul bulgar.

Acest proiect al raportului a fost adoptat de Comisie cu 36 de voturi la patru şi o abţinere. PE a dat undă verde aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen încă din iunie 2011 şi şi-a reiterat poziţia în mai multe rânduri, în urma acestei rezoluţii legislative. Hotărârea finală cu privire la aderarea deplină a celor două ţări la spaţiul Schengen este luată prin vot – cu unanimitate – de către miniştrii din cele 28 de state membre, în cadrul Consiliului.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.