Președintele Iohannis a convocat societatea civilă. Este vorba despre referendumul pe justiție
Politic

Activitatea Presedintelui Klaus Iohannis in 2017

IANUARIE

4. – Preşedintele României, Klaus Iohannis, a susţinut, la Palatul Cotroceni, un discurs în cadrul ceremoniei de depunere a jurământului de învestitură în funcţie a membrilor Guvernului României.
– Numirea Guvernului condus de Sorin Grindeanu.
– Numirea şefilor propuşi la conducerea unor secţii de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ): Romulus-Dan Varga – procuror şef al Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă ÎCCJ; general-locotenentul magistrat Ion Alexandru – procuror şef adjunct al Secţiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă ÎCCJ; generalul de brigadă magistrat Gheorghe Coşneanu – procuror şef al Secţiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
6. – Alocuţiune susţinută în cadrul şedinţei de constituire a Consiliului Superior al Magistraturii.
9. – Rechemarea Andreei Păstîrnac din calitatea de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Statul Israel.
10. – Mesaj de condoleanţe transmis Preşedintelui Republicii Federale Germania, Joachim Gauck, în urma încetării din viaţă a fostului preşedinte al Republicii Federale Germania, Roman Herzog.
11. – Întâlnire cu premierul Sorin Grindeanu şi cu ministrul de Finanţe, Viorel Ştefan, la finalul căreia a precizat că a solicitat şi a primit informaţii ”despre cum se vede la nivel de Guvern construcţia bugetului pe 2017”.
12. – Promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii 227/2015 privind Codul fiscal şi pentru modificarea Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii.
16. – Promulgarea Legii privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe; promulgarea Legii privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale.
17. – Primirea, la Palatul Cotroceni, a mai multor ambasadori, cu ocazia prezentării scrisorilor de acreditare: Andrei Grinkevich (Belarus), Cord Meier-Klodt (Republica Federală Germania), Tissa Wijeratne (Republica Democratică Socialistă Sri Lanka), Mohamed Mahmoud Brahim Khlil (Republica Islamică Mauritania), Maria del Carmen Gonzalez Cabal (Republica Ecuador), Gregory Michael Andrews (Noua Zeelandă).
18. – Prezidarea şedinţei de Guvern, pentru prima dată în mandatul său.
– Participare, la Palatul Cotroceni, la întâlnirea anuală cu şefii misiunilor diplomatice şi ai reprezentanţelor organizaţiilor internaţionale în România.
– Ceremonie de decorare a preşedintelui Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, Aurel Vainer.
20. – Numirea Elenei Kleininger în funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Concurenţei, pentru un mandat de 5 ani.
23. – Alocuţiune în cadrul evenimentului „Locuri şi sunete ale Micii Uniri. Cotrocenii secolelor XVIII – XIX. De la mănăstirea Cantacuzină, la reşedinţa domnească a lui Alexandru Ioan Cuza”, organizat la Muzeul Palatului Cotroceni.
24. – Vizită oficială la Strasbourg; discurs în cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, la invitaţia preşedintelui acestui for, Pedro Agramunt; întrevederi cu secretarul general al CoE, Thorbjorn Jagland, convorbiri cu preşedintele CEDO, Guido Raimondi, semnare în „Cartea de Aur” a Consiliului Europei; alocuţiune susţinută în cadrul ceremoniei de marcare a Zilei Internaţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului; întâlnire cu românii din Secretariatul Consiliului Europei şi cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti din Alsacia. (24-25)
26. – Transmiterea unei scrisori premierului Sorin Grindeanu, în contextul dezbaterilor privind alocările bugetare pentru ordonatorii principali de credite.
– Numiri în funcţia de judecător sau procuror a candidaţilor care au promovat examenul de capacitate, organizat în perioada 1 iulie – 3 noiembrie 2016.
27. – Convorbire telefonică cu Angela Merkel, cancelarul Republicii Federale Germania, la iniţiativa acesteia. Cei doi oficiali au evocat stadiul excelent al relaţiei speciale, de natură strategică, pe care România şi Germania îl împărtăşesc şi au discutat despre consolidarea şi aprofundarea dialogului politic bilateral, cât şi despre intensificarea coordonării pe teme europene în contextul reuniunii informale a şefilor de stat şi de guvern din Uniunea Europeană de la Malta, programată în 3 februarie 2017.
31. – Şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării privind avizarea proiectelor de buget pentru ordonatorii din domeniul securităţii naţionale; declaraţie de presă la Palatul Cotroceni.
– Primirea, la Palatul Cotroceni, a noilor absolvenţi ai Institutului Naţional al Magistraturii.

FEBRUARIE

1. – Participare la şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), după ce Guvernul a adoptat, în cursul nopţii de 31 ianuarie spre 1 februarie, fără avizul CSM, fără să fie inclus pe ordinea de zi, proiectul de lege privind graţierea unor pedepse şi a unor măsuri educative privative de libertate, precum şi ordonanţa de urgenţă pentru modificarea şi completarea Codului penal şi a Codului de procedură penală care a fost publicată în Monitorul Oficial.
– Întâlnire cu Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, privind posibilitatea de atacare la CCR a OUG privind modificarea Codurilor penale.
– Transmiterea unei scrisori premierului Sorin Grindeanu, prin care îi solicita abrogarea OUG nr. 13/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal şi a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, act normativ publicat în Monitorul Oficial, la 1 februarie.
2. – Declaraţie de presă la Palatul Cotroceni, în care a anunţat sesizarea Curţii Constituţionale a României în legătură cu OUG privind modificarea Codurilor penale.
– Transmiterea, către preşedintele Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu, a unei cereri de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională dintre Guvern, pe de o parte, şi Parlament şi Consiliul Superior al Magistraturii, pe de altă parte.
3. – Participare la reuniunea informală a Consiliului European de la La Valletta, în Republica Malta, principalele teme de pe agendă vizând dimensiunea externă a migraţiei şi pregătirea întâlnirii liderilor Uniunii Europene, care va avea loc la Roma, în luna martie.
7. – Mesaj adresat în plenul Parlamentului cu privire la modificările legislaţiei penale iniţiate de Executiv.
8. – Mesaj transmis cu prilejul aniversării a 27 de ani de la înfiinţarea Serviciului de Informaţii Externe, în care este subliniat rolul „deosebit de important” al reprezentanţilor SIE în apărarea democraţiei şi a statului de drept.
– Acreditarea ambasadorului extraordinar şi plenipotenţiar al României în Republica Peru, Gabriel Gafiţa, în calitate de ambasador în Statul Plurinaţional al Boliviei, cu reşedinţa la Lima.
– Alocuţiunea susţinută la Palatul Cotroceni, în cadrul ceremoniei de depunere a jurământului de învestitură în funcţie a membrilor Consiliului Concurenţei.
10. – Vacantarea funcţiei de membru al Guvernului, prin demisia lui Florin Iordache de la şefia Ministerului Justiţiei, şi desemnarea Anei Birchall interimar pentru acest portofoliu.
– Vacantarea funcţiei de membru al Guvernului prin demisia lui Florin Nicolae Jianu, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, şi desemnarea lui Alexandru Petrescu, interimar pentru acest portofoliu.
14. – Întâlnire cu premierul Sorin Grindeanu şi cu ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan, privind Legea bugetului de stat pe anul 2017. Şeful statului a declarat că bugetul de stat pe anul 2017 este problematic şi riscant, punctând faptul că există riscul real să se depăşească deficitul de 3%.
15. – Promulgarea Legii pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal – bugetar pe anul 2017.
16. – Primirea, la Palatul Cotroceni, a negociatorului-şef al Comisiei Europene pentru Brexit, Michel Barnier.
– Participare la bilanţul anual al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).
20. – Primirea ministrului sud-coreean al Afacerilor Externe, Yun Byung-se.
23. – Participare la şedinţa de bilanţ privind activitatea Direcţiei Naţionale Anticorupţie pe anul 2016.
– Revocarea lui Alexandru Petrescu din funcţia de Ministru al Economiei şi a Mihaelei Virginia Toader din funcţia de Ministru delegat pentru Fonduri Europene.
– Ceremonia de depunere a jurământului de învestitură a miniştrilor numiţi: Mihai Tudose – ministru al Economiei; Rovana Plumb – ministru delegat pentru Fonduri Europene; Tudorel Toader ministru al Justiţiei; Alexandru Petrescu – ministru pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat.
24. – Promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 14/2017 privind abrogarea OUG nr. 13/2017 de modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal şi a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală.
25. – Participare la evenimentul de deschidere a anului bicentenar 2017- Muzeul Naţional Brukenthal; Ceremonia conferirii Ordinului „Meritul Cultural” în grad de Comandor, Categoria E „Patrimoniul cultural naţional”, muzeului, cu ocazia aniversării a 200 de ani de la înfiinţare. Decretul de decorare a muzeului a fost semnat la 31 ianuarie.
28. – Participare la prezentarea bilanţului Ministerului Apărării Naţionale (MApN) pe anul 2016, la sediul ministerului.

MARTIE

1. – Primirea, la Palatul Cotroceni, a premierului Republicii Malta, Joseph Muscat.
– Decorarea co-preşedintelui Grupului de prieteni ai României din Congresul Statelor Unite ale Americii, Michael Ray Turner, cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Mare Cruce.
3. – Promulgarea Legii pentru modificarea alin. (4) al art. 262 din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, care prevede că personalul didactic şi de instruire practică cu o vechime în învăţământ de peste 25 de ani, cu gradul I didactic, beneficiază de reducerea normei cu două ore săptămânal, fără diminuarea salariului.
7. – Participare la şedinţa de bilanţ a Ministerului Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe anul 2016.
8. – Primirea, la Palatul Cotroceni, a unei delegaţii parlamentare a landului german Hessa, condusă de preşedintele Parlamentului de land, Norbert Kartmann.
9. – Participare la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles, în Regatul Belgiei. (9-10)
14. – Primirea, la Palatul Cotroceni, a viceprim-ministrului şi ministru al Afacerilor Externe şi Europene al Republicii Croaţia, Davor Ivo Stier, cu prilejul vizitei oficiale în România.
– Primirea mai multor ambasadori cu ocazia prezentării scrisorilor de acreditare: al Statului Qatar – Abdullah Nasser Abdullah Alhumaidi, al Republicii Uniunea Myanmar – Myint Naung şi al Statului Plurinaţional al Boliviei, Jorge Cardenas Robles.
15. – Promulgarea Legii privind supravegherea macroprudenţială a sistemului financiar naţional.
16. – Întâlnire, la Palatul Cotroceni, cu delegaţia FMI condusă de Reza Baqir, şeful misiunii pentru România.
17. – Primirea, la Palatul Cotroceni, a vicepremierului Turkmenistanului, Raşid Meredov, ministru al Afacerilor Externe, în vizită oficială în România.
– Decorarea preşedintelui de onoare al PNL, Mircea Ionescu-Quintus, cu Ordinul Naţional „Steaua României”.
– Promulgarea legilor pentru respingerea Ordonanţelor de Urgenţă privind achiziţia operei „Cuminţenia pământului” a lui Constantin Brâncuşi.
– Acreditarea mai multor ambasadori: Elena Ştefoi – ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Republica Senegal, Republica Mali şi Republica Guineea Bissau, cu reşedinţa la Dakar; Dan Stoenescu – ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Republica Tunisiană; Sorin Vasile Moldovan – ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Republica Turkmenistan.
20. – Promulgarea Legii privind instituirea Zilei naţionale a pădurilor în data de 25 martie.
21. – Şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), în cadrul căreia s-au aprobat obiectivele României la Summitul NATO de la Bruxelles.
– Ceremonie, la Palatul Cotroceni, de decorare a scriitoarei Nora Iuga, cu Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Comandor şi a directorului Teatrului Naţional din Bucureşti, Ion Caramitru, cu Ordinul Naţional „Steaua României”.
22. – Conferirea Ordinului Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler lui Cristian Ţopescu, în cadrul unei ceremonii, la Palatul Cotroceni. Decretul de decorare a fost semnat de preşedinte la 9 martie 2017.
23. – Numirea generalului de brigadă Răzvan Ionescu în funcţia de prim-adjunct al directorului Serviciului Român de Informaţii.
24. – Participarea la reuniunea informală a Consiliului European, organizată cu prilejul aniversării a 60 de ani de la semnarea Tratatelor de la Roma, Italia; primirea în audienţă la Sanctitatea Sa Papa Francisc, alături de şefii de stat sau de guverne participanţi la reuniune. (24-25)
27. – Promulgarea Legi care stabileşte că 27 martie – Ziua Unirii Basarabiei cu România este zi de sărbătoare naţională şi a Legii privind modificarea Statutului parlamentarului.
28. – Retragerea decoraţiei Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler lui Mihai Necolaiciuc, fost director al CFR, condamnat definitiv la închisoare pentru abuz în serviciu.
29. – Participare la activitatea de bilanţ pentru anul 2016 a Serviciului Român de Informaţii.
– Primirea Alteţei Sale Regale Charles, Prinţ de Wales, aflat în vizită oficială în România; convorbiri oficiale şi tete-a-tete; ceremonie de decorate, la Muzeul Palatului Cotroceni, cu Ordinul Naţional ”Steaua României” în Grad de Mare Cruce.
30. – Participare la Summitul Partidului Popular European (PPE), la Valetta, în Republica Malta; întâlnire oficială cu prim-ministrul Republicii Malta, Joseph Muscat, la sediul Guvernului maltez.
31. – Trimiterea, către Parlament, spre reexaminare, a Legii privind Statutul personalului de cercetare-dezvoltare.
– Promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 23/2016 privind înfiinţarea Institutului Naţional de Administraţie.

APRILIE

2. – Transmiterea unui mesaj cu ocazia sărbătoririi ”Zilei NATO în România”.
3. – Numirea Graţielei-Leocardia Gavrilescu – viceprim-ministru şi ministru al Mediului şi a lui Viorel Ilie – ministru pentru Relaţia cu Parlamentul; revocarea lui Daniel Constantin din funcţiile de vicepremier şi ministru al Mediului şi a Graţielei Gavrilescu din cea de ministru pentru Relaţia cu Parlamentul.
– Ceremonia depunerii jurământului de învestitură, la Palatul Cotroceni, de către noii miniştri ai Mediului şi pentru Relaţia cu Parlamentul, Graţiela Gavrilescu, respectiv Viorel Ilie.
4. – Promulgarea Legilor privind reforma în domeniul sănătăţii şi salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice.
5. – Primirea, la Palatul Cotroceni, a preşedintelui Bundestag-ului, Norbert Lammert.
– Decorarea Centrului PEN Club România cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, categoria A – „Literatura”; şi a profesorului Eli Androne-Petru cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, categoria F „Promovarea Culturii”.
6. – Primirea, la Palatul Cotroceni, a secretarului general adjunct al Consiliului Europei, Gabriella Battaini-Dragoni; întrevederi cu preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), Pedro Agramunt, şi cu preşedintele Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept a Consiliului Europei (Comisia de la Veneţia), Gianni Buquicchio.
– Participare la Conferinţa internaţională „Interacţiunea între majoritatea politică şi opoziţie într-o democraţie”, desfăşurată la Palatul Cotroceni, sub patronajul preşedintelui României şi al secretarului general al Consiliului European.
7. – Transmiterea unei scrisori preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, în care solicită să se adreseze Legislativului în data de 9 mai, cu ocazia sărbătoririi a 140 de ani de la proclamarea independenţei de stat a României şi a Zilei Europei.
– Promulgarea Legii privind înfiinţarea Autorităţii de Reformă Feroviară.
– Acreditarea mai multor ambasadori: Cezar-Manole Armeanu – în Republica Kazahstan şi în Republica Tadjikistan, cu reşedinţa la Astana; Florin Marius Tacu – în Republica Singapore; Vasilică Constantinescu – în Republica Populară Chineză.
10. – Promulgarea Legii pentru completarea art. 352 din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011; Legii pentru ratificarea Acordului de la Paris, încheiat la Paris, la 12 decembrie 2015 şi semnat de România la New York la 22 aprilie 2016.
11. – Promulgarea Legii privind plata tratamentului în străinătate al persoanelor a căror stare de sănătate a fost afectată în urma tragicului eveniment din data de 30 octombrie 2015, produs în clubul Colectiv din Bucureşti; Legii pentru respingerea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 46/2014 privind Codul fiscal.
13. – Transmiterea, către ministrul Justiţiei, a cererii de urmărire penală a lui Gabriel Sandu, fost ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale în perioada decembrie 2008 – septembrie 2010, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu.
– Promulgarea Legii prin care copiii minori, cu vârsta până la trei ani, pot fi exceptaţi de la calculul cheltuielilor de întreţinere şi de la cel al cheltuielilor asociaţiei de proprietari.
14. – Promulgarea Legii privind organizarea şi funcţionarea Serviciului de Informaţii Externe; Legii pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul României şi Cabinetul de Miniştri al Ucrainei privind patrularea comună la frontiera de stat româno-ucraineană, semnat la 21 aprilie 2016 la Bucureşti.
24. – Promulgarea Legii privind alocaţia pentru susţinerea familiei, care prevede că acordarea nu mai este condiţionată de plata impozitelor şi taxelor locale pentru bunurile pe care familiile le deţin în proprietate.
25. – Participarea la dezbaterea „Preşedintele României în dialog cu mediul de afaceri”, organizată la Camera de Comerţ şi Industrie a României, la sediul CCIR Business Center.
– Retragerea decoraţiilor acordate foştilor directori Hidroelectrica, Traian Oprea şi Eugen Pena, şi preşedintei Siveco, Irina Socol, în urma condamnărilor penale definitive.
26. – Primirea prim-ministrului Georgiei, Giorgi Kvirikashvili, în vizită oficială.
– Decorarea gimnaştilor Cătălina Ponor, Larisa Iordache şi Marian Drăgulescu, „pentru rezultatele remarcabile obţinute la Campionatele Europene de Gimnastică Artistică de la Cluj-Napoca” (19-23 aprilie)
27. – Întrevedere cu directorul regional al Biroului pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Zsuzsanna Jakab.
– Dejun oficial oferit cu prilejul Zilei Veteranilor de Război.
28. – Promulgarea Legii privind arborarea drapelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României de către autorităţile şi instituţiile publice.
29. – Participare la reuniunea specială a Consiliului European în format UE 27 de la Bruxelles.

MAI

2. – Primirea directorului regional al UNICEF pentru Europa Centrală, de Est şi Comunitatea Statelor Independente, Afshan Khan, discuţiile vizând aspecte legate de rezultatele şi progresele Programului de parteneriat dintre România şi UNICEF şi priorităţile pentru perioada 2018-2022.
3. – Vizită în judeţul Suceava: întâlnire cu reprezentanţii Clusterului Regional Inovativ de Bioeconomie Suceava-Botoşani; participare la dezbaterea „Modernizare, dezvoltare, descentralizare. Administraţia locală vorbeşte!”; vizita la mănăstirile Voroneţ şi Dragomirna.
5. – Promulgarea Legii vizând indemnizaţiile acordate veteranilor, invalizilor şi văduvelor de război.
9. – Mesaj adresat Parlamentului României, cu ocazia sărbătoririi a 140 de ani de la Proclamarea Independenţei de Stat a României, precum şi cu ocazia Zilei Europei.
– Decorarea scriitoarei Ileana Vulpescu, cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler.
10. – Primirea, la Palatul Cotroceni, a mai multor ambasadori, cu ocazia prezentării scrisorilor de acreditare: Maria Eugenia Echeverria Herrera – Republica Peru, Marco Giungi – Republica Italiană, Gilbert Largaton Ouattara – Republica Cote d’Ivoire, şi Ker Vicseth – Regatul Cambodgiei.
11. – Primirea, la Palatul Cotroceni, a preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, aflat în vizită în România.
– Recepţia organizată în Grădina Palatului Cotroceni, cu ocazia Zilei Europei.
15. – Trimiterea, către Parlament, spre reexaminare, a Legii privind statutul funcţionarilor publici.
– Înaintarea în gradul de general-maior cu două stele, în retragere, a generalului de brigadă cu o stea, în retragere, veteran de război Mircea Ionescu-Quintus din Ministerul Apărării Naţionale şi acordarea gradului de general de brigadă – cu o stea, în retragere, colonelului în retragere, veteran de război Neagu-Bunea Djuvara, din Ministerul Apărării Naţionale.
17. – Promulgarea Legii privind prelungirea perioadei în care se prestează muncă zilieră de la 90 la 180 de zile cumulate într-un an calendaristic, pentru activităţile din domeniul creşterii animalelor.
– Decorare cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Comandor a ambasadorului extraordinar şi plenipotenţiar al Republicii Franceze la Bucureşti, Francois Saint-Paul.
– Decorarea Ansamblului Artistic al Armatei, cu prilejul împlinirii a 70 de ani de la înfiinţare.
18. – Promulgarea Legii prin care persoanele juridice autorizate să elibereze medicamente către populaţie pot să desfăşoare şi activitate de distribuţie angro.
– Trimiterea, către Parlament, spre reexaminare, a Legii privind Codul fiscal.
– Conferirea, în cadrul unor ceremonii la Palatul Cotroceni: a Ordinului Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler, scriitoarei Ileana Vulpescu; a Ordinului „Meritul Cultural”, Asociaţiei PEN Club România, cu prilejul împlinirii a 95 de ani de la înfiinţare; a Ordinului „Meritul Industrial şi Comercial” în grad de Ofiţer, Consiliului Concurenţei, cu prilejul împlinirii a 20 de ani de activitate.
– Decorarea pictorului şi graficianului Corneliu Brudaşcu cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Mare Ofiţer, categoria C – „Artele plastice”.
19. – Participare la cea de-a X-a Gală a Profesorului Bologna, organizată la Palatul Cotroceni.
– Promulgarea Legii privind asigurarea de personal vorbitor de limbă maternă în instituţiile de sănătate şi servicii sociale.
– Eliberarea din funcţie a Elenei-Monica Şerbănescu – procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ca urmare a pensionării la 1 iunie.
22. – Vizita în judeţul Braşov; participare la o dezbatere cu reprezentanţii mediului academic şi de afaceri; vizitarea Institutului de Cercetare – Dezvoltare al Universităţii Transilvania; vizitarea Complexului Olimpic pentru Sporturi de Iarnă din Râşnov.
23. – Primirea, la Palatul Cotroceni, a preşedintelui Senatului Regatului Haşemit al Iordaniei, Faisal Akef Al-Fayez.
24. – Primirea, la Palatul Cotroceni, a premierului Republicii Estonia, Juri Ratas.
25. – Participare la întâlnirea şefilor de stat şi de guvern din statele membre NATO de la Bruxelles; întâlnire cu omologul polonez, Andrzej Duda, şi scurte discuţii cu lideri ai NATO, între care preşedintele SUA, Donald Trump, cancelarul german, Angela Merkel, şi premierul Canadei, Justin Trudeau.
26. – Trimiterea, către Parlament, spre reexaminare, a Legii privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Apărării Naţionale, care include, printre altele, prevederi referitoare la eliberarea din funcţie a directorului Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării (DGIA).
– Promulgarea Legii privind înfiinţarea Institutului de Studii Avansate pentru Cultura şi Civilizaţia Levantului.
29. – Promulgarea Legii privind Statutul poliţistului.
– Participare la vernisajul expoziţiei „Aici – Acolo. Artişti din România şi Diaspora. Trasee subiective din anii ’80, atunci şi acum”, la Muzeul Naţional Cotroceni.
30. – Promulgarea Legii pentru instituirea Zilei naţionale de cinstire a martirilor din temniţele comuniste în data 14 mai.
– Primirea, la Palatul Cotroceni, a preşedintelui Academiei Germane şi preşedinte al Federaţiei Academiilor de Ştiinţe Europene, prof. univ. dr. Günther Stock.

IUNIE

4. – Vizită în Statele Unite ale Americii (4-9): întâlniri, la Washington, cu omologul american, Donald Trump, cu secretarul de stat american, Rex Tillerson, cu senatori şi membri ai Camerei Reprezentanţilor din SUA şi cu directorul CIA, Mike Pompeo; primirea distincţiei ”Light Unto the Nations”, din partea Forumului Global American Jewish Committee (AJC); participare la Washington D.C., la dezbaterea „20 Years After – The Relevance of the Romanian – U.S. Strategic Partnership in the Current International and Security Context”, dedicată aniversării a două decenii de la încheierea parteneriatului strategic bilateral.
14. – Primirea, la Palatul Cotroceni, a premierul landului german Saxonia, Stanislaw Tillich.
– Decorarea alpinistului Horia Colibăşanu cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler.
15. – Primirea, la Palatul Cotroceni, a secretarului de stat pentru Apărare din Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, Michael Fallon.
– Întâlnire, la Palatul Cotroceni, cu o delegaţie a Comitetului German pentru Relaţii Economice din Europa de Est, condusă de dr. Wolfgang Buchele.
– Trimiterea, către Parlament, spre reexaminare, a Legii pentru aprobarea „Programului carne de porc din fermele româneşti”.
16. – Primirea, la Palatul Cotroceni, a premierului Marelui Ducat de Luxemburg, Xavier Bettel, sosit în vizită în România (16-18).
– Promulgarea Legii privind cinematografia.
– Transmiterea, către Parlament, spre reexaminare, a Legii privind reforma în domeniul sănătăţii.
– Numirea Mihaelei Miroiu membru în Consiliul de conducere al Institutului Cultural Român.
17. – Participare, la Sibiu, împreună cu premierul luxemburghez, Xavier Bettel, aflat în vizită în ţara noastră, la manifestările prilejuite de împlinirea a 10 ani de la momentul „Luxemburg – Sibiu – Capitale Europene ale Culturii”.
– Ceremonii de decorare la Sibiu: a directorului general al Teatrului „Radu Stanca”, Constantin Chiriac, la sediul teatrului; a directorului general al Teatrului Municipal din Esch-sur-Alzette, Marele Ducat de Luxemburg, Charles Muller, la sediul Primăriei muncipiului.
19. – Vizita în Republica Federală Germania, în contextul împlinirii, în 2017, a 50 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice la nivel de ambasadă, a 25 de ani de la semnarea Tratatului privind cooperarea şi parteneriatul în Europa dintre România şi Germania, precum şi a 10 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană. A fost primit de preşedintele german, Frank-Walter-Steinmeier, la Palatul Bellevue şi a avut o întrevedere cu cancelarul Angela Merkel, cu care a susţinut o conferinţă de presă comună. (19-21)
22. – Participarea la Reuniunea Consiliului European de la Bruxelles, Regatul Belgiei. În marja reuniunii, a avut o întrevedere cu prim-ministrul Regatului Danemarcei, Lars Lokke Rasmussen şi cu preşedintele Republicii Franceze, Emmanuel Macron. (22-23)
– Transmiterea unei scrisori preşedinţilor partidelor şi formaţiunilor reprezentate în Parlament, prin care îi invită la consultări la Palatul Cotroceni, în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de prim-ministru.
26. – Anunţarea desemnării premierului – Mihai Tudose (PSD).
– Consultări, la Palatul Cotroceni, cu delegaţiile partidelor şi formaţiunilor parlamentare – Partidul Social Democrat (PSD) şi Alianţa Liberalilor şi Democraţilor (ALDE), Partidul Naţional Liberal (PNL), Uniunea Salvaţi România (USR), Partidul Mişcarea Populară (PMP), Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR), Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale – în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de prim-ministru.
– Promulgarea Legii privind: organizarea şi funcţionarea Curţii de Conturi; sistemul unitar de pensii publice.
27. – Desemnarea lui Mihai Tudose în calitate de candidat la funcţia de prim-ministru, pentru a cere votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi listei noului Guvern.
28. – Primirea, Palatul Cotroceni, a preşedintelui Republicii Bulgaria, Rumen Radev, în vizită oficială. (28-29)
– Promulgarea Legii cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.
29. – Numirea Guvernului Mihai Tudose, după primirea votului de învestitură în plenul reunit al Parlamentului. Ceremonia depunerii jurământului de învestitură, la Palatul Cotroceni.
– Participare la recepţia oferită de Ambasada Canadei, cu ocazia aniversării a 150 de ani de la fondarea statului canadian.
– Primirea, la Palatul Cotroceni, a ambasadorului agreat al Republicii Franceze în România, Michele Ramis, şi a ambasadorului agreat al Ucrainei în România, Oleksandr Bankov, cu prilejul prezentării scrisorilor de acreditare.
30. – Promulgarea Legii de completare a Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, prin care majorările anuale ale valorii punctului de pensie reprezintă praguri minime.

IULIE

4. – Conducerea Şedinţei Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, la Palatul Cotroceni, pe ordinea de zi fiind incluse subiecte referitoare la politica de securitate şi apărare, precum şi la evoluţiile recente ale fenomenului migraţiei.
– Participare la recepţia oferită de Ambasada Statelor Unite ale Americii, cu ocazia celei de-a 241-a aniversări a Zilei Independenţei.
5. – Primirea, la Palatul Cotroceni, a directorului general al Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), Roberto Azevedo.
6. – Participare la Summitul „Iniţiativei celor Trei Mări” (Baltică – Adriatică – Neagră), organizat la Varşovia, în Polonia, la care preşedintele SUA, Donald Trump, a fost invitat special.
7. – Decorarea cu Ordinul „Steaua României” în grad de Ofiţer, a lui Hartmut Koschyk, membru al Bundestagului.
10. – Promulgarea Legii privind efectuarea stagiului pentru absolvenţii de învăţământ superior.
11. – Promulgarea Legii privind instituirea datei de 10 octombrie ca Zi naţională a produselor agroalimentare româneşti; Legii 346/2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Apărării Naţionale.
13. – Vizitarea Centrului administrativ „Mihail Kogălniceanu” din judeţul Constanţa; întâlnire cu preşedintele Comitetului Militar al NATO (CMC), generalul Petr Pavel.
15. – Participare la exerciţiul militar multinaţional „Saber Guardian – 2017”, la Centrul de Instruire pentru Luptă al Forţelor Terestre „Getica” de la Cincu, Braşov.
17. – Promulgarea Legii privind asistenţa medicală comunitară.
18. – Vizita de lucru în judeţele Harghita, Covasna şi Vrancea: vizitarea Complexului monahal Şumuleu-Ciuc şi a Catedralei Episcopale Ortodoxe „Sfântul Nicolae”; participare la ceremonia militară organizată la împlinirea a 100 de ani de la bătălia de la Mărăşti; ceremonia oferirii Drapelului comemorativ „Centenarul Bătăliei de la Mărăşti”; participare la dezbaterea „Coerenţă şi transparenţă – exemple de bune practici la nivelul judeţelor Harghita şi Covasna”, cu reprezentanţii administraţiei publice locale din judeţele Harghita şi Covasna; întâlnire cu reprezentanţii Fabricii Perla Harghitei.
19. – Primirea, la Palatul Cotroceni, a ministrului de stat pentru Afaceri Externe al Japoniei, Nobuo Kishi, în vizită în ţara noastră.
20. – Trimiterea, către Parlament, spre reexaminare, a Legii privind organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatul Poporului.
22. – Decorarea post-mortem a subinspectorului de poliţie Sorin Vezeteu, cu Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Cavaler. Poliţistul a fost înjunghiat, la 20 iulie, în timpul serviciului, în Postul de Poliţie Transporturi Feroviare din Gara Burdujeni din Suceava.
26. – Întâlnire cu ministrul Apărării Naţionale, Adrian Ţuţuianu, pe tema Planului de înzestrare a Armatei României 2017-2026, care stabileşte sistemele şi echipamentele planificate a fi achiziţionate prin Programul anual al achiziţiilor publice ale ministerului.
– Acreditarea unor ambasadori: Gabriel Gafiţa – Republica Peru şi Republica Ecuador, cu reşedinţa la Lima; Genţiana Şerbu – Republica Cuba, Haiti şi Jamaica, cu reşedinţa la Havana; Ion Vîlcu – Statele Unite Mexicane, Republica Guatemala şi Republica Honduras, cu reşedinţa la Ciudad de México; Radu Octavian Dobre – Republica India şi Republica Federală Democratică Nepal, cu reşedinţa la New Delhi.
27. – Decorarea colonelului Cîrstea Simion Sorin şi a comandorului Truşcă Ilie Toma-Dorel, cu Ordinul „Virtutea Militară” în grad de Cavaler, pentru promovarea imaginii Armatei României în Teatrul de Operaţii din Afganistan.
28. – Transmiterea, către ministrul Justiţiei, a cererii de urmărire penală a lui Vreme Valerian, fost ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (sept. 2010-febr. 2012), pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu.
31. – Trecerea în rezervă a zece generali din Serviciul Român de Informaţii: Daniel Zărnescu, Gheorghe Ceauşu, Sorin-Gabriel Cozma, Elena Istode, Viorel-Adrian Stan, Marioara Morgoş, Vasilică Babiuc, Cornel Văleanu, Emilia-Cristina Posaştiuc, Constantin-Marius Stoica. Decizia a fost luată la propunerea directorului SRI, Eduard Hellvig.

AUGUST

1. – Şedinţa Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, la Palatul Cotroceni, în care au fost aprobate Planul de înzestrare a Armatei României pentru perioada 2017-2026; numirea generalului-maior ing. Ionel-Sorinel Vasilca în funcţia de director al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS).
5. – Participare la deschiderea celei de a 27-a Întâlniri a saşilor transilvăneni, care a avut loc la Sibiu.
6. – Participare la Ceremonia comemorativă a Centenarului bătăliei de la Mărăşeşti, la Mausoleul Eroilor de la Mărăşeşti, judeţul Vrancea.
9. – Decorarea profesorului doctor Silviu Itescu (Australia), Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Ofiţer, pentru prodigioasa sa activitate în domeniul dezvoltării de noi terapii cu celule stem adulte şi pentru ingeniozitatea în translaţia dintre ştiinţă şi medicină clinică, pentru realizările ştiinţifice din domeniul biotehnologiei.
– Decorarea generalului-locotenent Frederick Benjamin Ben Hodges, comandantul Armatei SUA în Europa, cu Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Mare Ofiţer.
11. – Transmiterea unui mesaj cu prilejul manifestărilor organizate la Tîrgu Ocna pentru marcarea împlinirii a 100 de ani de la bătălia de la Oituz şi luptele de la Coşna şi Cireşoaia.
15. – Participare la festivităţile prilejuite de Ziua Marinei Române, pe Faleza din faţa Comandamentului Flotei, Constanţa.
24. – Primirea, la Palatul Cotroceni, a preşedintelui Republicii Franceze, Emmanuel Macron, aflat în vizită oficială în România.
29. – Primirea, la Palatul Cotroceni, a ministrului Afacerilor Externe al Republicii Arabe Egipt, Sameh Hassan Shoukry, aflat în vizită la Bucureşti, pentru a participa, ca invitat special, la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române 2017.
30. – Primirea, la Palatul Cotroceni, a şefilor de misiuni şi a consulilor generali, cu ocazia Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române.
– Primirea, la Palatul Cotroceni, a ambasadorilor şi consulilor români acreditaţi în străinătate, prezenţi la Bucureşti la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române.
– Înfiinţarea, prin decret, a Consulatului General al României la Edinburgh, în Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord.
– Acordarea gradului diplomatic de ambasador lui Ion Jinga – reprezentantul permanent al României la ONU; şi lui Stelian Stoian – reprezentant permanent al României la NATO.
– Ceremonie de depunere a jurământului de credinţă, la Palatul Cotroceni, de către ambasadorii României numiţi în perioada septembrie 2016 – august 2017.

SEPTEMBRIE

5. – Discuţii cu premierul Mihai Tudose despre situaţia de la Ministerul Apărării Naţionale, în urma unui comunicat cu privire la plata eşalonată a salariilor în această instituţie şi în contextul demisiei ministrului Adrian Ţuţuianu.
6. – Vacantarea funcţiei de membru al Guvernului prin demisia ministrului apărării, Adrian Ţuţuianu.
– Desemnarea viceprim-ministrului Ion-Marcel Ciolacu, în funcţia de ministru interimar la Ministerul Apărării Naţionale.
11. – Participare la deschiderea anului şcolar 2017-2018, la Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai” din Bucureşti.
12. – Revocarea din funcţie a ministrului Economiei, Mihai-Viorel Fifor, şi numirea acestuia în funcţia de ministru al Apărării Naţionale; numirea lui Gheorghe Şimon în funcţia de ministru al Economiei; depunerea jurământului de învestitură, la Palatul Cotroceni.
– Supunerea spre ratificare Parlamentului a Acordului între România şi Republica Serbia în domeniul securităţii sociale, semnat la Belgrad, la 28 octombrie 2016.
– Decorarea artistei Georgeta Brătescu cu Ordinul Naţional ”Steaua României” în grad de Ofiţer.
13. – Înmânare, în cadrul unei ceremonii, în Parcul Carol din Capitală, a drapelelor de luptă pentru 11 unităţi din subordinea Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, cu ocazia Zilei Pompierilor. La ceremonie a participat şi premierul Mihai Tudose.
14. – Conducerea şedinţei Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, la Palatul Cotroceni, care a avizat Strategia naţională în domeniul prevenirii proliferării armelor de distrugere în masă; a avizat proiectul de HG pentru aprobarea organigramei structurilor centrale ale MApN şi a numărului total de posturi aferent acestora.
– Primirea, la Palatul Cotroceni, a delegaţiei României participante la competiţia sportivă „Invictus Games Toronto 2017″.
15. – Mesaj de condoleanţe la moartea preşedintelui de onoare al Partidului Naţional Liberal, Mircea Ionescu-Quintus.
16. – Decorare post-mortem, cu Ordinul Naţional ”Steaua României” în grad de Cavaler, a sublocotenentului Mădălin Stoica, care a murit la 15 septembrie în timpul unei misiuni în Afganistan.
19. – Vizita în Statele Unite ale Americii: participarea la cea de-a 72-a Sesiune a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite, la New York; întâlniri, în marja reuniunii, cu omologii săi din Estonia, Kersti Kaljulaid, din Egipt, Abdel Fattah El Sisi, din Serbia, Aleksandar Vucic, dar şi cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. (19-21)
26. – Decorarea, în cadrul unei ceremonii la Palatul Cotroceni, a gimnaştilor Cătălina Ponor şi Marian Drăgulescu, cu Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Ofiţer; Larisa Iordache, cu Ordinul „Meritul Sportiv”, Clasa a III-a, cu o baretă. Decretul de decorare a fost semnat la 27 aprilie.
27. – Participare la deschiderea simpozionului „Europe: Bulding Trust”, desfăşurat la Bucureşti.
28. – Primirea preşedintelui Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu.
– Participare la evenimentul „United Way Roundtable On Philanthropy”, desfăşurat la Bucureşti.
29. – Participare la reuniunea informală a Consiliului European pe teme digitale, desfăşurată la Tallinn, în Republica Estonia.
30. – Transmiterea unui mesaj Patriarhului Daniel, cu prilejul aniversării a zece ani de la întronizare.

OCTOMBRIE

2. – Întrevedere, la Palatul Cotroceni, cu omologul croat, Kolinda Grabar-Kitarović, în cadrul vizitei de stat efectuată în ţara noastră în perioada 2-4 octombrie, la invitaţia şefului statului român; Decorarea omologului croat, Kolinda Grabar-Kitarovic, cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Colan, în semn de „înaltă apreciere pentru contribuţia avută la promovarea democraţiei şi securităţii regionale, pentru dezvoltarea relaţiilor de prietenie şi colaborare dintre România şi Republica Croaţia”.
– Participare, la Constanţa, la deschiderea anului universitar.
– Trimiterea, către Parlament, spre reexaminare, a Legii pentru aprobarea OUG prin care se înfiinţează Institutul Naţional de Cercetare „Cantacuzino”, instituţie publică de importanţă strategică, în subordinea Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică şi Inovare.
3. – Participare la Forumul oamenilor de afaceri români şi croaţi, organizat la Camera de Comerţ şi Industrie a României.
5. – Primirea, la Palatul Cotroceni, cu ocazia prezentării scrisorilor de acreditare, a ambasadorilor: Egiptului – Salah El-Din A. El-Sadek Ahmed, Pakistanului – Safdar Hayat, Sudanului – Abdelhafiz Elawad Seed Ahmed Alfaki, Georgiei – Nikoloz Nikolozishvili, Norvegiei – Lise Nicoline Kleven Grevstad, Nigeriei – Jane Ada Ndem, şi Portugaliei – Fernando Teles Fazendeiro.
9. – Participare la cea de-a 63-a sesiune anuală a Adunării Parlamentare NATO, la Palatul Parlamentului.
– Întâlnire, la Palatul Cotroceni, cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în contextul desfăşurării sesiuni anuale a AP NATO; vizită de informare la sediul Brigăzii Multinaţionale NATO Sud-Est (MN BDE) de la Craiova, alături de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
10. – Întâlnire cu premierul Mihai Tudose, în contextul în care premierul a anunţat, la 9 octombrie, că va remania miniştrii cu probleme penale.
12. – Participare la evenimentul de lansare a noului model Ford Ecosport, la Uzina Ford din Craiova.
13. – Primirea, la Palatul Cotroceni, a preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk; convorbiri oficiale şi tete-a-tete
17. – Semnarea decretelor prin care se ia act de demisiile: viceprim-ministrului, ministrul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, Sevil Shhaideh; ministrului Transporturilor, Alexandru-Răzvan Cuc; ministrului delegat pentru Fonduri Europene, Rovana Plumb.
– Numirea lui Paul Stănescu în funcţia de viceprim-ministru, ministrul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene; a lui Felix Stroe – ministrul Transporturilor; şi a lui Marius Nica – ministrul delegat pentru Fonduri Europene.
– Ceremonia depunerii jurământului de învestitură de către noii miniştri, la Palatul Cotroceni.
– Prezidarea şedinţei Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, la Palatul Cotroceni.
18. – Primirea ministrului afacerilor externe şi al cooperării al Regatului Spaniei, Alfonso Maria Dastis Quecedo.
– Decorarea actorului Victor Rebengiuc, cu Ordinul Naţional ”Steaua României” în grad de Cavaler, în cadrul unei ceremonii la Palatul Cotroceni.
– Convorbiri telefonice cu: preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, la solicitarea acestuia, principala temă de discuţie fiind Legea Educaţiei recent adoptată în Ucraina; cu preşedintele Republicii Portugheze, Marcelo Rebelo de Sousa.
19. – Participare la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles, Regatul Belgiei. (19-20)
25. – Participare la ceremonia militară organizată cu prilejul Zilei Armatei României în Parcul Carol I din Bucureşti.
26. – Participare la deschiderea oficială a Târgului Internaţional INDAGRA, la Complexul expoziţional Romexpo.
– Participare la evenimentul aniversar ”10 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană: de la coeziune la convergenţă”, desfăşurat la sediul Băncii Naţionale a României.
– Primirea, la Palatul Cotroceni, a comisarului european pentru buget şi resurse umane, Günther Oettinger.
27. – Primirea, la Palatul Cotroceni, a vicepreşedintelui Comisiei Europene, comisarul european responsabil pentru moneda euro şi dialog social, Valdis Dombrovskis.

NOIEMBRIE

1. – Întrevedere, la Palatul Cotroceni, cu secretarul general al Organizaţiei Internaţionale Francofone, Michaëlle Jean.
6. – Participare la Gala Asociaţiei Municipiilor din România, organizată la Ateneul Român, unde a reiterat că măsurile fiscal-bugetare reprezintă o „ţopăială” a Guvernului şi s-ar impune o amânare semnificativă a acestora.
8. – Trimiterea, către Parlament, spre reexaminare, a Legii pentru completarea art. 258 din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011.
9. – Trimiterea, către Curtea Constituţională a României, a unei sesizări de neconstituţionalitate asupra Legii privind achiziţionarea imobilului Ansamblul conacului Brătianu – Florica (”Vila Florica”), situat în localitatea Ştefăneşti, judeţul Argeş, de către Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale.
10. – Promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 61/2017 care permite trecerea ELCEN la Primăria Capitalei.
– Numirea, prin decret, a Irinei-Dumitriţa Solomon ca membru în Consiliul Director al Fondului Român de Dezvoltare Socială.
13. – Promulgarea: Legii pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul României şi Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică privind participarea României, în calitate de stat membru, la Agenţia pentru Energie Nucleară din cadrul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, convenit prin schimbul de scrisori semnate la Bucureşti, la 31 mai 2017 şi la Paris, la 30 mai 2017; Legii pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Serbia privind protecţia reciprocă a informaţiilor clasificate schimbate, semnat la Bucureşti, la 8 februarie 2017.
17. – Participare la Summitul social privind promovarea locurilor de muncă echitabile şi a creşterii economice în UE, care a avut loc la Goteborg, în Suedia.
21. – Primirea, la Palatul Cotroceni, a unor ambasadori străini, cu ocazia prezentării scrisorilor de acreditare: Jabu Ntsokolo Ishmael Mbalula – Republica Africa de Sud, Alphons Steinmetz – Marele Ducat de Luxemburg, Isabel Rauscher – Republica Austria în România.
22. – Participare la dezbaterea „Oraşele României la 100 de ani de la Marea Unire”, organizată la Universitatea Petrol – Gaze din Ploieşti.
23. – Decorarea, la Palatul Cotroceni, a preşedintelui Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, cu Ordinul Steaua României în grad de Cavaler, cu prilejul aniversării a 20 de ani de la înfiinţarea Consiliului.
24. – Participarea la cel de al cincilea Summit al Parteneriatului Estic, la Bruxelles, Regatul Belgiei.
27. – Promulgarea Legii privind achiziţionarea sistemului de rachete Patriot.
– Eliberarea din funcţie, prin decret, a Bogdanei Ligia Secan, judecător la Tribunalul Bucureşti, sancţionată de Consiliul Superior al Magistraturii cu excluderea din magistratură pentru întârzieri repetate în dosare.
28. – Prezidarea şedinţei Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, în care a fost aprobat Planul de întrebuinţare a forţelor Armate ale României care se trimit la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român în anul 2018; propunerile de buget pentru anul 2018 ale instituţiilor cu atribuţii în domeniul apărării ţării şi securităţii naţionale; programul de activitate al Consiliului pentru anul 2018.

DECEMBRIE

1. – Participare la Parada militară organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României, în Piaţa Arcul de Triumf din Bucureşti.
– Recepţie oferită, la Palatul Cotroceni, cu ocazia Zilei Naţionale a României.
– Decorarea mai multor personalităţi din domeniul medical şi al cercetării, cu ocazia Zilei Naţionale a României, între care: academician Constantin Ionescu-Tîrgovişte, medic – Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler; Alexandru Brezoiescu, medic dentist, preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti – Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler; prof. univ. dr. Silviu Constantinoiu, directorul Centrului de Excelenţă în Chirurgia Esofagiană – Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler; academician Şerban Papacostea – Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Comandor; Nicolae Fotin, preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale – Ordinul „Meritul Sanitar” în grad de Cavaler.
– Decorarea, cu Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler, cu ocazia Zilei Naţionale a României, a mai multor consuli onorifici ai ţării noastre în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord: Răzvan-Ungureanu Constantinescu (Bristol), Mihaela Radostina Dickson (Morpeth/Newcastle), Andrew Egan Handerson Hendry (Inverness), Annemarie Vişoianu-Kanatas, consul onorific la Leeds, şi Viorel Răducănescu (Liverpool).
4. – Transmiterea, Curţii Constituţionale, a unei sesizări de neconstituţionalitate asupra Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 188/1999 privind statutul funcţionarilor publici.
5. – Întâlnire cu ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene acreditaţi la Bucureşti, context în care a afirmat că aderarea României la zona euro continuă să fie un obiectiv fundamental, iar aderarea la Spaţiul Schengen rămâne un obiectiv legitim pentru ţara noastră.
– Transmiterea unui mesaj de condoleanţe membrilor Casei Regale la moartea Regelui Mihai I, fostul suveran al României, precizând că acesta a fost una dintre cele mai mari personalităţi ale României şi „a scris cu litere mari” istoria ţării. „Este o mare pierdere pentru România, pentru români.”.
11. – Participare la şedinţa solemnă comună a Parlamentului dedicată omagierii personalităţii Majestăţii Sale Regele Mihai I, fostul suveran al României.
12. – Primire, la Palatul Cotroceni, a unei delegaţii a Băncii Mondiale, condusă de vicepreşedintele regional pentru Europa şi Asia Centrală, Cyril Muller, în cadrul întâlnirii fiind subliniată necesitatea ca politicile fiscal-bugetare să fie unele responsabile.
– Promulgarea Legii privind instituirea Zilei limbii şi teatrului idiş. Proiectul de lege privind instituirea pe 30 mai a Zilei limbii şi teatrului idiş a fost adoptat pe 29 noiembrie, cu unanimitate de voturi, de plenul Camerei Deputaţilor.

sursa:agerpres

loading...

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.

Folosim cookie-uri pentru a va asigura o interactiune cat mai buna cu site-ul. Prin continuarea navigarii permiteti utilizarea cookie-urilor. Sunt de acord Detalii