avram iancu
avram iancu
Politic Social Știință și Tehnologie Ultima Ora

169 de ani de la victoria lui Avram Iancu de la Abrud

Astăzi se împlinesc 169 de ani de la Victoria lui avram Iancu asupr atrupelor maghiare, la Abrud.  Trupele revoluționare maghiare conduse de maiorul Imre Hatvani au fost înfrânte decisiv de către armata lui Avram Iancu pe 6 mai 1849.

169 de ani de la victoria lui Avram Iancu de la Abrud 1

Conflictul dintre români și unguri a izbucnit în 1848 din cauză că politicienii maghiari voiaui să alipească Transilvania la ungaria fără consultarea populațiie majoritare, care era românească. Mai mult, ungurii refuzau românilor statutul de națiune cu drepturi depline în Transilvania, poziție pe care o aveau doar populațiile maghiară și germană.

Înacest condiții, Avram iancu a hotărât să înarmeze moții și să își câștige drepturile cuarma în mână. Pentru aceasta,s-a aliat cu imperiul Austriac, care urmărea împiedicarea desprinderii Ungariei de imperiu, lucru cerut cu arma în mână maghiari.

La 6 mai 1849, în timp ce moții duceau tratative de pace cu Ioan Dragoș, maiorul ungur Hatvani Imre a intrat prin surprindere cu trupele sale în Abrud, acesta fiind considerat de români un act de trădare din partea maghiarilor.

Prima bătălie pentru Abrud, condusă de Avram Iancu, s-a încheiat la 10 mai prin evacuarea orașului de către trupele maghiare care au supraviețuit.

La 15 mai 1848 maiorul Hatvani a ocupat din nou Abrudul, după ce își completase trupele decimate. A urmat a doua bătălie de la Abrud, care s-a încheiat la 18 mai 1848 cu înfrângerea gravă a trupelor ungare. În total, maiorul Hatvani a pierdut circa 5.000 soldați și toată artileria.

În final, Austria, ajutată de Avram Iancu, a spulberat visul Ungariei Mari, până în 1867, când Transilvania intră încomponența Ungariei care se află în acel moment, la rțndul ei, în componența imperiului Austro-Ungar. Acest statut politic a ținut până în 1918, când a fost făurită România Mare.

Imre Hatvani (1818 – 1856) a fost un avocat maghiar, maior în cadrul trupelor maghiare neregulate în timpul Revoluției d ela 1848 din Trnasilvania. După revoluție a emigrat în America de Nord, de unde s-a întors incognito în în Ungaria în 1850  cu scopul de a relua lupta împotriva dinastiei Habsburgice. A fost însă arestat și a murit în închisoare în 1856.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.