Vladimir Putin
Vladimir Putin
Externe Politic

E oficial. Vladimir Putin candidează oficial la președenție

E oficial. Vladimir Putin candidează oficial la președenție

Preşedintele rus Vladimir Putin, care doreşte să obţină la alegerile din martie 2018 un al patrulea mandat la Kremlin, şi-a depus miercuri în faţa camerelor de televiziune dosarul de candidatură la Comisia Electorală Centrală, în timp ce opozantul Alexei Navalnîi, a cărui candidatură a fost respinsă pe motivul unei condamnări penale, a anunţat că va organiza un protest naţional pentru boicotarea scrutinului, transmit agenţiile internaţionale de presă.

Putin a prezentat comisiei dosarul cu cele 300.000 de semnături necesare, plus alte documente, printre care şi cele de justificare a veniturilor încasate.

În vârstă de 65 de ani, el se prezintă drept candidat independent la scrutinul în care este marele favorit şi pe care dacă îl va câştiga va fi preşedinte al Rusiei până în anul 2024. Totuşi, a mărturisit că speră să fie sprijinit de partidele care îi împărtăşesc programul politic, apel primit favorabil de formaţiunea Rusia Unită, din care Putin a făcut parte şi este cel mai puternic partid al Rusiei, plus partidul social-democrat Rusia Justă şi Verzii.

Contracandidaţii săi confirmaţi până în prezent sunt liderul formaţiunii de extremă-dreapta LDPR Vladimir Jirinovski, candidatul Partidului Comunist rus, Pavel Grudinin, şi candidata liberală şi jurnalista de opoziţie Ksenia Sobceak, aceasta din urmă depunându-şi candidatura luni.

Tot luni, comisia electorală a respins candidatura depusă de opozantul Alexei Navalnîi, invocând o condamnare penală, decizie după care acesta din urmă a lansat un apel la boicotarea scrutinului. El a anunţat miercuri că pe 28 ianuarie va organiza un protest naţional pentru a-şi susţine acest apel.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.