Dăncilă face marele anunţ. Dă Ordonanţă. Ce se va întâmpla cu Uber, Bolt şi Clever 1
Viziunea PSD: Pactul Național pentru Bunăstarea Românilor, o măsură necesară pentru români și România
Ultima Ora Politic

Dăncilă face marele anunţ. Dă Ordonanţă. Ce se va întâmpla cu Uber, Bolt şi Clever

     Guvernul adoptă în şedinţa de marţi Ordonanţa de Urgenţă privind reglementarea aplicaţiilor de ride sharing, precum Uber, Bolt şi Clever, a anunţat premierul Viorica Dăncilă.

„Adoptăm în şedinţa de Guvern de astăzi proiectul de reglementare a serviciilor alternative de transport. Vom stabili o formulă care să asigure transportul pasagerilor în condiţii de siguranţă şi care să încurajeze concurenţa, astfel încât cetăţenii să poată opta pentru servicii de cât mai bună calitate”, a declarat Dăncilă, în deschiderea şedinţei de Guvern.

Companiile de ridesharing Uber, Clever şi Bolt vor fi obligate să plătească statului o taxă de 50.000 de lei pe an, prevede ultima formă a proiectului de OUG care a fost discutat de Executiv.

Cătălin Codreanu, preşedintele Asociaţiei Coaliţia pentru Economie Digitală, care reprezintă aceste companii, susţinea că proiectul trebuie să fie aprobat cât mai urgent pentru ca lucrurile să poată intra în normal atât din punct de vedere al clienţilor, dar şi al şoferilor parteneri, conform adevarul.ro

Reguli pentru şoferi

Proiectul de Ordonaţă de Urgenţă care reglementează platformele de transport alternativ prevede că şoferii care se vor înscrie să furnizeze aceste servicii vor fi obligaţi să aibă un atestat de pregătire profesională şi un certificat de cazier judiciar din care să rezulte că nu au săvârşit, printre altele, infracţiuni cu violenţă, în domeniul circulaţiei sau al traficului de droguri. În plus, fiecare maşină care va fi implicată în ridesharing va fi autorizată de agenţia teritorială a Autorităţii Rutiere Române (ARR) pe baza unei autorizaţii de transport alternativ şi va face Inspecţia Tehnică Periodică la fiecare 6 luni. Platforme digitale de ridesharing vor fi avizate tehnic de către Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI), care va emite documentul în termen de 30 de zile lucrătoare de la depunerea documentaţiei complete, iar acesta va fi valabil 12 luni. În fiecare an, companiile vor trebui să achite o taxă de 50.000 de lei la bugetul de stat.

Ecuson în parbriz

După modelul adoptat de unele ţări occidentale, în trafic, autoturismele acceptate pe platforma digitală vor avea afişat la vedere în partea din faţă şi din spate a autoturismului un ecuson cu o dimensiune de 10 cm x 10 cm, care va conţine numărul de înmatriculare, denumire platformei folosite. Ecusonul va fi emis de ARR, arată hotnews.ro. În termen de 35 de zile de la data intrării în vigoare a ordonanţei, MCSI va emite un ordin de ministru cu norme şi proceduri pentru obţinerea avizului tehnic pentru platformele digitale.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.