siria
siria
Externe Exclusiv

”Miza actualei confrontări din Siria este, de fapt, Iranul”

SUA vor interveni militar în Siria și cu trupe la sol – este de părere analistul militar Sebastian Sârbu în contextual actualei crize din Orientul Mijlociu. Sârbu spune că miza reală a acestei noi confruntări ar fi, de fapt, Iranul.

”Miza actualei confrontări din Siria este, de fapt, Iranul” 1

Sebastian Sârbu spune că strategii de la Pentagon, dar și consultanții de securitate de la Washington, consideră că Iranul este principalul finanţator al terorismului și un susținător al lui Assad.

Tocmai de aceea administrația Trump a ordonat efectuarea unor raiduri aeriene în Siria contra pozițiilor Hezbollahului pro Iranian în Siria, raid în care au murit mai mulți consilieri militari iranieni.

Războiul cu Iranul a început deja

Analistul militar, consilier la International Organization for Security and Intelligence Canada, spune că războiul cu Iranul a început deja prin atacarea de către SUA și Israel a grupărilor teroriste ale Hezbollah din Siria, Holms, susținătoare ale lui Assad. Interesant este că la Holms nu este nici o bază militară operațională a lui Assad, scopul fiind declanșarea războiului cu Iranul. Ar reieși că nu Siria este subiectul principal, ci Iranul, care este văzut ca un destabilizator al întregii regiuni a Orientului Mijlociu dar și ca o amenințare la adresa Israelului, partenerul strategic al SUA.

”Războiul cu Iranul va debuta printr-un conflict între Arabia Saudită și Iran. Va fi repetarea la indigo a scenariului de război între Irak și Kuweit. În timp ce SUA și principalii săi aliați se vor ocupa de Siria, Arabia Saudită și Israelul vor fi principalii parteneri strategici ai SUA care vor lansa ofensiva de primăvară contra Iranului. De asemenea, specialiștii în intelligence și geopolitică dau ca sigur un război între suniţii din Arabia Saudită și șiiţii din Iran. Pe 5 mai 2018 Administrația Trump va decide noi sancțiuni economice la adresa Teheranului. Trebuie precizat că aceste sancțiuni economice sunt reînnoite la fiecare 120 de zile. De asemenea, data de 12 mai este dată limită pentru anularea acordului dintre SUA și Iran denumit Joint Comprehensive Plan of Action (JPCA)”, explică Sebastian Sârbu.

”Miza actualei confrontări din Siria este, de fapt, Iranul” 2

Miza economică este uriașă – piețele dau semnalul războiului

Potrivit aceluiași specialist, deficitul comercial al SUA este într-o creștere alarmantă ajungând la 1,4 bilioane de dolari. Wall Street și Dow Jones sunt în puternică scădere dând astfel indicii negative despre starea economică a SUA care se îndreaptă către o criză economică. Istoricii americani au demonstrat de a lungul vremii că o astfel de criză nu poate fi stinsă decât printr-un război, America fiind obligată, cyclic, să declanșeze un război pentru a supraviețui problemelor economice.

De asemenea, Iranul reprezintă o țintă geostrategică pentru economia Uniunii Europene. Europa este dependentă energetic de petrolul din Iran. Gazul natural de aici constituie o miză. Asia este dependentă și ea energetic de Iran.

În acest context, un astfel de conflict ar asigura supremația economică și politică a SUA.

Rusia nu se va implica direct în război

”Miza actualei confrontări din Siria este, de fapt, Iranul” 3

”În ciuda declarațiilor antioccidentale Rusia nu se va opune Occidentului în intervențiile militare contra lui Assad. Și asta din următorul motiv: în Siria cei 50.000 de soldați ruși desfășuraţi pe teritoriul acestei țări costă Rusia cam 4.000.000 $ pe zi, ceea ce în contextul sancțiunilor economice la adresa Rusiei dar și a scăderii prețului petrolului constituie un cost prea mare pentru economia rusă.

Intervenția militară a Rusiei în Siria în 2015 s-a făcut cu pretextul luptei anti-ISIS. Conform unui sondaj de opinie 48% din cetățenii ruși susțin un război anti-ISIS și numai 27% un război pro Assad. Deci cum nu mai există amenințarea ISIS, Putin s-ar confrunta cu serioase tensiuni domestice”, ne-a mai explicat Sebastian Sârbu.

Europa se va confrunta cu o nouă imigrație

Analistul militar spune că în cazul unui război cu Siria, respectiv Iranul, unde Israelul va desfășura un război fulger contra instalațiilor nucleare iraniene și a pozițiilor Hezbollah din înălțimile Golanului, Turcia va deschide robinetele imigrației către Europa.

Chiar și fără contribuția Turciei un nou val de imigranți va cuprinde Europa. Internaționalizare conflictului va fi riscul inevitabil, dacă Assad nu va fi eliminat într-un timp rezonabil.

De asemenea, după Al Quaeda și ISIS, este posibil să apară o nouă organizaţie teroristă în Africa de Nord, urmare a războiului dintre SUA și Iran. Aceasta va afecta Uniunea Economică care va intra în recesiune.

”În conflictele din Orientul Mijlociu, Franța va juca un rol esențial. Franța este aliatul SUA,  iar președintele Macron este perceput bine la Moscova. Acesta ar fi telefonat de mai multe ori la Kremlin pentru a convinge pe președintele Putin să retragă sprijinul politic lui Bashar Al Assad”, a adăugat analistul militar Sebastian Sârbu, membru al Clubului Presei Transatlantice.

”Miza actualei confrontări din Siria este, de fapt, Iranul” 4

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.