DECIZIE istorică. Ce face liderul Nord-coreean
Externe

Kim Jong Un a dat ordinul: Phenianul se pregătește pentru 2020 şi 2022

Liderul regimului de la Phenian, Kim Jong Un, a afirmat că intenţionează să trimită echipe de atleţi care să reprezinte Coreea de Nord la următoarele două Jocuri Olimpice, a declarat Thomas Bach, preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), informează France 24.

Bach, care s-a întâlnit vineri cu liderul regimului de la Phenian, a declarat că organizaţia pe care o conduce va propune un „potenţial marş comun” şi alte activităţi comune la care să participe echipele nord şi sud-coreene la Jocurile Olimpice de la Tokyo din 2020.

Luna trecută, la Jocurile Olimpice de Iarnă, organizate în Coreea de Sud, atleţii din cele două Corei au defilat împreună la ceremonia de deschidere a evenimentului şi au format o echipă comună de hochei feminin.

Bach a declarat după sosirea la Beijing că întrevederea cu Kim a fost „foarte deschisă şi fructuoasă”.

„Ne-au anunţat că în mod sigur vor participa la Jocurile Olimpice Tokyo 2020, cât şi la Jocurile Olimpice de Iarnă Beijing 2022” şi la toate ediţiile Jocurilor Olimpice de Tineret, a explicat oficialul CIO.

Kim, citat de agenţia publică de presă nord-coreeană KCNA, i-a mulţumit lui Bach pentru că a ajutat la o detensionare „dramatică” a situaţiei din Peninsula Coreea.

Începând de joi, şeful CIO a efectuat o vizită în Coreea de Nord, care s-a încheiat sâmbătă, fiind invitat de Phenian din luna ianuarie.

Situaţia din Peninsula Coreea s-a îmbunătăţit semnificativ după Jocurile Olimpice de Iarnă din Coreea de Sud, fiind programat ca liderul de la Phenian, Kim Jong Un, să aibă întrevederi cu preşedintele sud-coreean Moon Jae-in, iar ulterior cu preşedintele american Donald Trump.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.