Italia declara starea de urgenţă
Externe

Italia declară stare de urgenţă.VEZI MOTIVUL

Italia declara starea de urgenţă cu privire la livrările de energie, după explozia de la terminalul de gaze de la Baumgarten, estul Austriei, a declarat marţi ministrul italian al Industriei, Carlo Calenda, transmite Reuters.

O explozie survenită marţi dimineaţa la terminalul de gaze din Baumgarten, în estul Austriei, s-a soldat cu un mort şi rănirea mai multor persoane. Explozia, ale cărei cauze nu au fost deocamdată identificate, s-a produs la ora 8:45 (7:45 GMT) şi a fost urmată de un incendiu, scrie agerpres.ro.

Compania Gas Connect Austria, care deţine terminalul de la Baumgarten, a informat că livrările de gaze naturale din Rusia spre Italia via Austria au fost întrerupte după explozie.

Ce spune ministrul italian?

Ministrul italian al Industriei, Carlo Calenda, a apreciat că incidentul din Austria a scos în evidenţă faptul că Italia ‘are o serioasă problemă de aprovizionare’ precum şi necesitatea de a dezvolta gazoductul Trans Adriatic Pipeline (TAP). Acest proiect ar oferi Italiei o nouă sursă de aprovizionare cu gaze naturale dar până acum a fost întârziat de protestele activităţilor de mediu.

‘Dacă am fi avut TAP, nu am fi fost nevoiţi să declarăm stare de urgenţă’, a declarat Calenda.

Terminalul de la Baumgarten este principalul centru de distribuţie de gaz natural

Terminalul de la Baumgarten este principalul centru de distribuţie în Austria pentru gazul natural venit din Rusia şi Norvegia. Instalaţia, inaugurată în 1959 şi având o capacitate anuală de 40 de miliarde de metri cubi, reprezintă unul din principalele ‘hub’-uri de gaz din Europa centrală, deservind în special nordul Italiei şi sudul Germaniei. Terminalul este controlat de compania Gas Connect Austria, la care un pachet de 51% din acţiuni aparţine grupului energetic austriac OMV.

Marţi, la bursa ICE Futures Europe din Londra, preţul gazelor naturale cu livrare luna viitoare a urcat cu 20%, până la 92 penny pentru 100.000 de BTU (unitate de măsură pentru căldură), cel mai ridicat nivel înregistrat din decembrie 2013.

loading...

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.

Folosim cookie-uri pentru a va asigura o interactiune cat mai buna cu site-ul. Prin continuarea navigarii permiteti utilizarea cookie-urilor. Sunt de acord Detalii