India va restricţiona accesul publicului în Taj Mahal
India va restricţiona accesul publicului în Taj Mahal
Externe

India va restricţiona accesul publicului în Taj Mahal

India va restricţiona accesul publicului în Taj Mahal cu scopul de a conserva mai bine cel mai celebru monument al său, informează AFP.

Taj Mahal, pe care indienii l-au supranumit „monumentul dragostei”, este admirat în fiecare an de milioane de turişti. El este situat aproape de Agra, la 200 de kilometri sud de oraşul New Delhi. În medie, între 10.000 şi 15.000 de persoane vizitează în fiecare zi Taj Mahal. În weekend se poate ajunde la o cifră de 70.000 de vizitatori.

Construit între 1631 şi 1648 de împăratul Shah Jahan în memoria soţiei sale preferate Mumtaz Mahal, mausoleul din marmură albă cu pietre preţioase a suferit renovări de faţadă pentru a împiedica îngălbenirea din cauza poluării aerului.

Democratizarea turismului în interiorul Indiei contribuie la o creştere a frecventării sitului, care pune presiune pe fundaţiile sale. 40.000 de persoane au fost autorizate să intre pe zi conform declarațiilor autorităților:

„Trebuie să asigurăm securitatea monumentului ca şi a vizitatorilor. Gestionarea mulţimilor este pe cale să devină o provocare pentru noi”

Restricţia nu-i va include pe turiştii străini, care plătesc 1.000 de rupii (13 euro), ci doar pe cetăţenii indieni, care plătesc un bilet de intrare de 40 de rupii.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.