Evenimentele politico-militare ale lui 2017. Iulie-Decembrie
Evenimentele politico-militare ale lui 2017. Iulie-Decembrie
Externe

Evenimentele politico-militare ale lui 2017. Iulie-Decembrie

Evenimentele politico-militare ale lui 2017. Iulie-Decembrie

Evenimentele politico-militare ale lui 2017.Iulie-Decembrie – Anul Internaţional al Turismului Durabil pentru Dezvoltare, așa a fost desemnat anul 2017 de către Adunarea Generală ONU. Anul  2017 a fost un an agitat, cu puncte tensionate pe glob, alegeri şi decizii politice surprinzătoare. Probleme complexe au zdruncinat omenirea pe plan mondial: atentate teroriste, conflicte militare, şocuri climatice, ambiţiile Coreei de Nord, ascensiunea Chinei, fenomene naturale extreme (furtuni majore, cutremure de pământ – naturale sau provocate de om).

Iulie

La 4 iulie, Coreea de Nord testează ceea ce se crede a fi prima rachetă balistică intercontinentală care aterizează în Marea Japoniei şi generează temerea că ar putea lovi statul american Alaska.

122 de state membre ale ONU au votat, la 7 iulie, în favoarea unui tratat pentru interzicerea armelor nucleare. Conferința privind acest tratat a fost boicotată de statele deținătoare de arme nucleare.

La 28 iulie, Coreea de Nord lansează o rachetă balistică intercontinentală care cade în Marea Japoniei.

August

Consiliul de Securitate al ONU votează, la 5 august, în unanimitate, impunerea de noi sancţiuni împotriva Coreei de Nord din cauza testelor cu rachete balistice intercontinentale.

Cele patru grupuri de luptă multinaţionale ale NATO din Estonia, Letonia, Lituania şi Polonia au devenit, la 28 august, complet operaţionale.

La 29 august, Coreea de Nord lansează o rachetă balistică care zboară 2.700 de kilometri, peste insula japoneză Hokkaido. Este pentru prima dată după 2009 când o rachetă nord-coreeană trece peste teritoriul japonez.

Septembrie

La 3 septembrie, Coreea de Nord efectuează un test nuclear subteran care generază un cutremur de pământ de 6,3 grade magnitudine, fiind resimţit în oraşe de graniţă din Rusia şi China.

Consiliul de Securitate al ONU votează, la 11 septembrie, un nou set de sancţiuni împotriva Coreei de Nord, care includ limitarea importurilor de produse rafinate din petrol şi interzicerea exporturilor de textile.

La 14 septembrie, Rusia şi Belarus demarează un amplu exerciţiu militar denumit Zapad 2017. Conform informaţiilor oferite de Rusia, la aceste manevre ar fi participat 13.000 de militari. Aliaţii din NATO au subliniat însă că amploarea şi suprafaţa pe care s-a desfăşurat exerciţiul Zapad 2017 au fost mult mai mari decât ceea ce s-a prezentat anterior.

Octombrie

La 1 octombrie, guvernul autonom al Cataloniei organizează un referendum pentru independenţa faţă de Spania, în ciuda faptului că autorităţile spaniole centrale au declarat votul ilegal.

Premierul Spaniei, Mariano Rajoy, activează, la 21 octombrie, articolul 155 al Constituţiei spaniole, prin care guvernul regional din Catalonia este demis, puterile parlamentului local sunt limitate, iar regiunea este pusă sub controlul direct al guvernului central.

La 27 octombrie, Catalonia își declară independența față de Spania. Totodată Senatul Spaniei votează pentru aprobarea punerii în aplicare a articolului 155 din Constituția Spaniei. Premierul dizolvă Parlamentul și demite guvernul catalan și convoacă alegeri regionale pentru 21 decembrie.

Noiembrie

La 13 noiembrie, 23 de state europene semnează un document denumit PESCO (Permanent
Structured Cooperation
), care permite intensificarea cooperării europene în domeniul apărării.

Administraţia americană anunţă, la 20 noiembrie, includerea Coreei de Nord pe lista statelor care sponsorizează terorismul.

La 22 noiembrie, Curtea Internaţională de Justiţie decide că Radko Mladici este vinovat de genocidul comis de trupele sârbe comandate de acesta la Srebreniţa, în 1990, şi îl condamnă la închisoare pe viaţă.

Coreea de Nord a lansat, la 29 noiembrie, o altă rachetă balistică intercontinentală. Analiştii sunt de opinie că parametrii zborului indică faptul că, dacă această rachetă ar fi avut o traiectorie standard şi nu una verticală, ar fi putut avea o bătaie de peste 13.000 de kilometri. În aceste condiţii, racheta nord-coreeană ar putea atinge orice punct de pe teritoriul SUA sau al Europei.

Decembrie

O delegaţie de nivel înalt a ONU se deplasează, la începutul lunii decembrie, în Coreea de Nord pentru negocieri. Este prima vizită diplomatică de acest fel în ultimii şase ani.

Preşedintele american, Donald Trump, anunţă că SUA recunoaşte, la 6 decembrie, Ierusalim drept capitală a Israelului şi demarează procedurile de mutare a ambasadei americane de la Tel Aviv la Ierusalim. Anunţul declanşează proteste de amploare în zonă şi reacţii de respingere din partea liderilor importanţi din Europa şi Orientul Mijlociu.

Uniunea Europeană şi Marea Britanie anunţă, la 8 decembrie, că au ajuns la un acord privind prima fază a procesului Brexit.

La 10 decembrie a avut loc ceremonia decernării Premiilor Nobel. Premiul Nobel pentru pace a fost acordat anul acesta ICAN (International Campanign to Abolish Nuclear Weapons), o coaliţie de organizaţii non-guvernamentale care a făcut lobby pentru adoptarea acordului istoric de interzicere a armelor nucleare, semnat în iulie de 122 de state membre ale ONU.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.