Evenimentele politico-militare ale lui 2017. Ian-Iun
Evenimentele politico-militare ale lui 2017. Ian-Iun
Externe

Evenimentele politico-militare ale lui 2017. Ianuarie-Iunie

Evenimentele politico-militare ale lui 2017. Ianuarie-Iunie

Evenimentele politico-militare ale lui 2017.Ianuarie-Iunie – Anul Internaţional al Turismului Durabil pentru Dezvoltare, așa a fost desemnat anul 2017 de către Adunarea Generală ONU. Anul  2017 a fost un an agitat, cu puncte tensionate pe glob, alegeri şi decizii politice surprinzătoare. Probleme complexe au zdruncinat omenirea pe plan mondial: atentate teroriste, conflicte militare, şocuri climatice, ambiţiile Coreei de Nord, ascensiunea Chinei, fenomene naturale extreme (furtuni majore, cutremure de pământ – naturale sau provocate de om).

Ianuarie

Începând cu 12 ianuarie, 3.000 de militari americani sunt dislocaţi în Polonia, ca parte a Operaţiei Atlantic Resolve. Mişcarea este criticată de Rusia, care o consideră o ameninţare la securitatea şi interesele naţionale. În cadrul aceleiaşi operaţii, 300 de infanterişti marini americani sunt dislocaţi în Norvegia, fiind primele trupe străine care sunt staţionate pe teritoriul acestei ţări după cel de Al Doilea Război Mondial.

La 20 ianuarie, Donald Trump depune jurământul, devenind cel de al 45-lea președinte al SUA.

Februarie

La 6 februarie, regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii sărbătoreşte 65 de ani de când a devenit monarh, fiind singurul monarh britanic care aniversează Jubileul de Safir.

Coreea de Nord lansează, la 12 februarie, o rachetă balistică care cade în Marea Japoniei.

Oficialii ONU anunţă, la 16 februarie, crearea unei noi echipe la Geneva cu rolul de a investiga posibilele crime de război, crime împotriva umanităţii şi genocid în timpul războiului civil din Siria. Noua echipă va utiliza şi dovezile adunate în 2011 de Comisia Independentă de Investigaţii a ONU.

Martie

Liderul biroului ONU pentru coordonarea afacerilor umanitare prezintă, la 10 martie, un raport a cărui concluzie este că omenirea se confruntă cu cea mai severă criză umanitară de la finele celui de Al Doilea Război Mondial, cu 20 de milioane de oameni din Yemen, Sudanul de Sud, Somalia şi Nigeria aflaţi în pericol de înfometare.

La 25 martie, liderii statelor Uniunii Europene se reunesc pentru a marca 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma, care marchează începutul uniunii. În 1957, prin Tratatul de la Roma, se creează Comunitatea Economică Europeană (EEC – European Economic Community) care a constituit nucleul Uniunii Europene de astăzi. Statele membre ale UE reprezintă o treime din totalul statelor libere în lume. Moneda euro este a doua cea mai importantă valută la nivel mondial.

Aprilie

La 5 aprilie, Coreea de Nord lansează o rachetă balistică cu rază medie în direcţia Japoniei. Racheta cade în apele teritoriale estice nord-coreene.

Armata SUA lansează, la 6 aprilie, 60 de rachete de croazieră Tomahawkasupra unei baze aeriene din Homs, Siria, ca reacţie la presupusa utilizare de guvernul sirian a armelor chimice. Ca urmare, Rusia suspendă cooperarea cu SUA în domeniul coordonării operaţiilor aeriene deasupra Siriei.

Mai

Emmanuel Macron devine, la 7 mai, cel mai tânăr preşedinte al Franţei, de la Napoleon încoace. El a depus jurământul o săptămână mai târziu.

Coreea de Sud raportează, la 14 mai, o nouă lansare a unei rachete de Coreea de Nord, care a atins o altitudine de 2.000 de kilometri înainte de a cădea în Marea Japoniei, la 100 de kilometri de oraşul rusesc Vladivostok.

La 27 mai are loc reuniunea Grupului G7, la Taormina, Italia. Participanţii nu au reuşit să ajungă la un rezultat pozitiv privind susţinerea Acordului Climatic de la Paris. Preşedintele Donald Trump este singurul care nu se angajează să susţină acest document.

Iunie

Preşedintele Donald Trump confirmă, la 1 iunie, că SUA se retrage din Acordul climatic semnat în 2015 la Paris.

Muntenegru devine oficial, la 5 iunie, cel de al 29-lea stat membru al NATO, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Washington.

La 29 iunie, prim-ministrul Irakului, Haider al-Abadi, declară sfârşitul califatului autoproclamat al Statului Islamic, după capturarea Marii Moschei al-Nuri, din Mosul.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.