Comisia Europeană
Externe

Comisia Europeană a declanșat procedura de infringement pentru România

Comisia Europeană a declanșat procedura de infringement împotriva României în sectorul energetic, a afirmat, marți, deputatul PNL Virgil Popescu, vicepreședinte al Comisiei de industrii și servicii, în cadrul discuțiilor din comisiile reunite de specialitate din Parlament pentru avizarea bugetului Ministerului Economiei pentru 2018.

Declarația a fost facută in contextul în care, anterior, în aceeași ședință, ministrul Economiei, Gheorghe Șimon, declarase că susține existența a două burse de energie, în timp ce președintele Comisiei de industrii, Iulian Iancu, militează pentru o singură bursă, respectiv OPCOM, relateaza agerpres.

„Domnule ministru, apreciez viziunea dumneavoastră liberală cu privire la existența a două burse de gaze. Eu mă chinui în Comisia de industrii să îl conving pe domnul Iancu că așa trebuie să fie. Nu am reușit să îl conving, dar vreau să vă dau o veste în premieră pentru toată lumea. Sursele mele de la Bruxelles spun că în maximum o săptămână va veni un infringement în sectorul energetic, vizavi de OPCOM, că are monopol”, a spus Popescu.

Răspunsul lui Iulian Iancu la această afirmație a fost: „Știu, dar nu se justifică”.

Virgil Popescu a continuat, adresându-se ministrului Economiei: „Eu vă spun în premieră că veți avea o problemă mare în interiorul Ministerului Economiei. Probabil în următoarea săptămână informația va fi publică”.

La rândul său, Gheorghe Șimon a precizat că dorește ca OPCOM să nu mai fie filială a Transelectrica, așa cum este în prezent, ci să fie în subordinea directă a ministerului.

„Doresc ca OPCOM să fie transparent, să fie extras de sub Transelectrica. Nu este o intenția de a avea o bursă a Ministerului Economiei, dar trebuie să o transparentizezi, apoi 10 puncte să fie listate la bursă”, a spus ministrul.

Scoaterea OPCOM din subordinea Transelectrica și listarea la bursă sunt subiecte care au mai fost dezbătute de-a lungul timpului, dar nu au fost concretizate.

 

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.