Amenințări fără precedent la adresa lui Donald Trump.”Vom duce lupta”.FOTO 3
Externe

Amenințări fără precedent la adresa lui Donald Trump.”Vom duce lupta”.FOTO

Amenințări fără precedent la adresa lui Donald Trump.”Vom duce lupta”

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a avertizat marți că o eventuală recunoaștere a Ierusalimului drept capitală a Israelului de către administrația americană ar putea conduce la o rupere a relațiilor între Ankara și statul israelian, relatează AFP și Reuters.

”Vom duce această luptă până la capăt cu determinare. Și aceasta ar putea duce până la ruperea relațiilor noastre diplomatice cu Israelul.Domnule Trump, Ierusalimul este o linie roșie pentru musulmani”În calitate de președinte în exercițiu al OCI (Organizația Cooperării Islamice), vom urmări această problemă până la capăt. Dacă o astfel de decizie este luată, vom organiza în cinci sau 10 zile un summit al liderilor OCI la Istanbul (…) Vom pune în mișcare toată lumea musulmană în cursul acestui summit”, a declarat Erdogan, adăugând că statutul Ierusalimului este o linie roșie pentru musulmani

 

Turcia a avertizat deja de luni împotriva unei recunoașteri de către Washington a Ierusalimului drept capitală a Israelului, apreciind că o astfel de măsură ar provoca ”o catastrofă”.

Casa Albă a anunțat că decizia foarte așteptată a președintelui Trump pe acest subiect a fost amânată, deși urma să fie anunțată luni.

”Președintele a fost clar pe această problemă de la început: nu se pune problema dacă ambasada va fi efectiv mutată de la Tel Aviv la Ierusalim, ci când”, a afirmat un purtător de cuvânt al Casei Albe, Hogan Gidley.

În cursul unei convorbiri telefonice avute la sfârșitul săptămânii trecute cu liderul palestinian Mahmoud Abbas, Erdogan a insistat asupra necesității creării unui stat palestinian independent, având capitala în Ierusalimul de Est.

Teoretic, potrivit Departamentului de Stat al SUA, Donald Trump urmează să decidă dacă reînnoiește — așa cum au procedat, la fiecare șase luni, toți predecesorii săi și chiar el însuși primă oară în luna iunie — o derogare de la legea care impune din 1995 instalarea ambasadei SUA la Ierusalim sau dacă își dă aprobarea pentru acest transfer, așa cum a promis în timpul campaniei sale electorale.

Israelul consideră Orașul Sfânt drept capitala sa ”eternă și reunificată”, dar palestinienii spun că Ierusalimul de Est trebuie să fie capitala statului la care ei aspiră. Comunitatea internațională nu a recunoscut niciodată Ierusalimul drept capitală a Israelului, nici anexarea părții sale estice în 1967 de către Israel.

Pe de altă parte, președintele Tayyip Erdogan,(foto), a afirmat că țara sa îi ”va distruge complet foarte curând” pe toți cei din Siria care au legături cu militanți kurzi. Turcia a fost iritată de sprijinul acordat de SUA luptătorilor kurzi sirieni din Unitățile de protecție a poporului (YPG).

Amenințări fără precedent la adresa lui Donald Trump.”Vom duce lupta”.FOTO 4

Turcia a desfășurat între august 2016 și martie 2017 o ofensivă terestră în nordul Siriei făcând Statul Islamic să se repoziționeze mai spre sud, cu scopul de a împiedica YPG să unească teritoriile pe care le controlează în nordul Siriei. Ankara consideră YPG o extindere a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), scos în afara legii.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.