palestinian
Altercații izbucnesc în Ierusalim în urma mișcării lui Donald Trump
Externe

Altercații izbucnesc în Ierusalim în urma mișcării lui Donald Trump

Altercații izbucnesc în Ierusalim în urma mișcării lui Donald Trump

Altercații izbucnesc în Ierusalim în urma mișcării lui Donald Trump, iar violențele între forțele israelite și protestarii palestinieni se întețesc. În zona Fâției de Vest și peste granița Israel – Gaza au loc confruntări și au loc scurte altercații în Ierusalim.

Zeci de palestinieni au fost răniți, potrivit surselor medicale palestiniene.

Tensiunile sunt ridicate datorită anunțului făcut de către Donald Trump. Schimbarea sa de abordare a fost primită cu entuziasm de către Israel, dar contestată de-a lungul întregii lumi Arabe și Islamice. Deasemenea, aliații vestici ai US au repudiat în egală masură mișcarea diplomatică a acestuia, care a anulat decenii de neutralitate a US cu privire la statutul Ierusalimului.

Reacțiile sunt împărțite – pe de o parte, Fâșia de Vest se umple de furie, pe când vestul Ierusalimului se bucură de acest anunt. Israelul a privit dintotdeauna Ierusalimul ca pe capitala sa, în timp ce palestinienii pretind că Ierusalimul de Est, ocupat de Israel în războiul din 1967, ca și capitală a viitorului stat palestinian.

Prin actul de recunoaștere a Ierusalimului drept capitală a Israelului, US devine prima țară care a procedat așa de la formarea statului în 1948.

Betleem, Ramalah, Hebron și Nablus sunt orașele unde forțele palestiniene s-au cionit de israeliți.Pozele televizate din Betleem arată tunuri de apă folosite împotriva protestatarilor ce aruncau cu pietre. Nori de gaz lacrimogen  și fum negru de la cauciucuri arse umplu aerul. S-a raportat utilizarea de arme cu muniție falsă. Scene similare au fost raportate și în alte zone. Răniți au fost raportați și în Gaza, după ce forțele israelite au deschis focul asupra protestatarilor ce au aruncat cu pietre în trupele armate ale Israelului postate la graniță.

Citește și: Conflicte în Fâșia de Vest datorate declarației lui Donald Trump

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.