veste șoc pentru putin
veste șoc pentru putin
Economic Ultima Ora

ȘOC la Moscova. Rusia nu-și mai poate plăti datoriile

Rusia nu şi-a putut plăti datoria externă, pentru prima dată în mai mult de un secol, după ce a ratat un termen limită de duminică.

Mai exact, Rusia are banii necesari pentru o plată de 100 de milioane de dolari și este dispusă să dea banii, dar sancțiunile au făcut imposibilă efectuarea plăților către creditorii internaționali, potrivit unor rapoarte citate de BBC.

Rusia a intrat în incapacitate de plată a datoriei sale suverane în valută străină pentru prima dată într-un secol, scrie şi Bloomberg.

Plata dobânzii de 100 de milioane de dolari trebuia să fie efectuată la 27 mai. Rusia spune că banii au fost trimiși la Euroclear, o bancă care urma să distribuie plata către investitori.

Însă plata a rămas blocată acolo, potrivit Bloomberg News, iar creditorii nu au primit-o.

Între timp, unii deținători taiwanezi de obligațiuni rusești denominate în euro nu au primit plata dobânzilor, potrivit agenției de presă Reuters, care a citat două surse.

Banii nu au ajuns în termen de 30 de zile de la data scadenței, adică duminică seara, și astfel este considerată o neplată.

Euroclear nu a vrut să spună dacă plata a fost blocată, dar a declarat că respectă toate sancțiunile.

Ultima dată când Rusia a intrat în incapacitate de plată a datoriei sale externe a fost în 1918, în timpul Revoluției bolșevice, când noul lider comunist Vladimir Lenin a refuzat să plătească datoriile Imperiului Rus.

ȘOC la Moscova. Rusia nu-și mai poate plăti datoriile 3

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.