Alertă. Nivelurile de dioxid de carbon din atmosferă vor crește considerabil în 2019
Romania
Economic Ultima Ora

România este cea mai curată țără pe harta europeană a poluării

Un studiu de mediu, condus de Diana Ivanova, o cercetătoare norvegiană de la Universitatea de Știință și Tehnologie, și publicat în  Environmental  Research Letters, arată o mare discrepanță între estul și vestul Europei, când vine vorba despre emisiile periculoase de carbon. Marea Britanie conduce detașat în topul țărilor cu cele mai multe emisii de gaze. La polul opus se află România, care are cele mai mici valori de emisii. 

România este cea mai curată țără pe harta europeană a poluării 1

Se presupune că acest gaz care produce efectul de seră și încălzirea globală provine în special din țările industrializate. România, dacă nu mai are industrie, nu mai are nici emisii de carbon – este simplu.

Conform hărții europene a poluării, cea mai poluantă este Anglia, apoi Grecia, Finlanda și Germania. Dar, au Grecia și Finlanda industrii atât de puternice încât să se încadreze la mari poluatori, înaintea Germaniei?

România este cea mai curată țără pe harta europeană a poluării 2

”Grecia este o țară care produce vapoare și are o industrie chimică foarte dezvoltată. Grecii prelucrează mult calcar și, în același timp, nu au vegetație suficientă pentru a absorbi poluarea. La un moment dat, un grec îmi spunea la Atena că ei au frunze cât avem noi copaci în București, adică raportul este net în defavoarea lor. Iar Finlanda are o industrie minieră extraordinar de dezvoltată, de aceea finlandezii au ratingul economic de țară AAA – adică maximum. Acestă industrie minieră,coroborată cu densitate mare depopulație pe sudul mai cald al țăriiși a lipsei de bogăție vegetală în acele ținuturi reci,duc la apariția aici a unei poluări a aerului mai mare decât în multe alte zone de pe continent”, ne-a explicat economistul George Vulcănescu.

Americanii și chinezii poluează cel mai mult în lume

La nivel mondial, cele mai multe emisii de carbon vin din SUA (6,049,435 tone – adică 22% din totalul emisiilor) și China (5,010,170 tone – 18,4% din totalul emisiilor), motiv pentru care retragerea Statelor Unite din Acordul de la Paris va avea un impact nefericit asupra lumii și mediului.

Acordul prezintă un plan de acțiune pentru limitarea încălzirii globale „mult sub” 2 °C, începând din anul2020.

Motivele încălzirii globale sunt interpretate diferit

Schimbările climatice reprezintă o problemă globală semnificativă care ne afectează pe toți.

Încălzirea globală și modificările climatice la care asistăm sunt explicate de oamenii de știință în trei moduri.

Unii specialiști, printre care și meteorologul român Dumitru Baltă, spun că aceste modificări nu sunt altceva decât cicluri naturale ale climei. Alții pun în sema industrializării excesive emisiile de carbon care produc

efect de seră la nivel global și încălzirea periculoasă a climei.

În fine, generalul Emil Străinu, dar nu numai el, a susținut că schimbările climatice la care asistăm sunt în mare măsură efectul intervenției militare asupra mediului prin intermediul ”armelor climatice”. Aceste aparate soficticate pot provoca punctual inundații, vânt puternic sau chiar cutremure. Experimentarea unor astfel de mașinării ar fi provocat un dezechilibru general care nu mai poate fi ținut acum sub control.

 

 

 

 

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.