Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, NOUĂ CONSULTARE cetățenească la Bârlad
Economic

Proiect pentru sprijinirea regiunilor mai puțin dezvoltate din Romania – VEZI despre ce este vorba

Proiectul este facut cu sprijinul Băncii Mondiale

Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, cu sprijinul Băncii Mondiale, a organizat, ieri, la Piatra Neamț, un eveniment care a marcat succesul proiectului pilot „Sprijin pentru specializarea inteligentă a regiunilor mai puțin dezvoltate”. Inițiatorul acestui proiect este actualul ministru delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, în perioada în care a activat ca europarlamentar.

„Salut reușita proiectului pilot în regiunea de dezvoltare Nord-Est și contribuția tuturor autorităților participante. Mă bucur că proiectul pe care l-am inițiat ca europarlamentar a fost aplicat cu succes într-o regiune care are mare nevoie de sprijin și aștept cu interes și rezultatele din regiunea Nord-Vest.

Dar cel mai important este faptul că proiectul inițial în valoare de 3 milioane de euro va fi extins la valoarea de 50 de milioane de euro pentru ambele regiuni; el aduce beneficii pentru aproape 200 de companii din regiunea Nord-Est, care vor dispune de finanțări între 50.000 și 5 milioane de euro.

Astfel de proiecte derulate în regiunile cu decalaj de dezvoltare înseamnă, de fapt, pași importanți către creșterea nivelului de trai al românilor din zonele respective. Apreciez, totodată, implicarea Comisarului european pentru politică regională, Corina Crețu, căreia îi mulțumesc pentru susținerea acordată acestui proiect”, a declarat Victor Negrescu.

 

Obiectivul propus este  să contribuie la creșterea competitivității regiunilor mai puțin dezvoltate.

Proiectul, promovat de Comisia Europeană, și-a propus să contribuie la creșterea competitivității regiunilor mai puțin dezvoltate. Acesta presupune furnizarea de asistență tehnică în vederea îmbunătățirii cadrului de elaborare și implementare a strategiilor de specializare inteligentă, precum și a creșterii capacității administrative pentru implementarea cu succes a proiectelor cu finanțare europeană, în beneficiul direct al cetățenilor.

Începând cu anul 2016 în România s-a derulat Proiectul “Sprijin pentru specializarea inteligentă a regiunilor mai puțin dezvoltate”/“RIS3 Support for Lagging Regions”.

Proiectul este promovat de Comisia Europeană

Proiectul este promovat de Comisia Europeană, Directoratul General pentru Dezvoltare Regională în colaborare cu Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene (JRC), în cadrul Acțiunilor Preparatorii complementare AP1 („Sprijin pentru creștere economică și guvernare în regiunile Europene mai puțin dezvoltate”) și AP2 („Avantajele competitive și potențialul de specializare inteligentă de la nivel regional din România”) ale Parlamentului European.

Ca europarlamentar, Victor Negrescu a fost autorul mai multor propuneri aprobate de proiecte pilot, în valoare totală de peste 9,3 milioane de euro, ce au vizat dezvoltarea sectorului IT, creșterea accesului la servicii de sănătate în mediul rural sau industria și cercetarea.

Cite‍ste si: Legile Justiției:Surse din Parlament spun ca astăzi se dă votul final

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.