Marile proiecte din transporturi, ÎN PERICOL
autostrada
Economic Social Ultima Ora

Marile proiecte din transporturi, ÎN PERICOL: Țintele nu pot fi atinse

Ministrul Transporturilor, Lucian Şova, spune că nu este convins că proiectele de milioane de euro „pot fi atinse cu 100 de muncitori şi cu 70 de utilaje”, atrăgând atenţia că anvergura companiilor care au câştigat aceste lucrări este mare doar pe hârtie. Șova a explicat că ritmul lucrărilor este extrem de lent și a atras atenția că termenele nu pot fi respectate.

„Starea lucrărilor pe şantiere este mult sub aşteptări. Am avut discuţii cu toţi contractorii de pe aceste şantiere, care m-au asigurat că vor respecta termenele de execuţie. Însă pe mine nu m-au convins că ţintele de execuţie pentru proiecte de zeci de milioane de euro pot fi atinse cu 100 de muncitori şi 70 de utilaje. Anvergura companiilor care au câştigat aceste lucrări este extrem de mare pe hârtie şi mică în realitate”, a declarat săptămâna trecută Lucian Şova.

Ministrul a adăugat că au fost depăşite barierele legate de exproprieri.

„Din păcate, constat că de la documente până la şosea e o cale lungă, uneori prea lungă, de cele mai multe ori din vina partajată administraţie-antreprenori. Am depăşit deja barierele legate de exproprieri. Facem un efort, dar ritmul lucrărilor este extrem de lent. E păcat că ratăm o şansă cu toţii să respectăm termenele propuse”, a mai spus ministrul.

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat joi, întrebat dacă România ar putea avea probleme în ceea ce ce priveşte negocierile privind bugetul Uniunii Europene din cauza slabei absorbţii a fondurilor europene, că ţara noastră are „nerealizări majore” la acest capitol, el acuzând că „doar se scriu scrisori şi nu se rezolvă problema”.

PNL a prezentat, luni, o scrisoare a comisarului european Corina Creţu către Guvern în care aceasta se declară ”extrem de îngrijorată” cu privire la planificarea şi implementarea proiectelor de infrastructură de transport care sunt cofinanţate de Fondul de coeziune şi de Fondul european de dezvoltare regională (FEDER) în România.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.