Curs valutar. Euro a ajuns la cel mai mic nivel din ianuarie
Euro se află din nou în creștere. Ce valoare a atins
Economic

Lupta leului cu euro. De ce nu ne exprimăm doar în lei

Doamna deputat Aida-Cristina Căruceru (Grup PSD), secretar al Comisiei juridice, de disciplină și imunități și vicepreședinte al Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, a susținut miercuri, 20 februarie, o declarație politică pe tema necesității exprimării prețurilor în lei:

„Imaginați-vă că ar trebui să intrați mâine în magazinul de la scara blocului și, pentru a putea să comandați o apă și o pâine ar trebui să vorbiți în engleză. Sau în franceză. Sau în germană sau italiană. Altfel, nu ați putea să fiți servit. Vi se pare o situație aberantă, nu? Pentru că ne aflăm în România, unde limba română este limba oficială și unde este firesc ca măcar românii să vorbească română între ei. Cu toate acestea, nu ni se pare la fel de aberant ca prețul casei în care locuim să fie exprimat în euro, ca prețul mașinii pe care vrem să o cumpărăm să fie în euro sau ca, lunar, costul facturii de telefon să fie exprimat în euro

Mai mult, vă pot oferi o situație și mai revoltătoare: există unele magazine de bijuterii în marile centre comerciale din București, care au la vedere, atenție, la vedere, două prețuri, în funcție de produse: unul în lei pentru produsele din gamele medii și unul în euro pentru cele din gamele superioare. Eu una consider acest comportament comercial drept revoltător.”

Deputatul PSD Aida Căruceru declară faptul că: „Aceste lucruri reprezintă atât un afront la adresa consumatorului român, cât și o situație care poate avea repercusiuni asupra economiei naționale. Pentru a îndrepta această stare negativă de fapt, ministrul PSD al Finanțelor Eugen Teodorovici a propus o măsură corectă și îndrăzneață: el dorește ca prețurile bunurilor și serviciilor comercializate în România să fie stabilite exclusiv în lei și nu în echivalentul în lei al unor valori în euro. Mai mult, s-au făcut pași concreți în acest sens: Ministrul Finanțelor a anunțat că a discutat cu Guvernatorul BNR pentru a introduce această idee în dezbatere în cadrul Comitetului Național pentru Supraveghere Macroprudențială.”

„Iată principalele trei avantaje ale acestei măsuri, pe care eu una o susțin cu toată puterea și cu toată convingerea:

  1. Este o măsură corectă. Cât timp angajații români sunt plătiți în lei, ei trebuie să plătească prețuri tot în lei.
  2. Prețurile rămân stabile. Românul plătește aceleași sume pentru același produs sau serviciu, prețul nu mai depinde de cursul leu-euro.
  3. Cursul leu-euro devine mai stabil și poate chiar să scadă, ceea ce înseamnă că pentru cei care au deja rate la credite în euro, vor putea să ajungă să plătească mai puțin.

Având în vedere că cele mai mari companii din România fac afaceri cu prețuri în euro, poate putem să găsim și o explicație pentru momentele în care cursul de schimb crește brusc și inexplicabil, așa cum s-a întâmplat recent.”

În încheiere, deputatul PSD a transmis: „Stimați colegi, vă rog să susțineți această măsură, când ea va ajunge să fie dezbătută politic. Este sănătoasă și corectă pentru români.”

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.