Lovitură devastatoare pentru Putin. Va fi revoltă în Rusia 1
Economic Exclusiv Ultima Ora

Lovitură devastatoare pentru Putin. Va fi revoltă în Rusia

Rusia a intrat oficial în recesiune, deoarece PIB-ul a scăzut cu 4% în al treilea trimestru al anului.

PIB-ul în Rusia a scăzut cu 4% în trimestrul al treilea al anului, marcând al doilea trimestru consecutiv de contracţie economică şi dând o lovitură masivă lui Vladimir Putin şi capacităţii sale de a finanţa operațiunea sa militară în Ucraina, scrie express.co.uk.

Rusia a intrat în recesiune deoarece PIB-ul său a scăzut cu 4% în trimestrul al treilea al anului, potrivit agenţiei federale de statistică de la Moscova, Rosstat. În trimestrul al doilea, când sacţiunile occidentale au început să îşi facă efectul, economia rusă s-a contractat cu 4,1%.

De asemenea, o altă lovitură a venit după ce sute de mii de ruşi, mulţi dintre ei cu înaltă calificare, au fugit din ţară după ce Vladimir Putin a anunţat mobilizarea parţială, ca răspuns la pierderile grele din Ucraina.

Potrivit cifrelor publicate de Rossat, economia Rusiei s-a contractat cu 4,1% în al doilea trimestru al acestui an, înainte de a se stabiliza la un nivel constant de 4% comparativ cu anul precedent.

 

Două trimestre succesive de creștere negativă constituie o recesiune

Liam Perch, analist senior de pieţe la Capital Economics, a comentat: „Există puţine semne în ultimele date lunare că va avea loc o redresare susţinută şi credem că scăderea s-ar putea agrava în T4 şi T1, odată cu mobilizarea recentă a rezerviștilor şi intrarea în vigoare a embargoului petrolului impus de UE”.

Gazprom

Au existat, totuși, câțiva factori care au putut „atenua” impactul sancțiunilor occidentale asupra economiei ruse. Rusia a reușit să continue să exporte combustibili fosili în Asia – nu la cantități și prețuri atât de mari precum obișnuia să facă în comerțul cu Europa.

Având în vedere că mai mulţi producători masivi de combustibili fosili susţinuţi de stat sunt esenţiali pentru economia rusă, Putin a fost considerat pe scară largă ca fiind capabil să finanţeze invazia sa în Ucraina prin venituri din petrol şi gaze.

ursula îl termină pe putin
ursula îl termină pe putin

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.